Türkiye’de bir asrın en büyük depremi yaşandı; dünyanın en büyük depremi ise o tarihte olmuştu!

Deprem sonrası, merak edilir hale geldi: Dünyanın en büyük depremi ne zaman ve nerede oldu? Dünyanın en büyük depreminin şiddeti, büyüklüğü kaçtı? İşte detaylar…

Yaşanan Kahramanmaraş depreminin ardından tüm dünyanın acıyla tecrübe ettiği tarihin en büyük depremleri bir kez daha hafızalarda tazelenmeye başladı. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bahsettiği üzere, Türkiye coğrafyasının son bir asırdır gördüğü en büyük deprem felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş depremi sonrası, pek çok vatandaş, tarihin en büyük depremini merak etmeye başladı. Son derece şiddetli olarak gerçekleşen tarihin en büyük depremi, bu coğrafyadan epeyce uzakta yaşandı.

Doğal afetlerin en sık yaşananlarından biri olan deprem felaketi, her zaman son derece yıkıcı ve acı verici şekilde cereyan etmese de özellikle bazılarıyla tüm dünyanın kara hafızasına kendisini kazıdı. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7 şiddetindeki depremin ardından pek çok vatandaş; ‘Dünyanın en büyük depremi ne zaman ve nerede oldu?’ ve ‘Dünyanın en büyük depreminin şiddeti, büyüklüğü kaçtı?’ gibi sorulara yanıt aramaya başladı. İşte tüm soruların yanıtları...

EN BÜYÜK DEPREM ŞİLİ’DEYDİ

Türkiye’de bir asrın en büyük depremi yaşandı; dünyanın en büyük depremi ise o tarihte olmuştu!

Sadece bizim coğrafyamızın sorunu olmayan doğal afetler, geçmişte pek çok millet ve devlete acı tecrübeler yaşattı. Depremlerin tarihine bakıldığında; en büyük deprem Şili’de gerçekleşti. Şiddeti 9,5 olan deprem, 22 Mayıs 1960 tarihinde oldu. Tam olarak net olmamakla birlikte ölçümlere göre yaklaşık 1000 kilometrelik bir alanda hissedilen Şili depreminden 1.655 kişi sağ kurtulamadı. 3 bin kişinin yaralandığı depremde evsiz kalan kişi sayısı ise, oldukça yüksekti.

Şili depreminin maddi hasar boyutu da oldukça ağırdı. 2 milyon kişiyi evsiz bırakan deprem, toplamda 550 milyon dolar hasara yol açtı. Deprem sonrası meydana gelen tsunami, 10 bin kilometrelik alanda etki gösterdi. Tsunamiden ise Hawaii'de 61, Japonya'da 138, Filipinler'de ise 32 kişi yaşamını yitirdi.

9’UN ÜSTÜNDE 4 DEPREM DAHA OLDU

Şili depreminin yanı sıra dünyadaki deprem kayıtlarına göre, 9’un üzerinde dört farklı deprem daha gerçekleştirdi. Bunlardan ilki Alaska’da 28 Mart 1964 tarihinde 9.2 büyüklüğünde kayda geçti. 128 kişinin hayatını kaybettiği deprem, 310 milyon dolarlık hasar ortaya çıkardı. Büyüklüğü 9.1 olarak ölçülen 26 Aralık 2004 Sumatra depremi ise, dünyanın en uzun süren depremi olarak kayda geçti. Zira bu deprem, tam 10 dakika boyunca 14 ülkeyi etkiledi ve salladı. 230 bin kişinin hayatını kaybettiği bu depremde, 1 milyon 700 bin kişi ise evini yitirdi.

Şimdilerde Kahramanmaraş’ta arama kurtarma timi bulunduran Japonya da deprem ile mücadele eden ülkeler arasında. Japonya’nın Tohoku bölgesinde 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem, tarihin en büyük depremlerinden biri olarak kayda geçti. 1 kilometrelik fay kırığının olduğu depremdeki can kaybı ise 19 bin. 9’un üzerinde şiddete sahip olan bir başka deprem ise Rusya’nın kuzeydoğusundaki Kamçatka’da 4 Kasım 1952 tarihinde kayda geçirildi. Bu deprem aynı zamanda Hawaii kıyılarında yüksek dalgaların oluşmasını da tetikledi.

Türkiye’de bir asrın en büyük depremi yaşandı; dünyanın en büyük depremi ise o tarihte olmuştu! ile ilgili etiketler deprem Şili
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.