Toplum 5.0

Mehmet Gürbüz

Mehmet Gürbüz

 Dijital teknolojilerin yükselişi, modern yaşamın hemen hemen her yönünü değiştirmektedir. Artık dünyada neler olup bittiğini öğrenmek için ertesi sabah gazetesini beklememiz gerekmiyor. İnternetin yaygınlaşması ile her zamankinden daha fazla bilgiye sahibiz. Bilgi toplumu dediğimiz bu dönem, toplumun dördüncü jenerasyonuydu. Bu aşamadan sonraki süreç; insan odaklı insansız çözümler sunmayı amaç edinmiş ve teknolojik gücü doğru yönetebilecek düzey olmayı amaçlamaktadır.

Ne ürettiğimizden çok nasıl ürettiğimizin değiştiği, mesleklerin evrildiği, aslında özünde alışkanlıklarımızın, dolayısıyla insanın ve toplumların değiştiği bu çağda; ekonomi, toplum ve halk arasında “Süper Akıllı Toplum” (Toplum 5.0) adı verilen halk için büyük bir politika, bilim, teknoloji ve yenilik süreci başlayacaktır. Toplum 5.0’a girdiğimizde, tüm insanların yaşamları, insanlara ihtiyaç duyulan miktarda ve zamanda yalnızca ürün ve hizmetleri sağladıkları için daha rahat ve sürdürülebilir olacaktır.

Ekonomik ilerlemeyi siber alanı ve fiziksel alanı yüksek oranda bütünleştiren bir sistemle sosyal sorunların çözümü ile dengeleyen insan merkezli bir toplum ile inovasyon yoluyla oluşturulan yeni değerler, dil, yaş, cinsiyet ve bölgesel boşlukları ortadan kaldıracak ve çeşitli bireysel ihtiyaçlara ve gizli ihtiyaçlara göre özel olarak tasarlanmış ürün ve hizmetlerin sağlanmasına olanak getirecektir. Bu şekilde, hem ekonomik kalkınmayı teşvik edebilecek hem de sosyal sorunlara çözüm bulabilecek bir topluma ulaşmak mümkün olacaktır. 

Yaşlanan dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirilmesi, sanal dünya ile gerçek dünyanın beraber işler hale getirilmesi, nesnelerin internetinden toplumun çıkarları gözetilerek faydalanılması, çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yolları üretilmesi, sağlık hizmetleri, serbestçe ve kolayca hareket etme veya hareket etme yeteneği, altyapı tesisleri, finansal hizmet ihtiyaçlarını dijital ortamlar üzerinde çözen yöntemler için nesnelerin internetinin toplum çıkarları için kullanılması gerekmektedir. Bu durum, insanların yaşamlarını ve çalışmalarını etkileyecek ve onlara yüksek yaşam kalitesini anlamalarını teşvik edecektir. 

Bunun için bilişim ve iletişim teknolojileri reformunun yapılması mecburi bir görevdir. Dijital dönüşümü gerçekleştirecek nitelikli toplumun eğitimi ve toplumun yeteneklerini geliştirme noktasında eğitime ayrılan payın artması, eğitim alan toplumun kapsamının genişletilmesi, üniversitelerin ve Ar-Ge merkezlerinin ön plana çıkması, etkin ve adil hukuk sistemi ve evrensel insan haklarının işlevselliği yeni toplum düzeninin parametreleridir.

Bu bağlamda, nesnelerin interneti, yapay zekâ, robot gibi yenilikçi teknolojilerin ve paylaşım ekonomisinin aynı zamanda sosyal yaşamı dönüştürme kuvveti bilgi toplumundan akıllı topluma geçişte en önemli rolü oynamaktadır. Tüm bu gelişmelerin ve teknolojik devrimlerin hiç kuşkusuz ki nihai amacı, insanlığın daha konforlu ve sürdürülebilir bir sosyo-eko sistem içinde iyi yönetilmesidir.

Akıllı bir toplum, bu fırsatları en üst düzeye çıkarmanın yollarını bulmuş bir toplumdur. Akıllı bir toplum, insanları daha üretken yapmak için teknolojinin gücünü ve potansiyelini arttırmaktadır. Geleceğin toplumu, Akıllı Toplum gelişimi için kaynaklarımızı önemli faaliyetlere ve ilişkilere odaklamamızı sağlayarak yeni değerlerin ve hizmetlerin olduğu bir toplum olacaktır.

Diğer Yazıları