Tüp bebek tedavisinde yeni yöntem: PRP yöntemi

Çocuk sahibi olmak isteyen fakat çeşitli sebeplerden dolayı çocuk sahibi olamayanlara müjde! PRP yöntemi sayesinde tüp bebek tedavisinde başarı oranı yükseliyor. İşte tüp bebek tedavisinde PRP yöntemine dair her şey....

PRP NEDİR?

PRP yöntemi detaylı olarak trombosit ve büyüme faktörleri yönünden zengin plazmanın (Platelet-Rich Plasma) tedavi amacıyla organ ve/veya dokulara uygulanması olarak tanımlanabilir. Uzun bir süredir başta ortopedi, plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi, medikal estetik gibi branşlarda çeşitli hasarların tedavisinde doku ve organ tamirine yardımcı olması amacıyla kullanılmaktadır.

PRP yönteminde hastadan alınan kan, özel bir işlem ile ayrıştırılarak plazma elde edilir. Elde edilen plazma vücuttaki ana görevi kanın pıhtılaşması olan plateletler yönünden zengindir. Bu plazma hastanın kendisine enjeksiyon yolu ile geri verilir. Plateletler içerdikleri büyüme faktörleri ile hücre yenilenmesine yardımcı olurlar. PRP işlemi sayesinde 2-4 haftalık aralıklarla yapılan 3-4 uygulama ile vücuda yabancı madde ve ilaç vermeden doğal bir gençleşme sağlanır.

Tüp bebek tedavisinde yeni yöntem: PRP yöntemi

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE PRP KULLANIMI

Tüp bebek tedavisi, doğal yolla veya çeşitli üremeye yardımcı tedavilerle çiftlere bebek sahibi olma şansı tanımaktadır. Özellikle kadınlarda ileri yaşta yumurtlama bozuklukları, kısırlık gibi problemler görülebilir. Gebelik için denemelere rağmen istenen başarı oranının yakalanamaması durumunda bazı destek uygulamalarına ihtiyaç duyulabiliyor. Farklı branşlarda doku ve organ yenilenmesi amacıyla kullanılan PRP yöntemi son yıllarda tüp bebek süreci içerisinde kısırlık, yumurtalık gençleştirme, rahim içi zarı problemlerinin giderilmesi gibi farklı problemler için de kullanılmaktadır. PRP uygulaması ile normalde gebelik şansı düşük olan çiftlerin de gebelik elde edebilme şansı yükselebilmektedir. Tüp Bebek alanında PRP ile ilgili yapılan araştırmalar; tüp bebek tedavisi uygulamaları sırasında rahim zarı kalınlığı gereğinden ince olan hastalarda, süren tedaviye ek olarak hastanın kendi kanından elde edilen PRP in rahim zarına uygulanması ile verilen desteğin gebelik başarısını artırdığını göstermektedir.

Tüp Bebek tedavisi sürecinde PRP uygulaması temel olarak, hastanın kendi kanından elde edilen trombosit açısından zengin kanın hastanın rahmine geri verilmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Rahim zarını uygun kalınlığa getirmenin yanı sıra kötü yumurtalık rezervini iyileştirmek ve yumurta kalitesini arttırmak için de kullanılabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde yeni yöntem: PRP yöntemi - Resim : 2

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE PRP YÖNTEMİ KİMLERE UYGULANABİLİR?

Tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansını arttıran en önemli parametrelerden biri kadının yumurta sayısı ve yumurta kalitesidir. Yumurta rezervini etkileyen en önemli faktörden biri de yaştır. Kadının yaşı 37 üzerine çıkınca yumurta sayısı hızla azalır. 40 yaş altındaki bazı kadınlarda da erken menopaza bağlı olarak yumurta sayısında hızlı azalma olabilir. Yumurta sayısı azalmış kadınlarda erken dönem de yapılacak tüp bebek tedavisi ile gebelikler elde edilebilmektedir. Yumurta sayısı azalan kadınlarda erken menopoz öyküsü olanlar da, yumurta ve embriyo kalitesi kötü kadınlarda yumurtalıklara yapılan PRP uygulaması ile yumurta sayısı ve kalitesi üzerine olumlu etkiler sağlanarak gebelik şansı arttırılabilmektedir.

Tüp bebekte PRP yönteminin kullanıldığı diğer alan ise rahim izi zarıdır. Endometriumun zarar görmesinde (geçirilen enjeksiyonlar, tekrarlayan küretaj işlemleri veya geçirilen rahim içi ameliyatlara bağlı olarak zarar görebilir) bu tabaka kalınlaşmamakta ve ince endometrium dediğimiz durum oluşmaktadır. İnce endometrium tüp bebek tedavisinde embriyonun tutunmasını engellediği için hastalar gebe kalamamaktadır. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan bu hastalarda histeroskopi ile yapışıklığın (sineşinin) açılması ve tekrarlayan endometrium PRP uygulamaları ile endometrium kalınlaşması sağlanabilmektedir. Gebelikler elde edilebilmektedir.

PRP yöntemi kimlerde uygulanabilir dersek,

-Rahim kalınlığı, yumurta kalitesi gibi sorun yaşayan kadınlarda,
-Bir veya birden çok tüp bebek tedavisi denemelerinde başarısız olanlarda,
-Yumurtalık rezervi azalan kadınlarda,
-İlerleyen yaşta tüp bebek tedavisi gören kadınlarda uygulanabilir.

Tüp bebek tedavisinde yeni yöntem: PRP yöntemi - Resim : 3

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE PRP YÖNTEMİ NASIL UYGULANIR?

OVARİAN PRP: Yumurtalıklara yumurta toplama işlemi gibi opu iğnesi ile girilerek PRP enjeksiyonu yapılır. Yumurta sayısı ve kalitesi üzerine olumlu etkiler sağlanabilir.

ENDOMETRİAL PRP: Rahim içerisine yapılan prp işlemidir. Endemetrium‘un (rahim iç tabakası) kalınlaşmadığı ince endometriumlu hastalarda endometrial kalınlaşmayı arttırabilir ve embriyonun tutunmasını kolaylaştırır, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan kadınlarda gebelik şansını arttırabilir.

Tüp bebek tedavisinde yeni yöntem: PRP yöntemi ile ilgili etiketler Tüp bebek tedavisi tüp bebek PRP kısırlık Yumurtalık gençleştirme
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.