Türk bilim insanı devrim gibi buluş yaptı! Tüketicilerin kullanabileceği tat ve yapıda endüstriyel bitkisel protein üretti
Yıllardır meyve ve sebze gibi ürünlerden süper ekstraksiyon yöntemiyle, çok faydalı ancak çöpe giden bileşenlerin damıtılması alanında çalışan ve kendini endüstriyel bilim insanı olarak konumlandıran Can Kayacılar, bitkisel protein konusunda önemli iki sorunu çözdüğünü ilan etti. Bu gelişme, insan sağlığı açısından çok faydalı bitkisel peptitlerin endüstriyel ölçeklerde binlerce ton üretilmesinin önünü açtı. İşte detaylar...
Aynı zamanda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Türkiye Gıda İnovasyon Platformu’nda görevli olan Can Kayacılar, bu alandaki gelişmeyi, “Bu bir milat.. Değişimin en köklü başlangıçlarından biri.. O yüzden inanılmaz heyecanlıyım” diyerek duyurdu.
Kayacılar, gelişmeyi şöyle anlattı:
“Bitkisel proteinlerle ilgili uzun süredir yoğun çalışmalar içerisindeydik. Bitkisel proteinlerin özellikle gıda zenginleştirilmesinde karşılaşılan en ama en büyük handikapı, bitkisel proteinlerin suda çözünemez olması (hayvansal bir protein olan kolajen gibi olamaması) ve tatlarının neredeyse "kabul edilmesi oldukça zor" olması gelmekteydi. İkinci handikapı ise bitkisel proteinlerin özellikle unlu mamüllerde (ekmekte, makarnada, simitte, hamburger ekmeğinde vs.) mayanın kullanıldığı her yerde hamurun şişmesini engellemesi, böylece alıştığımız o kabarık şişkin ekmekler yerine "mısır ekmeği kıvamında" yüksek proteinli ekmekler elde edilmesiydi. Yani tüketicinin çok da alışmadığı bir formda oluyordu. ‘Du’ diyorum çünkü yoğun araştırmalar sonucunda geliştirdiğimiz bize özgün bir metodoloji ile tatları neredeyse nötr, suda rahatça çözünebilen, homojen bir dağılım gösteren, kolayca sindirilebilen (biyoyararlanımı yüksek olan), endüstriyel ölçeklerde binlerce ton üretilebilecek bir potansiyelde "bitkisel peptitler" geliştirdik.
Bitkisel peptit, suda tamamen homojen bir şekilde oluyor. Tadı da gerçekten muhteşem (çok hafifçe salep tadında). Sıvı haldeki peptitin 100 ml'sinde tam 35 gram protein bulunuyor.
Bu çalışma bana kalırsa hiç abartmadan söylemem gerekirse bitkisel proteinli ürün geliştirmede devrim niteliğinde. O yüzden inanılmaz heyecanlıyım. Çünkü neden biliyor musunuz? Bu ürünle mesela yüksek proteinli bitkisel sütler, hep bildiğimiz görünümde ekmekler, simitler, kekler, tuzlu ve tatlı ürünler, protein değeri arttırılmış "süt ürünleri", çocuklar için inanılmaz besleyici içecekler, bitkisel proteince zenginleştirilmiş, muazzam lezzette unlu/unsuz mamüller.. Hepsi ama hepsi formülize edilebilir. Gerisi sizin hayallerinize kalmış.”
Kayacılar: Başardık
Açıklamasına “Biz, bugün bunu başardık! Ve bu başarımızı sağlayan, özveriyle her gün deneysel çalışmalar için zemin hazırlayan ve canla başla çalışan başta Localvore Biotechnology çekirdek ekibime, sonrasında bu çalışmaların gerçekleştirilmesi için her türlü desteğini eksik etmeyen laboratuvar malzemesi tedariğinden, sıcacık çaylarımızı hazırlayan herkese kadar sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. İyi ki ama iyi ki varlar!” diye bitirdi.
Buluşu depremzedelere ithaf etti
Kayacılar, açıklamasının sonunda ise buluşlarını depremzedeler ithaf ettiğini belirterek, “Yaptığımız bu çalışmayı, başta 2023 Şubat ayında, dünya tarihinin en büyük kayıplarından birine yol açan Kahramanmaraş Depremi'nde hayatını kaybedenlere, dayanılmaz acılarla yaşamlarını sürdürmeye çalışan tüm depremzede ailelerine ve ülkemizde yaşanan afetlerde ansızın hayatını kaybeden herkesin aileleri başta olmak üzere, ülkemizin her ferdine ithaf ediyoruz. Onların anısını yaşatmak adına, ülkemizde bilime katkı sunmaya ilelebet devam edeceğiz” dedi.