Türk Lirasına geçiş zamanı geldi

Ekonomi yönetiminin aldığı önlemler, Merkez Bankası’nın sıkılaşma kararları olumlu sonuçlarını göstermeye başladı. Kredi derecelendirme kuruluşlarından arka arkaya olumlu not artışları geldi. Enflasyonda düşüş eğilimi başladı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türkiye, dışişlerinde de kritik gelişmelere imza attı. Öncelikle, Reuters haberinde, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın NATO'daki mevkidaşlarına İsveç'in şu an mecliste tartışılan başvurusuna ilişkin sıkı çalıştığını ve İsveç'in ittifaka yıl bitmeden önce katılabileceğini söylediğini belirtti. Hatırlanacağı üzere, İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından geçen sene Mayıs ayında NATO'ya üye olmak için başvuruda bulunurken, Ankara bu yıl Nisan ayında Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusunu onaylayıp, İsveç'in başvurusunu bekletmişti.  

Türk Lirasına geçiş zamanı geldi

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin teklif TBMM Dışişleri Komisyonu'na geçen ay gönderildi. Tasarı komisyonda kabul edilirse Genel Kurulda oylanacak. Genel Kuruldan geçmesi hâlinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girecek. Başvurunun onaylanmasında yaşanan gecikme Ankara'nın müttefikleri ile ilişkilerini ve Batılı devletler ile bağlantılarının da bir testi olarak görülüyor. Daha da basit bir yaklaşımla, TBMM İsveç'in üyeliğini onaylarsa, ABD Başkanı Biden’ın da Kongre’de Türkiye'ye F-16 satışına karşı var olan tereddütleri ortadan kaldırabilir. Böyle bir gerçekleşmenin de sıkıntılı bir patikada ilerleyen Türkiye - ABD ilişkileri daha da iyi bir noktaya taşıyacak.

Dışişleri cephesinde yaşanan olumlu gelişmelerden sonra, TCMB Başkanı Gaye Erkan’ın da hafta ortası İstanbul Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada güven telkin etmesi veya 'kükremesi' sonrasında faiz artırım patikası ile ilgili görüşümüzü de bir miktar revize etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Erkan'ın konuşmasından, TCMB’nin enflasyonun 2024 yılsonu hedefine ulaşması için gerekli olması hâlinde faiz artırımlarına devam edeceği yönünde bir sonuca ulaştık. TCMB’nin geçen hafta sonuçlanan olağan PPK toplantısı ardından politika faizinin Aralık ve Ocak aylarında yapılacak artırımlarla %45,00 seviyesine getirerek durduracağını düşünülüyor. Bu noktada uzmanlar faizin yüzde 50’lere çıkabileceğini söylüyor. Örneğin Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, “Hâlen daha aynı noktada olsak da, 2024 yılı boyunca enflasyonu baskılamak için faizin yüksek seyredeceği ve beraberinde %50 seviyesine kadar da artırılabileceğini düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

TCMB Başkanı Erkan'ın hemen hemen her ortamda 'bizler inandık siz de inanın' diyerek güven telkin etmesine paralel S&P, olağan değerlendirme takviminin dışında yaptığı değerlendirme ile Türkiye'nin kredi notunun görünümünü durağandan olumluya çevirdi. Bu adımın diğer rating kuruluşlarınca da takip edilmesini bekliyoruz. Ancak ekonomi yönetiminin bunca çabasına rağmen çok düşük seviyelerde olan kredi notunun kendisinin artmaması (görünümünün artması) piyasa yansıması da sınırlı tutacaktır. 

Yapılan doğru 'işlere' paralel yabancı yatırımcıların da son haftalarda TL ve TL cinsi varlıklara ilgi göstermeye başladıklarını görüyoruz. Hafta başında, 2 trilyon dolar değerinde varlık yöneten Paris merkezli Avrupa'nın en büyük Varlık Yönetim Grubu Amundi, TL açık pozisyonlarını kapattığını beyan etti. Amundi, henüz TL cinsi varlıklarda yüklü pozisyon almaya hazır olmasalar da, TCMB’nin kararlı duruşundan oldukça iyimser bir görüşe sahip olduklarının altını çizdi. Bu bağlamda, diğer büyük fonların da bulaşıcılık etkisi ile TL varlıklara olan çekinceli tavırlarından vazgeçebileceklerini düşünüyoruz. 

Rakamların dili ile konuşursak, dün açıklanan TCMB'nin haftalık raporlarına göre, 24 Kasım ile biten haftada, TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervlerinin 2 milyar dolar artış kaydederek 136,5 milyar dolar seviyesine yükseldi (görebildiğim kadar ile tüm zamanların zirvesi). TCMB'nin swap ve kamu mevduatı dışında net rezervleri ise eksi 59 milyar dolar seviyesine toparlayarak son dört ayın en iyi seviyesine ulaştı. Son dönemde brüt rezervlerdeki ciddi artışa karşın net pozisyondaki iyileşmenin daha sınırlı düzeyde kaldığını not edelim. Yabancı yatırımcının hisse senedi ve tahvil portföyü 24 Kasım haftasında 311 milyon dolar artarken, ard arda dört haftadır devam eden artışın kümüle rakamı da yaklaşık 700 milyon dolar oldu. TCMB rezervlerinde toparlanma ve beraberinde yabancı yatırımcının ufak da olsa Türkiye âşkının kıpırdamasını tek kelime ile mutluluk verici olarak okuyoruz. Dün açıklanan verilerden devam edersek, Türkiye'de yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 0,4 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 0,6 milyar dolar azalırken, BDDK verisine göre bir nevi yabancı para enstrümanı olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) 24 Kasım ile biten haftada 29 milyar TL daha geriledi. Son haftalarda KKM hacminde yaşanan kayda değer azalışın geçen hafta biraz hız kestiğini görsek de, KKM'nin azalmaya devam ettiği görülüyor. Azalışın da arka planında KKM'den standart mevduata dönüşün büyük bir rol oynadığını söyleyebiliriz keza KKM faizlerin çok düşük olması TL mevduata dönüşü teşvik ediyor. Bu minvalde, TCMB'nin oyun planının da çalışmaya devam ediyor. Hatta, dün akşam TCMB'den TL mevduatı destekleyecek bir adım daha geldi. Buna göre döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara ödenecek faiz politika faizinin altında kalacak ancak %85'inin de altında olmayacak. Daha önceki düzenlemelere göre faiz, TCMB'nin politika faizinin altında olamıyordu. Yapılan değişiklik söz konusu KKM hesaplarının getirisini azaltarak normal mevduat hesapları karşısında çekiciliğini azaltabilir.

Türk Lirasına geçiş zamanı geldi ile ilgili etiketler ekonomi Türk Lirası
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.