Türk Devletleri yatırım fonu bu yıl kuruluyor

Toplam 3.8 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) sahip Türk Devletleri Teşkilatı uzun süredir üzerinde çalışılan yatırım fonunu bu yıl kuruyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Fonun kuruluş kararı, Kasım 2022’de Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen 9. TDT Zirvesi’nde alındı.

Türk Devletleri yatırım fonu bu yıl kuruluyor

Türk Devletleri Teşkilatı’nin eski genel sekreteri Baghdad Amreyev, Türk Yatırım Fonu’nun ilk başkanı olarak atandı. Zirvede Türk Yatırım Fonu’nun Türk devletleri tarafından kurulan ilk ve ana ortak finans kuruluşu olacağı açıklandı. Faaliyetleri arasında ticari ve ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve ortak projeler uygulamak için örgüte üye devletlerinin ekonomik potansiyelini artırmak var. Fon, esas olarak küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ’ler) Fon varlıklarından ve diğer yetkili finans kuruluşlarından finansman sağlayarak destekleyecektir.

Tarım, lojistik ve ulaşım, enerji verimliliği, yenilenebilir ve alternatif enerji, imalat sanayinde endüstriyel projeler, bilgi ve iletişim teknolojileri, turizm, altyapı projeleri, kamu-özel ortaklık projeler tercih edilen alanlar arasındadır.

2020 yılında yazdığımız fonla ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. O dönem adı Türk Konseyi olan Teşkilat, özellikle ekonomi, ticaret, gümrük ve ulaştırma gibi alanlarda süregelen aktif rolünü sürdürecek. Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, 2020’de yaptığı açıklamada, "Üye ve gözlemci ülkelerimizde küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeyi amaçlayan Türk Yatırım Fonu'nun kurulması için gerekli temel çalışmalar hızla ilerliyor. Bunların yanında, Trans-Hazar koridorunun aktif hale getirilmesi, öğrenci ve akademisyen değişim programı Orhun Süreci'nin yaygınlık kazanması, Modern İpek Yolu Projesiyle turizm potansiyelinin artırılması gibi önemli girişimlerle ülkelerimizin refahı için somut adımlar atıyoruz" demişti.

3.8 TRİLYON DOLARLIK GSYH'YA SAHİP

Türk Devletleri Teşkilatı, satın alma gücü paritesiyle 3.8 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH), 20 milyar doları aşan bölge içi ticaret hacmine ve 460 milyar dolarlık dolaysız yabancı yatırım stokuna sahip. Türk devletleri ülkeleri zengin enerji kaynakları, büyüyen ekonomileri, genç-dinamik nüfusları, stratejik konumları, büyüyen askeri ve savunma sanayi kapasiteleriyle dünya siyasetinde de öne çıkıyor.

Türk Devletleri yatırım fonu bu yıl kuruluyor ile ilgili etiketler ekonomi tarım
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.