Türkiye de ortak oldu! AB 1.5 milyar Euro yatırımla 7 yapay zeka fabrikası kuruyor

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı girişim, yeni kurulacak 7 yapay zeka fabrikasına Almanya, İtalya, İspanya, Yunanistan, Finlandiya, İsveç ve Lüksemburg'un ev sahipliği yapacağını bildirdi. İşte detaylar...

Avrupa'da süper bilgi işlem teknolojileri ve uygulamalarını geliştirmeyi hedefleyen Lüksemburg merkezli Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama Ortaklık Girişimi (EuroHPC), AB'de inovasyonu artırmak üzere yapay zeka fabrikaları kuracak 7 konsorsiyumun belirlendiğini açıkladı.

Türkiye de ortak oldu! AB 1.5 milyar Euro yatırımla 7 yapay zeka fabrikası kuruyor

Açıklamada, "EuroHPC, gelecek yıl Avrupa genelinde konuşlandırılacak ilk Avrupa yapay zeka fabrikalarına ev sahipliği yapacak merkezleri seçti. Bu yapay zeka fabrikaları, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, İspanya ve İsveç'te olacak" ifadesi kullanıldı.

Girişimle, gelişmiş yapay zeka modellerini eğitmek ve yapay zeka çözümlerini geliştirmek için Avrupa'da bir ekosistem kurulmasının hedeflendiği belirtildi.

Açıklamada, "İlk yapay zeka fabrikaları, ulusal ve AB fonlarını bir araya getiren 1,5 milyar euroluk yatırımı temsil edecek" değerlendirmesi yapıldı.

Yatırımın yarısının AB'nin Dijital Avrupa ve Ufuk Avrupa programlarıyla fonlanacağı aktarılan açıklamada, yapay zeka fabrikalarının, Avrupa'nın önde gelen araştırma ve teknoloji merkezlerinde yer alacağı bildirildi.

Bu fabrikalar hangi ülkelerde kurulacak?

İspanya'da Barselona Süper Bilgisayar Merkezi "BSC AIF"

İtalya'da Bologna Tecnopolo "IT4LIA"

Finlandiya'da Kajaani CSC "LUMI AIF"

Lüksemburg'da LuxProvide "Meluxina-AI"

İsveç'te Linköping Üniversitesi "MIMER"

Almanya'da Stuttgart Üniversitesi "HammerHAI"

Yunanistan'da Atina GRNET "Pharos"

Yedi yapay zeka fabrikasının EuroHPC'ye üye 15 AB ülkesiyle 2 katılımcı ülkeyi de kapsadığı kaydedildi.

TÜRKİYE İSPANYA’DAKİ MERKEZDE YER ALACAK

Yapay zeka fabrikalarının, Avrupa'nın bu alandaki kapasitesini yükselteceği vurgulanan açıklamada, fabrikaların, 2025-2026 döneminde konuşlandırılacağı da bildirildi.
Açıklamada, Türkiye, Portekiz ve Romanya'nın Barselona'daki BSC AIF'e katıldığına işaret edildi.

Bu arada, Türkiye, EuroHPC Ortak Girişimine 2019'da katılmıştı.

Avrupa, 2010'lu yıllarda süper bilgisayarlar alanında ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştı. Avrupa'nın en güçlü süper bilgisayarlarının yer aldığı EuroHPC, 2018'de AB Konseyi tarafından kabul edildi. EuroHPC, AB'nin dijital bağımsızlığını sağlamayı ve küresel teknoloji rekabetinde daha güçlü bir konum almayı amaçlıyordu. EuroHPC bu projelerle Avrupa'nın süper bilgi işlem gücünü artırmaya yönelik önemli adımlar atmıştı.

Öte yandan AB Konseyi, geçtiğimiz mayıs ayında dünyada yapay zekaya yönelik ilk kapsamlı kuralları getirecek 'Yapay Zeka Yasası'nın üye ülkeler tarafından kabul edildiğini açıklamıştı.

GÜNÜN VİDEOSU

Gazze’de ateşkes sevinci: Filistinliler sokakları zafer çığlıklarıyla doldurdu

ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğu ateşkes haberi, Gazze'de bayram havası estirdi. Filistinliler, İsrail’e karşı kazandıkları zaferi coşkuyla kutlarken, bölgede esirlerin serbest bırakılması için anlaşma sağlandığı bildirildi.