TL ve TL cinsi varlıklarla ilgili iyimser hava katlanarak artıyor

Piyasalar haftanın ikinci günü de, hem içeride hem de dışarıda iyimser bir seyirle tamamladı. Türkiye cephesinde yerel seçimler ardından egemen olan iyimser havanın katlanarak arttı. TCMB'nin açıkladığı analitik bilançoya göre, döviz pozisyonu 20 Mayıs günü yaklaşık 2,5 milyar dolar daha iyileşme kaydederken, yerel seçimlerden sonra geçen 31 iş gününde, swap ve kamu dövizleri hâriç net döviz pozisyonun yaklaşık 53,4 milyar dolar iyileşme kaydettiğini gösterdi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Bu minvalde, manşet rakam da eksi 20,5 milyar dolar seviyesine indi. Bu tempo ile gidilirse, Haziran başı rezervler artıya geçecek.

TL ve TL cinsi varlıklarla ilgili iyimser hava katlanarak artıyor

Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, “Rezerv biriktirme noktasında etkileyici bir tablo sergileyen TCMB'nin USDTRY kurunu da hâlen daha 32,20'li seviyelerde tutmayı başardığının altını çizmek gerekiyor. Kurun sakin seyri ve TL'nin ağız sulandırıcı getirisi, bunun yanı sıra yabancı menşeli raporlarda kaleme alınan TL alım yönünde tavsiyelerin de ışığında, TL ve TL cinsi varlıklara olan talebin arttığını görüyoruz. Elbette, TCMB'nin son 31 iş gününde ortalama 1,7 milyar, Mayıs ayında ise vites artırarak (son 13 günde) aldığı günlük ortalama 2,4 milyar dolar sonrası piyasada ciddi bir TL bolluğu yaşandığı ve piyasa faizlerinin de gerilemeye devam ettiğini görüyoruz. Borsa İstanbul gecelik repo faizi dün %47,13 seviyesine gerilerken, piyasada var olan fazla TL'nin de TCMB'ye park edildiğini gördük. Son verilere göre, Açık Piyasa İşlemleri (APİ) net fonlaması 462 milyar TL ile son dönemlerin en yüksek seviyesine geldi” yorumunu yaptı.

Değirmencioğlu, döviz piyasasında var olan iyimser havanın ve son iki haftadır 32,20'li seviyelerinde denge bulan USDTRY kuru bir yana bırakılırsa, 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi %41,84 seviyesine gerileyerek 2024 yılının en düşük seviyesini test ettiğini vurguladı. Değirmencioğlu, “Barclays Türk tahvilleri için ağırlık arttır tavsiyesinde bulunurken, hatırlanacağı üzere JP Morgan’ın tahvil endeksindeki Türkiye ağırlığını arttırması haberi sonrası yabancı yatırımcının devlet tahvili portföyü son 3 haftada 4,2 milyar dolar artış kaydetmişti. Bakan Şimşek'in piyasalarda var olan swap düzenlemesine yönelik beklentiye swap sınırlamalarının tek yönlü olarak gevşetilebileceğini belirtmesi de yabancının TL'ye erişiminin önünü açacağını, TL ve TL cinsi finansal varlık fiyatlarını destekleyeceğini düşünüyoruz. 5 yıl vadeli CDS risk primi bebek adımları ile de olsun 260 baz puan seviyesine gerileyerek son 4 yılın dibinde işlem gördüğünü de hazır yeri gelmişken not edelim” dedi.

TL ve TL cinsi varlıklarla ilgili iyimser hava katlanarak artıyor ile ilgili etiketler ekonomi Türk Lirası
GÜNÜN VİDEOSU

Bafa Gölü'nde pilotların kurtarılma anına ait görüntüler ortaya çıktı

Aydın Didim ilçesindeki yangına müdahale etmek için Bafa Gölünden su alırken bilinmeyen nedenle kırıma uğrayan Türk Hava Kurumu’na ait CL-125 tipi yangın söndürme uçağında bulunan personelin kurtarılma anları ortaya çıktı.