Türk tankı ZMA-15 Rus tankı T-72'ye karşı karşıya

İdlib'de şiddetli çatışmalar yaşanırken, TSK'nın desteklediği 15 tonluk zırhlı muharebe aracının, 45 tonluk rejim güçlerine ait tankı kovaladığı anlar sosyal medyada olay oldu. İşte ZMA-15 ve T-72 karşılaştırması...

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar videoyu, "Bizim 15 tonluk zırhlı muharebe aracı ZMA-15; Boyuna, posuna, ateş gücüne, zırh kalınlığına, manevra kabiliyetine, 125 mm’lik kodum mu gömen topuna ve diğer ölümcül yetenek ve kabiliyetlerine rağmen... 45 tonluk T-72 tankını nasıl da kaçırtmış?" ifadeleriyle paylaşınca ZMA-15'in özellikleri de merak konusu oldu.

İşte iki askeri aracın karşılaştırılması;

İŞTE ZMA-15 ZIRHLI MUHAREBE ARACI İLE SOVYET TANKI T-72 KARŞILAŞTIRMASI

ZMA-15 Türkiye'nin Suriyelilere hibe ettiği araç. ACV-300'lerde olduğu gibi 25 mm topu bulunmadığından 12,7 mm'lik makineli tüfeğiyle o tankı hiçbir noktadan delemeyeceğini mürettebat bildiğinden dolayı tankın topundan uzak durmaya çalışıyor.

İNTERNETTEKİ İDDİA: SOVYET TANKI T-72'DEN DUMAN ÇIKMASI 

Standart olarak birçok Rus tankında "sisleme" bulunur. Leopar gibi tankta bu özellik bulunmasa da Rus tanklarının çoğunda bu sisleme standart olarak vardır. Bu sisleme mazotun yarım yakılarak atılmasında duman çıkartır. 

O zırhlı araç eğer Türk aracı olmuş olsaydı T-72'nin dibine girmeden bilgilendirilirdi. Bu durumun Türklerle pek bir alakası olmasa da şunu söyleyebiliriz; altlarındaki araç Türk model dizayn araç. Bu modellerin geliştirilmiş versiyonlarında 25 mm'lik EPS ateşleyebilen otomatik toplar bulunur. Bu otomatik toplar EPS mühimmatlarıyla 100 metrede 100-110 mm delip 70 ile 80 mm yan zırha sahip T-72 tankını etkisiz hale getirebilir.

Fakat aynı durum ön zırh için geçerli değildir.

Türk tankı ZMA-15 Rus tankı T-72'ye karşı karşıya

Eğer oradaki araç ACV-300 olsaydı T-72'nin yan zırhını fotoğraftaki görüldüğü üzere yakalamışken etkisiz hale getirebilirdi. 12,7 mm'lik M2'ler sadece 25 mm'ye kadar zırh delebilirler. Bu sebeple T-72 tanklarının 45 mm kalınlığında olan en zayıf kısmı arka zırhını dahi delemezler. Eğer Suriyelilerde 25 mm'lik kuleli versiyonlarını verilseydi T-72 tanklarını etkisiz hale getirebilirlerdi.

Türk tankı ZMA-15 Rus tankı T-72'ye karşı karşıya ile ilgili etiketler İdlib Suriye Tank
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.