Türk şirket DOF Robotics NASA’ya Mars üssü kuruyor

Eğlence sektörüne yönelik simülasyonlar üretmek için 2006 yılında kurulan Türk teknoloji şirketi DOF Robotics, dünya çapında ses getirecek bir proje üzerinde çalışıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum olan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (National Aeronautics and Space Administration-NASA) için Cape Canaveral uzay üssünde Kennedy Visitors Center’da robotların görev aldığı, bir zamanların kült dizisi Westworld dizisi benzeri bir tesis kuracak...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

DOF Robotics, Türkiye ve dünyada 5 boyutlu sinema salonları, roller coaster simülasyonları ile tanınıyor. Şirket, en son Çamlıca Kulesi’ndeki fiziki olarak uzay gemisi de olan Mission Moon simülasyonuyla adından söz ettirdi. İşte bu simülasyonu NASA’ya anlatan şirket, bunun daha gelişmiş halini kurmak üzere.

Türk şirket DOF Robotics NASA’ya Mars üssü kuruyor

Westworld, çok genel olarak eğlence amaçlı yapılan ve içinde yapay zekalı insan benzeri robotların yer aldığı bir yaşam alanında geçiyor. Buraya parasını ödeyerek gelen insanlar, robotlarla mücadele ediyor, istediği kişilik karakterine bürünerek eğleniyor.

DOF Robotics yöneticileri, NASA ile ilgili projenin ön görüşmesinde, yaptıkları işleri gösterip, “Biz burada Westworld’ü kurmak istiyoruz” deyince, ilk aşamayı geçmişler. Şirketin iki ortağı Mustafa Mertcan ve Bakıt Baydaliev… Şirket, alanında uzman bir ekiple robotik, otomasyon ve simülasyon teknolojilerini üreterek bunun yüzde 95’ini 80’den fazla ülkeye ihraç ediyor. İhracat miktarı ise 15 milyon doların üzerinde. En büyük pazar yüzde 35 ile ABD. CES Las Vegas, IAAPA gibi köklü kuruluşlardan inovasyon ve yeni ürün kategorilerinde onlarca ödül almış bir Türk markası olan firma güçlü teknolojik altyapısı ile sektörün geleceğini tasarlayan firmalar arasında yer alıyor.

SuperHaber’in sorularını yanıtlayan DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan ve ortağı Bakıt Baydaliev, NASA’ya yapılacak platformun 10 bin metrekare büyüklüğünde olacağını belirtiyorlar. Baydaliev, projenin Dijital Park adını alacağını ve içinde Mars’ın benzerinin oluşturulacağını söyledi. Mertcan da, “Bunun tüm yazılımları hazır. Çamlıca’da yaptığımız Görev Ay projesini onlara götürdük. Kabul edildi. Burada Mars’ta yaşam nasıl olur ziyaretçilere yaşatılacak. İlk etapta 40 ya da 60 dakikalık deneyim olacak. İleride belki bir hafta boyunca Mars’ta yaşam birebir deneyimlenecek. Bu bir haftalık zamanda uzay kıyafetleri de giyilecek. Bir simülatörün tasarımı ile başlayan yolculuk bugün dijital dünyalar yaratmaya evrildi” dedi.

Şirketin şu anda 110 kişiyle çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Mertcan, hedeflerinin ise dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri arasında yer almak olduğunu söyledi. Angry Birds, Monster Jam ve Transformers gibi bilinen meşhur markalarla ortak projeler gerçekleştiriyor ve bu IP’ler için tamamıyla sıfırdan tematik ortam denilen; özel efektlerle güçlendirilmiş, sanal gerçekçi ortamlar yaratıyorlar.

Türk şirket DOF Robotics NASA’ya Mars üssü kuruyor - Resim : 2

Türk şirket DOF Robotics NASA’ya Mars üssü kuruyor ile ilgili etiketler ekonomi teknoloji NASA
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.