Türkiye için kritik: Yarın yapılması planlanan Libya seçimleri iptal!

Libya'nın gergin ortamında beklenen oldu: Yarın yapılması gereken ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikaları için belirleyici olan kritik seçimler, gerekli şartların ve ortamın oluşturulamaması sebebiyle en az 1 ay süreyle ertelendi. İşte Türkiye'nin Rusların desteklediği ABD vatandaşı bir savaş ağasının diktatörlüğünden son anda kurtararak bir demokrasi kurma şansı verdiği Libya'daki en son gelişmeler ve olması beklenenler...

Libya'da seçimler için yol haritasının hazırlandığından beri, yani son bir yıldır seçimlere engel olan aktörler ve şartlar söz konusuydu. Sonunda beklenen oldu. 

SEÇİMLERİN EN AZ 1 AY ERTELENDİĞİ AÇIKLANDI

Yarın yapılması beklenen kritik Libya seçimleri, Yüksek Seçim Komisyonu tarafından en az bir ay süreyle ertelendi. Komisyon, suçu üstü kapalı olarak ülkenin doğusundaki Akila Salih'e atmayı da ihmal etmedi.

Geçen yılın Kasım ayında BM önderliğinde bir yol haritası ortaya koyulmuş ve Dibeybe'nin hükümeti bu süreci yönetmesi; geçiş hükümetinin başı olarak ülkeyi seçimlere götürmesi gerekiyordu. 

SEÇİM İÇİN GEREKLİ ORTAM OLUŞTURULAMAMASINA RAĞMEN SEÇİME GİDİLDİ

Dibeybe'nin sorumlu olmadığı bazı sebeplerden bu yol haritası izlenemedi. Haritaya bağlı kalınmamasına ve seçim için gerekli şartlar oluşmamasına rağmen bir seçim sürecine girildi.

Yüksek Seçim Komisyonu seçime günler kalmasına rağmen hala aday listesini açıklamamıştı. Bunun arkasında ise Akila Salih baskısının olduğu biliniyor. Salih, rakiplerinin önünü kesmek istiyor. Seçim sürecinde favori adaylardan olan, Seyfülislam ve Dibeybe'nin başvurusu da reddedilmişti.

YENİ BİR SEÇİM İÇİN YENİ BİR YOL HARİTASI OLUŞTURULACAK

Şimdi ise yeni bir seçim için yeni bir yol haritası hazırlanacağı açıklandı. Ne kadar başarılı olacağına ise şüpheyle yaklaşılıyor. 

Nitekim Akila Salih, 24 Aralık'tan sonra, geçiş hükümeti olması dolayısıyla, görevine devam edememesi gereken Dibeybe'nin gitmesi için baskı uygulayabilir. Dibeybe'nin üzerinde doğudan gelen büyük baskı var.

SEÇİMLERE GİDECEK YENİ SÜRECİ YİNE DİBEYBE YÖNETECEK

Geçiş hükümeti, geçişi başaramadı fakat kalıcı eserler ve kurumlar yaratmayı başardı. BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams'ın ziyaretlerinden edinilen hissiyat ise Dibeybe yeni seçim sürecinde de görevine devam edeceği yönünde. Üstelik buna yasal bir engel yok.

Zira Libya'nın bugün hala bir anayasasası bile bulunmuyor.  

LİBYA HALKI NE İSTİYOR?

Libya halkı ise hırslı politikacıların geri çekilmesini istiyor. Her şeyden öte Libya halkı ülkede herhangi bir anayasa oluşturulmadan devlet başkanı seçmek veya seçime gitmek istemiyor. Başkandan önce parlamento, milletvekilleri ve yeni bir yasama organı kurulmasını istiyor.

Libya'nın tekrar bir iç savaşa girmesi ise işten bile değil. 

Türkiye için kritik: Yarın yapılması planlanan Libya seçimleri iptal! ile ilgili etiketler Libya seçim 24 Aralık iptal Dibeybe
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.