TIR’lar gidiyorsa sorun yok demektir: İhracat TIR’ı kuyruğu 38 kilometreye ulaştı

Türkiye’nin kendi ekonomi modelini yaratarak düşük faizle ekonomiyi canlandırma yöntemi meyvelerini veriyor. İhracatta her ay rekorlar kırılıyor. Dünya ekonomik sistemini elinde bulunduran üst akılın klasik yöntemiyle faizden para kazananların işine geldiği gibi enflasyon varsa faizi yükselt kuralı Türkiye’de işlemedi. Bunu en güzel örneği ise ihracata giden TIR’ların oluşturduğu kuyruk oldu.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İBRAHİM AÇAR

Batı’da fabrikalar kapanırken Türkiye’de kapasite kullanım oranları her geçen ay artıyor. Bu da üretim ve ihracat anlamına geliyor. Enerji başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış ise katma değerli ihracatla aşılacak.

Düşük faiz sonucu finansın üretim ve ihracata kaymasının göstergesi ise ihracat kuyrukları oldu. TIR yoğunluğuna Bulgaristan gümrüğünün yanıt verememesi nedeniyle Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 38 kilometrelik tır kuyruğu oluştu.

Türkiye'nin ihracatındaki artış, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle deniz yolu taşımacılığının olumsuz etkilenmesi ve TIR güzergahlarının bir bölümünün batı sınır kapılarına kayması sebebiyle sınır kapılarında yoğunluk yaşanıyor. Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda bekleyen tırların oluşturduğu kuyruk 38 kilometreye ulaştı.

Yüzlerce tır sürücüsü, özellikle Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan Avrupa'ya geçip ihraç yüklerini teslim etmek için sıra bekliyor. Macaristan'a giden tır sürücüsü Mutlu Aydoğan, sırada beklemenin yorucu ve zorlu olduğunu söyledi.

Saatlerdir kuyrukta beklediğini ifade eden Aydoğan, "Bulgaristan arabaları çekemiyor. Bulgaristan'ın sıkıntısını şu anda biz çekiyoruz. Bizim kapılarımızda bir sıkıntı yok ama Bulgaristan olsun, Romanya olsun bizim için sıkıntı." dedi.Polonya'ya giden Ömer Kılıç ise 14 saattir bekleyişte olduğunu dile getirdi.

Bulgaristan tarafının yoğunluğa cevap veremediğini anlatan Kılıç, "Bulgaristan doğru dürüst çalışmıyor. Türkiye çalışıyor. Bulgaristan tarafı belli bir kotada araç alıyor. Böyle olunca sorun oluyor." diye konuştu. Sait Çelik de gece saatlerinde sıraya girdiğini, yemek ihtiyaçlarını araçlarında gidermeye çalıştıklarını belirtti.

TIR’lar gidiyorsa sorun yok demektir: İhracat TIR’ı kuyruğu 38 kilometreye ulaştı ile ilgili etiketler İhracat TIR Macaristan batı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.