Türk SİHA'ları Ruslarda endişe yarattı

Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı TB2 Bayraktar SİHA'lar Ruslarda korkuya neden oldu. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Ukrayna'ya sattığı SİHA'lara işaret ederek, "Rus uzmanlar Ukrayna'nın Türkiye'den almış olduğu Bayraktar TB2'leri Donetsk'te kullanması olasılığından endişe duyuyorlar" dedi. Yerhov, uzmanların Bayraktar TB2'lerin Donetsk ve Luhansk'ta kullanılması durumunda üstünlük aracına dönüşeceği uyarısı yaptıklarını ifade etti.

Türkiye'nin ürettiği İHA/SİHA'ların dünyanın çeşitli yerlerindeki çatışmalarda başarılı olması, dikkatleri Türk savunma sanayine çekti. Birçok ülke bu SİHA'ları almak için harekete geçerken, Azerbaycan gibi Ukrayna gibi ülkeler ise, bu silah sistemini envanterine çok önceden katarak aktif olarak kullanmaya başladı bile.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, ülkesinin en köklü gazetelerinden Komsomolskaya Pravda'ya uzun bir röportaj vererek Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı TB2 Bayraktar SİHA'larından duyulan endişeleri anlattı. 

Ankara ile Moskova arasında son zamanlarda artan ve gelişen ilişkileri değerlendiren Yerhov, gazetenin Dmitry Kozurov adlı muhabirinin Türk SİHA'ları ile ilgili sorusuna çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türk SİHA'ları Ruslarda endişe yarattı

"TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDAKİ ANLAŞMAYA İTİRAZ EDEMEYİZ"

Kozurov, Türkiye'nin Ukrayna'ya SİHA teslimi yapmaya hatta birlikte üretime hazırlandığını vurgulayarak, "Bunların Donetsk'te ve Luhansk'ta kullanılma tehlikesi yok mu?" şeklinde bir soru yöneltti.

İki egemen ülkenin askeri-teknoloji alanında iş birliği yaptığını, prensip olarak buna itirazda bulunmalarının güç olduğunu ifade eden Yerhov, "Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sisteminin batıda yarattığı son derece olumsuz duyguları düşünün; ama biz elbette benzer durumlara daha sakin yaklaşıyoruz" diye konuştu.

Türk SİHA'ları Ruslarda endişe yarattı - Resim : 2

"TB2'LER BÖLGEDE ÜSTÜNLÜK SAĞLAR"

Rus uzmanların Türk SİHA'larının bölgede kullanılması durumunda üstünlük aracına dönüşeceğini söylediğine dikkat çeken büyükelçi Yerhov, "İtiraf etmeliyiz ki Rus uzmanlar, Kiev'in, Türk yapımı Bayraktar TB2'lere sahip olmanın vereceği üstünlüğü kullanma cazibesine direnemeyebileceğine dair tehlikeleri ifade ediyor. Bu endişeler haklı mıdır, bilmiyorum. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesini istemeyiz. Olmaması için çalışacağız" dedi.

Türk SİHA'ları Ruslarda endişe yarattı - Resim : 3

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ

Lugansk ve Donetsk kentleri, 2014 yılında ülkenin kriz yaşamasını fırsata çeviren ve Rusya'nın desteklediği isyancılar tarafından işgal edildi. Daha sonra 7 Nisan 2014'te Donetsk Halk Cumhuriyeti, 27 Nisan 2014'te ise Lugansk Halk Cumhuriyeti adında iki özerk cumhuriyet kuruldu. Kiev yönetimi, bu iki devletçiğin Rusya'dan destek aldığını ileri sürüyor. Ancak Moskova bu durumu kesin bir dille reddediyor.

Türk SİHA'ları Ruslarda endişe yarattı - Resim : 4

DAĞLIK KARABAĞ KRİZİ

Röportajda Dağlık Karabağ krizini de değerlendiren Yerhov, "Türkiye'nin Dağlık Karabağ çatışmasındaki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Ankara Azerbaycan'ı aktif şekilde destekledi, söz konusu Bayraktar TB2'leri oraya da gönderdi" sorusuna, "Türkiye ile en başından beri bölgedeki durum ile ilgili sürekli görüş alışverişi halinde bulunduk. Neticede 31 Ocak'ta Rusya ve Türkiye'den 60'şar subayın barış mutabakatlarının yerine getirilmesini gözleyecekleri "Ateşkes Rejimini Gözleme Merkezi" çalışmaya başladı" ifadelerini kullandı.

 

Türk SİHA'ları Ruslarda endişe yarattı ile ilgili etiketler İHA SİHA Rusya Ukrayna İsmail Demir Bayraktar tb2
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.