Türkiye 23 milyar dolarla en yüksek kasım ayı ihracatına imza attı

İhracata verilen teşvikler rekor getirdi. Ekonomik büyüme modelini ihracata dayalı olarak belirleyen Türkiye, Kasım ayı ihracat rekoru kırdı. Kasım ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin katıldığı basın toplantısıyla İstanbul’da açıklandı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2023 yılı için 255 milyar dolar mal, 100 milyar dolar hizmet ihracatı hedeflerinin olduğunu hatırlattı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

11 aylık verilerin yıl sonu hedefine emin adımlarla ilerlediklerini gösterdiğini belirten Gültepe, şunları söyledi: “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Kasım’ı 23 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artıdayız. Böylece tarihimizin en yüksek kasım ayı ihracatına imza atmış olduk. 11 aylık ihracatta 232,9 milyar dolara, 12 aylık ihracatta ise 255,8 milyar dolara ulaştık. Gerek 11 aylık, gerekse 12 aylık verilerde de tüm zamanların en yüksek ihracat değerlerini gerçekleştirdik.

Türkiye 23 milyar dolarla en yüksek kasım ayı ihracatına imza attı

Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 3 milyar 172 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2 milyar 900 milyon dolarla kimya, 1 milyar 430 milyon dolarla hazır giyim, 1 milyar 400 milyon dolarla elektronik ve 1 milyar 250 milyon dolarla mücevher şeklinde sıralandı. Burada bir konunun altını çizmek istiyorum. Uluslararası konjonktürün etkisiyle bazı sektörlerimiz ciddi kan kaybı yaşıyor. Bu sektörlerimizin durumunu gözden geçirmemiz ve hızlı aksiyon alacak çözümler üretmemiz gerekiyor.”
 
PARİTE ETKİSİ 11 AYDA İHRACATA 2,9 MİLYAR DOLAR KATKI VERDİ

Mustafa Gültepe geçen ay en fazla ihracat yapan 5 ilin İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara şeklinde sıralandığını, Adana, Eskişehir, Aydın, Giresun, Şanlıurfa ve Amasya’nın tarihlerindeki en yüksek ihracat değerine ulaştığına dikkat çekti. Bin 517 firmanın ilk kez ihracat yaptığını bildiren Gültepe, “Birim ihracat değerimiz 1,49 dolar düzeyinde gerçekleşti. Euro/dolar paritesinin ihracatımıza pozitif etkisi  devam ediyor. Geçen ay parite farkı ihracatımıza 537 milyon dolar katkı verdi. 11 aylık toplam katkı 2,9 milyar dolara yükseldi. En çok ihracat yaptığımız ülkeler ise Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, ABD, ve İtalya şeklinde sıralandı” diye konuştu.
 
ÜRETİMİ VE İHRACATI ANCAK YATIRIMLA BÜYÜTEBİLİRİZ

Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte 5,9 büyüdüğünü hatırlatan Mustafa Gültepe, aynı dönemde  yüzde 1,1 artan mal ve hizmet ihracatının büyümeye 0,3 puan katkı yaptığını bildirdi. Büyümede üretim ve ihracatın her zaman kritik önem taşıdığına dikkat çeken Gültepe, şöyle devam etti:
 
“Üretimi ve ihracatı ancak yatırımla büyütebiliriz. Yatırım için de finansman gerekiyor. İhracatçımızın krediye erişim konusundaki sorunları son birkaç ayda büyük ölçüde çözüldü. En son Merkez Bankası’nın reeskont kredilerinde iskontoyu sabitleme kararını büyük bir memnuniyetle karşıladık. Ancak yatırım ortamını iyileştirecek çözümleri de üretmemiz gerekiyor. Çünkü yatırımlar arttıkça üretim, üretim arttıkça ihracat yükseliyor. İhracatla beraber, Türkiye büyüyüp, gelişiyor. Nitekim uluslararası kurum ve kuruluşların ülkemizin büyümesini pozitif yönde revize ettiklerini gözlemliyoruz. IMF’in ardından OECD, Türkiye ekonomisi için 2023 ve 2024 büyüme beklentisini yükseltti. OECD Türkiye’nin 2023 büyüme beklentisini yüzde 4,5’e, 2024 beklentisini ise yüzde 2,9’a çıkardı. İnanıyorum ki Türkiye büyüdükçe, 2024 tahminlerini yine revize etmek durumunda kalacaklar. İhracatımız için diğer bir önemli konu küresel enflasyon. Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, Euro Bölgesi’nde enflasyon son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD tarafında da, FED’in faiz artırımlarında sona yaklaştığının sinyalleri geliyor. Çin’in imalat faaliyeti Ekim’in ardından Kasım’da da daraldı. Özetle dünyada dengeler yeniden sağlanmaya çalışıyor.”
 
2023’Ü 148 TİCARET HEYETİ VE 53 ALIM HEYETİ İLE TAMAMLAYACAĞIZ

Gültepe, böylesi bir ortamda pazar çeşitliliğini artırmak için ticaret heyetlerine hız kesmeden devam ettiklerini vurguladı. Ticaret Bakanlığı’nın desteğinde TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak 2023’ü 148 ticaret heyeti ve 53 alım heyetiyle tamamlayacaklarını bildiren Gültepe, “Yıl sonunda 255 milyar dolar mal, 100 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimize ulaşacağız. Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünü inşallah iki rekorla tamamlayacağız” diye konuştu.

Türkiye 23 milyar dolarla en yüksek kasım ayı ihracatına imza attı ile ilgili etiketler ekonomi Ticaret Bakanlığı İhracat
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.