TL'de sert değer kaybı olur mu?

Piyasada dolar artacak söylentileri üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün kritik bir açıklama yaptı. Şimşek, piyasada güvensizlik ve tedirginlik yaratan olumsuz haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. Şimşek, özellikle seçim sonrasına yönelik sosyal medyada ya da kamuoyunda yer alan olumsuz görüş ve söylemlerin odak noktasında da USDTRY kurunda sert bir şekilde yükseleceği yönünde pek çok senaryoya karşı sert bir çıkış yaptı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Piyasada dolar artacak söylentileri üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün kritik bir açıklama yaptı. Şimşek, piyasada güvensizlik ve tedirginlik yaratan olumsuz haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. Şimşek, özellikle seçim sonrasına yönelik sosyal medyada ya da kamuoyunda yer alan olumsuz görüş ve söylemlerin odak noktasında da USDTRY kurunda sert bir şekilde yükseleceği yönünde pek çok senaryoya karşı sert bir çıkış yaptı.

TL'de sert değer kaybı olur mu?

Bu çıkışın altında Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) metnindeki önemli bir cümle yatıyor. Hatırlanacağı üzere, TCMB'nin olağan toplantısı ardından, PPK metninde, "Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk Lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir." cümlesi yer alıyor. Bu nedenle ekonomistler, -enflasyonla mücadelede kapsamında- TL'nin reel olarak değerleneceğine yüksek ihtimal veriyor.

Kıbrıs İktisat Bankası Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, “Özellikle, geçmiş tecrübenin gelecek fiyatlamasına yön teşkil ettiği de düşünülürse, yerel seçimlerden sonra müşterilerimiz ile yaptığımız görüşmelerde TL'de belirgin bir değer kaybı olabileceğini (USDTRY kurunda sert bir yükseliş) bekleyenlerin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu da not etmiştik.

Bizim bu beklenti kampında yer almadığımızın altını bir kez daha çizmek isteriz. 2023 senesinin son demlerinde, 2024 yılına ait bilanço toplantılarında kullandığımız USDTRY için 'çalışma' kurumuzun psikolojik de olsa 40 seviyesinde olduğunu bir kez daha not etmiş olalım. Bültenlerimizde her ne kadar USDTRY kurunda yükseliş ihtiyacı olacağına yer versek de, bunun kademeli bir şekilde olacağı görüşüne sıkı sıkı sarılıyoruz” dedi. Değirmencioğlu, enflasyonun temel nedenlerinden birinin TL'deki reel değer kaybı olduğunu belirterek, “Kamu otoritesinin de enflasyon ateşine ilave körükle gitmek istemeyeceğini düşünüyoruz. Bu noktadan hareketle, USDTRY kurunda -özellikle de seçim sonrası- sert bir yükseliş beklemediğimizin altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Bu bağlamda, uzun bir süredir tekrar ettiğimiz üzere, kurun enflasyondan bir tık da olsa daha az ve kademeli bir şekilde artacağını, TL'nin reel olarak değerleneceğini düşünmeye devam ediyoruz. TL'nin reel olarak değerlenmesi konusunu da matematiksel olarak şu şekilde açıklayalım: Eğer Türkiye'de yıl sonu enflasyonu -piyasa katılımcıları anketine göre- %43 olarak gerçekleşecekse ve Türkiye'nin de ticaret yaptığı ülkelerde aynı zaman diliminde fiyatların %5 artacağı düşünülürse (aradaki fark %38) TL'nin reel olarak değerlenmesi için, döviz kurunun da yıl sonuna kadar %38'in altında artması gerekiyor. Eğer bugün USDTRY kuru 31 seviyesinde ise, matematiksel olarak sene sonuna ilişkin kurun da yaklaşık olarak 41 seviyesine gelmesi gerekiyor ki, bu da bizim baz senaryomuz ile uyum arz ediyor kur 41 seviyesinin altında olursa, TL reel olarak değerlenmiş olacak” diye açıklama yaptı.

TL'de sert değer kaybı olur mu? ile ilgili etiketler ekonomi Dolar Türk Lirası Euro
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.