Türkiye gri listeden çıkmak üzere

2011 yılında Türkiye, Malî Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı iddiası ile ‘gri listeye' alınmıştı. Bugün Paris'te başlayan ve Cuma günü sonuçlanacak FATF toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkarılabileceği yönünde duyumlar geliyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde Türkiye, Gri Listeden çıkmak adına, kripto borsalarıyla ilgili yeni yasal düzenlemeleri tanıtacaklarını belirtmişti. Gri Listeden Türkiye'nin çıkmasını, yabancı yatırımcı penceresinden baktığımızda olumlu bir gelişme olacak. Çünkü yabancı yatırımcı uluslararası kurallara göre hareket ediyor. Gri liste konusu da gelmek isteyen yatırımcıların önünde mevzuat açısından engel oluşturuyor.

Türkiye gri listeden çıkmak üzere

Kıbrıs İktisat Bankası’nın yorumuna göre, Türkiye’nin mali piyasalarında ise ana hatları ile iyimser seyir devam ediyor. Gerek para politikasında gerekse de dış ilişkilerde yüzünü Batıya dönen Türkiye'nin yabancı fon girişlerine sahne olacağını beklenen hisse senetleri nedeniyle BIST’te 9,200 endeks seviyesi işaret edilmişti. Banka analizinde, “Endekste olumlu görünümün sürmesi nedeniyle daha da yukarıda 9,780 seviyesinin radar menziline girebileceği de düşünmeye başladık. Hazine'nin ise dün düzenlediği tahvil ihraçları başarılı geçerken, kamunun kontrolünde her gün bir adım daha yukarıya giden USDTRY kuru emin adımlarla psikolojik 31 seviyesinin eteğine kadar geldi” denildi. Analizde, yabancı yatırımcının Türkiye'nin risk algısını yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi ise 290 baz puan ile olumlu görünümde devam ettiği vurgulandı. Ayrıca analizde, TCMB'nin yarın sonuçlanacak Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin %45 seviyesinde sabit tutulmasının beklendiği belirtildi.

Türkiye için gri listeden çıkmak neden önemli?

Türkiye’nin gri listede yer alması, yüksek dış finansman ihtiyacı sürerken büyük bir dezavantaj yaratıyor. Yabancı yatırımcılar ile kredi kuruluşları açısından Türkiye itibar kaybına uğruyor. Dış ticareti ve pazar paylarını da olumsuz etkileyen gri liste, şirketlerin de daha çok denetim ve yükümlülükle karşılaşmasına neden oluyor.

Yatırımcı çekmek ve cari açığı azaltmak isteyen ekonomi yönetimi, Türkiye’nin finansman kaynaklarını olumsuz etkilediği düşünülen gri listeden çıkmak için gayret gösterildiğini vurguluyor. FATF’ın kriterlerine uyumsuz bulunan tek konu için de kripto varlıklara yönelik yasal düzenleme yapılacağını söyleyen Bakan Şimşek’e göre, “siyasi başka türlü mülahazalar olmayacaksa” Türkiye’nin gri listede kalması için sebep kalmayacak.

Türkiye gri listeden çıkmak üzere ile ilgili etiketler ekonomi Paris
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.