Trafik kazaları ülkenin milli güvenlik sorunu

Metehan Demir

Metehan Demir

O kadar uyarı yapıldı. O kadar 'Yollarda herkes dikkatli olsun, bu kez bayramda yollar kan gölüne dönmesin' denildi.

Ama olmadı. 10 günlük bayram tatilinin kanlı trafik bilançosunu bugün açıklandı. 120'den fazla vatandaşımız hayatını kaybetti, 500'den fazlası yaralandı. Yazık. Büyük acı.

Yıllardır çözülemeyen trafik kazaları Türkiye'nin bir milli güvenlik sorunu haline geldi.

Acıya alıştık artık. Başka ülkelerde büyük haber olan kazalar bizde rutin günlük faaliyet ölüm raporu gibi görülüyor.

Bununla ilgili en temelden, ehliyet kurslarından değil, ta ilkokuldan eğitim vermek gerekiyor. Diyebilirsiniz ki "E, yok mu?". Yok! Çevrenizde ehliyeti ne kadar kolay aldığını hatta kursa bile gitmediğini marifet gibi anlatan onca kişi görmediniz mi, hatırlasanıza! Ya da trafik derslerinin boş geçtiğini hiç mi duymadınız? Yollarda radarlar, kontrollerle bir yere kadar yetişebilirsiniz.

Asıl mesele kafayı değiştirmek. Yolda yaya geçmesin diye daha da gaza basıp arabası ile yayalardan önce aradan geçmenin hesabını yapan kafaları.

Çocuklara, yaşlılara kadınlara 'bekleyin lan' diye kornasının hıncı ile bağıracak kadar maganda kafalardan başlamak lazım. Bu kafalardan daha yetişmesin diye başlamak lazım.

"Arabada bebek var" uyarısının üstüne "Arabada sopa var" diye camına marifet gibi espri olsun diye sticker asanlardan başlamak lazım. "Abi süper ülkeyiz ya, Amerika'dan sonra en çok beyzbol sopası bizde var" diye arabalardaki kavga potansiyeline atıf yapanlardan başlamak lazım.

Bunun için de en başından insana, karşısındakine saygıyı öğretmek lazım. Zaten gerisi gelir. Bu da en temel eğitimle olur.

İNSANA SAYGI

İnanın; Her şey insana saygı kültürünün okullarda en temel eğitim olarak verilmesinden geçiyor. Yoksa bu tahammülsüzlük sadece trafik değil her alanda bize çok zarar verecek.

Sadece yollarda kazalar değil. Bir o kadar insan da trafikte yol verme veya park kavgasına kurban gitmiyor mu? O nedenle bu trafik meselesi Türkiye'nin milli güvenlik sorunu.

Kazaları teker teker inceleyin. Ya hatalı sollama, ya kavşaklara çıkış ve dikkatsizlik, ya aşırı hız ve kural hataları.

Bayramda sizin de başınıza gelmedi mi? Kaç tane yollarda birbirinden tehlikeli olay atlattık.

İçişleri Bakanlığı kampanyalar başlattı, "Frene değil kurala güven" sloganları ile farkındalık yaratmaya çalıştı. Ama bu kadar oldu. Daha ne yapabilirler ki?

Yine trafik canavarları aynı kafada. Zaten başka bir şey de beklememek lazım. Normalde, asıl bu uyarıları okuması gereken bu trafik magandaları. E, bunlar hayatında yararlı bir şey okumamış ki; bunu okuyacak. Onlar için insan hayatının zerre değeri yoktur. O nedenle sokaklarda, yollarda hepimiz tehlikedeyiz.

Siz siz olun aman yollarda dikkat edin. Bırakın karşı şeritten üstünüze araba gelmesini üstünüzden bile araç geçebilir. Kimse ile dalaşmayın.

Eğitim her şeyi halledene kadar aman yollarda dikkat edelim...

Diğer Yazıları