Tükürük numunesiyle 15 dakikada sonuç veren hızlı antijen testi!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer hızlı antijen testiyle okullarda maske kullanımının kalkacağını duyurmuştu. Avrupa'nın da talip olduğu 'BRS-CA' Covid-19 Hızlı Antijen Test Kiti 15 dakikada sonuç veriyor.

URSA Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin (OİBMTAL) Ar-Ge merkezinde öğrenciler tarafından montajlanıp, kullanıma hazır hale getirilen ve Avrupa'nın da talip olduğu 'BRS-CA' Covid-19 Hızlı Antijen Test Kiti'ni, DHA muhabiri denedi.

TÜKÜRÜK NUMUNESİ İLE TEST YAPILABİLİYOR

Tükürük numunesi alınıp, yapılan testin sonucu 15 dakikada çıktı. OİBMTAL Müdürü Güray Köken "Burun ve genizden yapılan testler, insanları çok rahatsız ediyor. Bizim geliştirdiğimiz test kitleri sayesinde tükürük ile kimseyi rahatsız etmeden alacağımız numuneler sonucunda çocuklarımız eğitimlerine de devam edebilecek" dedi.

MUADİLLERİNİN 3'TE 2 MALİYETİNE ÜRETİLİYOR

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in lansmanını yaptığı, 'BRS-CA' Covid-19 Hızlı Antijen Test Kiti'nin kalıp tasarımları, Bursa'da Mehmet Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrencileri tarafından hazırlanıyor. Lisenin kendi ürettiği makine ile hazırlanan kalıp tasarımlar, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin öğretmen ve öğrencileri tarafından da montajlanıp, paketlenerek kullanıma hazır hale getiriliyor. Test kitleri, aynı zamanda Ar-Ge merkezi olan OİBMTAL'de piyasadaki eş değerlerinin 3'te 1'i maliyetine üretiliyor.

ALMANYA İÇİN DE ÜRETİLECEK

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, meslek lisesi öğrencilerinin ürettiği test kitlerine özellikle Almanya'dan yoğun ilgi olduğunu belirterek "Çeşitli firmalar bize ulaştı. Önümüzdeki günlerde, özellikle Almanya için hızlı antijen test kitlerinin plastik materyallerini üretmeye başlayacağız. Türkiye'de bir meslek lisesi, antijen test kiti noktasında milli üretim faaliyetini yurt dışına kadar ulaştırmış olacak" dedi.

MALİYETİ 1 DOLAR

Seri üretimde hedefin 10 milyon adet olduğunu ifade eden Gür, şunları söyledi:

"Hızlı antijen test kiti projesi aslında bir milli üretim faaliyeti. Milli teknoloji hamlesi de diyebiliriz. Aynı zamanda kendi kaynaklarımızla oluşturduğumuz bir üretim hareketliliği. Bizim test kitlerimizin maliyeti, yaklaşık olarak 1 dolar seviyelerinde tuttu. Piyasada ortalama olarak test kitlerinin maliyeti, 3 dolar seviyelerinde. Dolayısıyla muadillerine göre, 3'te 1 oranında maliyet elde etmiş olduk. Bunun sebebi de okullarımızda kullanılan enjeksiyon cihazlarımız ile kendi yaptığımız kalıplarımız. Her şeyi orijinal ve yerli olarak üretiyoruz. Her şeyi kendimiz ürettiğimiz için maliyetlerimizi minimize ettik. Tükürük hunisi, solüsyon tüpü ve test kasetlerini de kendimiz üretiyoruz."

"GELİRİ KİMSESİZ ÇOCUKLARA GİDECEK"

Test kitlerinin üretiminden el edilecek gelirin dağılımıyla ilgili de bilgi veren Gür "Bu kitlerin üretimlerini okullarımızın döner sermaye işletmeleri karşılayacak. Mevzuat gereğince de yapılan her üretimle ilgili öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, yöneticilerimiz hatta Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na para aktaracağız. Çocuklarımız üretim içerisinde çalışarak evlerine de para götürecekler" ifadelerini kullandı.

BAKAN ÖZER: MASKE ZORUNLULUĞU KALDIRILABİLİR

Uygulama hakkında geçtiğimiz günlerde bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de Bilim Kurulu'nun onayını aldıktan ve testin yaygınlaşmasından sonra okul öncesinden başlayarak ilkokul 1, 2, 3 diye yavaş yavaş zorunlu maske uygulamasının kaldırılması hazırlığı yapacaklarını söyledi.

Özer, "Güvenli bir ortamı sağladıktan sonra çocuklarımızı maskelerinden yavaş yavaş tedrici olarak kurtaracağız. İlk başlangıcı okul öncesinden başlayacağız" dedi.

Tükürük numunesiyle 15 dakikada sonuç veren hızlı antijen testi! ile ilgili etiketler test kiti
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.