TOKİ Sosyal konut projesi başvuru şartları neler? Aylık taksitler ne kadar olacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ başvuruları ile ilgili ayrıntıları kabine sonrasında açıkladı. TOKİ eliyle yapılacak konutlar için gelir sınırı dışında evi olmama şartı da aranacak. Bu koşulları sağlayanlar projeler açıklandıktan sonra başvurularını yapacak. Peki; TOKİ sosyal konut projesi başvuruları ne zaman başlıyor? Sosyal konut projesi başvuru şartları neler? Aylık taksitler ne kadar olacak? İşte detaylar...

TOKİ başvuru şartları ve tarihleri merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde TOKİ sosyal konut projesi müjdesini vermişti. TOKİ sosyal konut projesi 2022 ile 81 ilde dar gelirli, emekli, yeni evlenecek çift, şehit ve gazi yakınları gibi öncelikli gruplar maliyetine ev sahibi olabilecek. Proje kapsamında dar gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi amacıyla hazine arazileri de tahsis edilebilecek. Ev sahibi olanlar ve yatırım amacıyla katılım sağlamak isteyenler ise TOKİ 81 ilde sosyal konut projesine katılım sağlayamayacak.  Peki; TOKİ sosyal konut projesi başvuruları ne zaman başlıyor? Sosyal konut projesi başvuru şartları neler? Aylık taksitler ne kadar olacak? İşte detaylar...

TOKİ sosyal konut projesi başvuruları ne zaman başlıyor?

TOKİ başvuruları ile ilgili ayrıntıları Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 Eylül'de açıklayacak. Kabine Toplantısı sonrası Bakan Kurum proje ile ilgili bazı bilgileri verdi.

"Proje kapsamında İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ'ye başvuru yapabilecek. 30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak. Yaş skalası ve bir oran belirleyeceğiz. Diyelim ki konut projesine giremediniz, arsaya başvurup kendi evinizi de yapabileceksiniz. Yeni evliler diye bir kategori olmayacak, onlardan kastımız gençler. 240 aya kadar da vade imkanı olacak."

Konutların aylık taksitlerinin asgari ücretlilerin ödeyebileceği bir tutar olacağını belirten Kurum, “Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmaması gerekiyor" dedi.

Sosyal konut projesi başvuru şartları neler?

18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,

Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç)

Bir hane halkı adına yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları yalnızca bir adet başvuru yapması, gerekmektedir.

Sosyal konut projesi nedir, başvuru nasıl yapılır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kabine Toplantısı'nın ardından açıklanan sosyal konut projesi hakkında araştırmalar hız kazandı.  İşte konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öne çıkan açıklamaları, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. Hazırlıklarımız bitmek üzere.

Vatandaşlarımızı kira öder gibi taksitlerle, yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi yapacağız.

Şehit yakınları ve gazilerimiz ile emeklilerimize özel kontenjan ayıracağız. İlk defa evlenen gençlerimiz projede kota sahibi olacak.

Konut projelerinin tamamında yenilenebilir enerji sistemi kullanılacak. Bu adım kiraların da düşmesine yol açacaktır. Konut kampanyasının ayrıntılarını önümüzdeki ay açıklayacağız." ifadelerini kullandı.

* 81 ilde vatandaşlar kira öder gibi ev sahibi olacak. 240 aya varan vade imkânı da sağlanacak.

* Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmayacağı belirtiliyor.

* Sosyal konut projelerinde emekliler, şehitler ve gazi yakınları ile engelliler için özel kontenjan ayrılıyor. Bu yıl ise ilk kez listeye gençler de dahil edildi. 30 yaş altındaki kişilere projelerden yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılmasına karar verildi.

* Hazine’ye ait altyapılı arsalar da yine dar gelirli için satışa sunulacak. Konuta başvurmayanlar arsa için başvuru yapabilecek. Bunun için de evi olmaması şartı aranacak.

* Vatandaş aldığı arsa üzerinde evini yaptırabilecek. Bir de küçük ve orta ölçekli işletmeler için sanayi siteleri projeleri hayata geçecek. Bu projeyle üretim ve istihdam desteklenirken, kira öder gibi işyeri sahibi olunması da sağlanacak.

* Konut projelerinde sayılar talebe göre belirlenecek. Bakan Murat Kurum, il il talep belirlenmesi için valiliklere yazı yolladıklarını açıklamıştı.

* TOKİ eliyle dar gelirli için yapılacak sosyal konut projesinin yanında bir de orta ve orta üstü gelir grubu için çalışma var. Emlak Konut GYO öncülüğünde, özel sektörün de dahil olacağı bir konut kampanyası planlanıyor.  Geçmişte de yapılan bu kampanyalarda konut kredi faizleri ve peşinatlar düşmüş, taksit ödemeleri ötelenmişti. Uygun ödeme planı sunan kampanyalar yoğun ilgi görmüştü.

TOKİ Sosyal konut projesi başvuru şartları neler? Aylık taksitler ne kadar olacak? ile ilgili etiketler TOKİ toki sosyal konut projesi Sosyal konut projesi başvuru şartları toki sosyal konut
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.