Türkiye'de bir ilk: Sanat eserlerine kriminalistik ekspertiz

Türkiye’de sanat eserlerinin orijinalliği meselesi büyük bir karmaşaya sebep oluyordu. Çeşitli sanat tarihçisi veya ‘ressam bilirkişiler’ hiçbir bilimsel veriye dayanmayan ‘kanaatine vardım’ ifadeli ekspertiz raporları hazırlıyordu. Bu konuda önemli bir gelişme yaşandı, Teknopark'ta kurulan ArtLab Turkey, Türkiye’de sanat eserlerinin bilimsel ekspertizini yapmaya başladı.

Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi’nde 30 yıl görev yapan Kimyager Dr. Kezban Özdemir ve imza uzmanı, grafolog Cem Ahmet Dönmez ArtLab Turkey bünyesinde sanat eserlerinin boya yaş ve nitelikleri, tuval liflerinin yaş ve özellikleri, imzaların grafoloji ve karakteristik özelliklerini inceliyor ve sanat eserlerini bilimsel verilere dayanarak raporluyorlar. 

ArtLab Turkey bünyesinde boya analizi yapan Fitr makinası, GSMC kütle spektomektresi, Regula, Çift Okülerli Mikroskop, Video Spectral Comparator ve Elektron Mikroskopu gibi cihazlar bulunuyor. 

Sanat eserleri konusunda tahmin yapmayıp, imzaları aynı bir çek sahtekarlığı düzeyinde inceleyen, boya konusunda bütün karşılaştırmalı analizleri yapan ARTLABTURKEY’e www.artlabturkey.com adresinden ulaşabilirsiniz. 

Türkiye'de bir ilk: Sanat eserlerine kriminalistik ekspertiz

Türkiye'de bir ilk: Sanat eserlerine kriminalistik ekspertiz ile ilgili etiketler sanat artlab turkey kriminal inceleme resim
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.