Tıp dünyası Prof. Dr. Cevat Yakut’un adının yaşatılmasını istiyor!

Dünyaca tanınan Profesör Doktor Cevat Yakut’un (82) kalp krizi sonucu ölümü, sağlık camiasında büyük üzüntü yarattı. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kurucu Başhekimi olan Profesör Yakut, perşembe günü Kartal’da hastanede düzenlenecek tören ve Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde kılınacak öğlen namazı ile cenaze namazlarının ardından, Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

Türkiye tıp alanında yetişen dünyaca ünlü ve tanınmış bir bilim insanını daha kaybetti.

TIP DÜNYASI EFSANE PROF. DR. CEVAT YAKUT İÇİN YAS TUTUYOR

Türkiye’de ilk kalp nakli ameliyatını gerçekleştiren, yine yüzlerce kalp ile damar cerrahının hocalığını yapan, Koşuyolu Kalp Hastanesi Kurucu Başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut önceki gün, 82 yaşında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Prof.Dr.Yakut Türkiye’de olduğu kadar, dünyada da en önde gelen saygın kalp ve damar cerrahlarından biri, ayrıca özellikle kalp naklinde otorite olarak kabul ediliyordu.

Tıp dünyası Prof. Dr. Cevat Yakut’un  adının yaşatılmasını istiyor!

YAKUT İÇİN KURUCU BAŞHEKİMİ OLDUĞU HASTANE BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYINLADI

Profesör Doktor Yakut’un vefatı sonrası,  Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir mesaj yayınladı. Hastane tarafından yayımlanan baş sağlığı mesajında, "Derin üzüntüyle bildiriyoruz ki, uzun yıllar boyunca sağlık sektöründe önemli hizmetler vermiş olan Hastanemiz kurucu Başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut hocamız, vefat etmiştir. Kendisi, meslek hayatı boyunca nitelikli sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve toplum sağlığının korunması adına önemli katkılarda bulunmuştur. Bu acı kaybı yaşayan sağlık camiasına, Koşuyolu ailesine ve sevdiklerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Onun anısını daima yaşatacağız ve yaptığı değerli katkıları asla unutmayacağız."ifadelerine yer verildi.

Tıp dünyası Prof. Dr. Cevat Yakut’un  adının yaşatılmasını istiyor! - Resim : 2

TIP DÜNYASI PROFESÖR YAKUT’UN ADININ YAŞATILMASINI İSTİYOR

Öte yandan, Türk Tıp Dünyası, kalp ile damar cerrahisinin efsane ismi, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin emektar başhekimi Profesör Cevat Yakut’un adının yaşatılmasını beklediği ifade edildi. Sosyal medyada 82 yaşında vefat eden Yakut için yazı yazan çok sayıda tıp hocası ve öğrencisi, ”Acı bir kayıp. Keşke bir 20 sene daha yaşasa idi. Allah gani gani rahmet eylesin. Ailesinin, tıp camiasının, Türk milletinin, insanlığın başı sağ olsun. Koşuyolu hastanesine isminin verilmesi çok uygun olur.” ve “ Koşuyolu yüksek ihtisas hastanesinin kuruluşunda çok emeği olan hocamız gece gündüz çalışarak yetiştirdiği değerli kalb cerrahı hocalar sayesinde güzide bir hastane yaratmıştır. Değerli hocamızın ismini koşuyolu hastanesi ne verilmesi fikrindeyim.Mekanı cennet olsun” yazdı. SuperHaber’in elde ettiği bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin, Profesör Yakut’un adının yaşatılması için bir çalışma yaptığı bildirildi.

Tıp dünyası Prof. Dr. Cevat Yakut’un  adının yaşatılmasını istiyor! - Resim : 3

PROFESÖR DOKTOR YAKUT ULUS MEZARLIĞI’NDA TOPRAĞA VERİLECEK

Kalp ve Damar Cerrahisi’nde binlerce doktora hocalık yapan Profesör Doktor Cevat Yakut için, 09 Mayıs Perşembe günü, saat: 09:15’de Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda bir tören düzenlenecek. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak törende, Profesör Doktor Cevat Yakut anısına, eşi Çiğdem Yakut bir konuşma yapacak. Ardından Profesör Yakut için hazırlanan bir video gösterimi yapılacak. Burada ki törenden sonra, ünlü hocanın cenazesi Levent’te bulunan Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ne getirilecek.Yakut burada kılınacak öğlen ve cenaze namazı sonrası Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Tıp dünyası Prof. Dr. Cevat Yakut’un  adının yaşatılmasını istiyor! - Resim : 4

PROFESÖR DOKTOR CEVAT YAKUT KİMDİR?

Türkiye'deki ilk kalp nakli ameliyatını gerçekleştiren cerrahlardan biri olarak bilinen Prof. Dr. Cevat Yakut, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde doğdu. Prof.Dr.Yakut Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi'nin kurucuları arasındadır. Kalp cerrahisi alanında önemli bir isim olan Yakut, Van Yüksek İhtisas Hastanesi'nde kalp cerrahisi birimini başlatmak üzere atanmıştır ve 10 yıl boyunca hafta sonlarını Van'da ameliyat yaparak geçirmiştir. Ayrıca, Azerbaycan Bakü Merkezi Klinik Hastanesi'nde Kalp Damar Cerrahisi Genel Koordinatörlüğü görevini üstlenmiş ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği başkanlığını iki dönem boyunca yapmıştır. Türkiye'de ilk müstakil kalp hastanesini (Koşuyolu Kalp Hastanesi) kuran Prof. Dr. Cevat Yakut’un 445’i uluslararası, 812’si ise ulusal kongrede olmak üzere toplam 1.257 adet bilimsel çalışma yaptı.Prof. Dr. Cevat Yakut, çeşitli ödüllere layık görülmüş olup, bu ödüller arasında Başbakanlık Onur Belgesi de bulunmaktadır.

Tıp dünyası Prof. Dr. Cevat Yakut’un  adının yaşatılmasını istiyor! - Resim : 5

ÜNLÜ BAŞHEKİM YAKUT 2007 YILINDA EMEKLİ OLMUŞTU

Türkiye’nin kalp konusundaki en önemli isimlerinin başında gelen Prof. Dr. Cevat Yakut, 2007 yılında emekliye ayrılmıştı. Efsane başhekim Yakut’un beklenmedik vedası o dönem tıp dünyasını oldukça şaşırtmıştı.Türkiye'nin önde gelen sağlık kurumlarından birisi olan Kartal Koşuyolu Kalp Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nin 22 yıllık başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut emekliye ayrılması polemik konusu olmuştu. Tıp camiasında çok sevilen ve sayılan başhekim Prof. Dr. Cevat Yakut, emekli olma kararının ardındaki gerekçeyi üstü kapalı bir şekilde açıklamıştı. Yakut, emekliye ayrılma gerekçesi ısrarlı sorular üzerine, zamanın Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın tavrı ve tutumundan kaynaklandığını açıklayarak, “Başbakan bize hep güvendi. En yakın dostlarını bize emanet etti. Ama Sayın Sağlık Bakanı hastanemize gelmedi. Nasıl çalıştığımızı merak bile etmedi. İlginç değil mi” diye sormuştu.

Tıp dünyası Prof. Dr. Cevat Yakut’un  adının yaşatılmasını istiyor! - Resim : 6

SOSYAL MEDYADA YAKUT İÇİN DUYGULU MESAJLAR YAZILDI

Profesör Cevat Yakut’un yaşamını yitirmesinin tıp dünyasında ki yankıları devam ediyor.

-Profesör Yakut’un ani vefatının ardından,çeşitli sosyal medyalarda yüzlerce doktor ve hasta yakınının,duygulu mesajlar yazdıkları görüldü.Aralarında,İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu’nun da “-1996‘da babamın kalp ameliyatında onu tanımıştım.

-Lider kişiliği, insanlığı, mesleğinin öncüsü, babacan, memleket derdiyle dertlenen, duruşu dahi öğretici olan

- Koşuyolu Hastanesi’nin unutulmayacak Başhekimi sevgili Hocamız Prof. Dr. Cevat Yakut hocamızın vefatını üzüntüyle öğrendim.

- Yaptıklarını unutamayız.

- Allah rahmet eylesin” şeklinde mesajının olduğu kişiler,Profesör Doktor Yakut’un erken vefatı ve adının yaşatılması ile tıp dünyasına katkılarına yer verdi.İşte Yakut için yazılan mesajlar ise şöyle;

- Allah gani gani rahmet eylesin mekanı cennet olsun Benim rahmetli babamla da birçok hastayla da vazife mesuliyetinden öte kim olduğuna bakmadan ilgilenmişliği vardır. İnşaallah yerine gelenler de onun yolundan giderler.

- Cok üzüldüm. Sağlık Bakanlığından görev yaptığım sürede Koşuyorum Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi icin ne istedi ise kendisine verilmesini sağlamış, dünyada alanında en iyisi olmasının yolunu acmıstık. Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun

- Prof. Dr. Cevat Yakut’un vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. O, sadece bir hekim değil, aynı zamanda bir ekol yaratan bir efsaneydi. 22 yıl boyunca onunla aynı hastanede çalışmak, onun bilgisinden ve vizyonundan beslenmek benim için paha biçilmez bir tecrübe oldu. Türkiye’nin ilk başarılı kalp nakli gibi tıbbi başarılarıyla değil, insan hayatına dokunan derin şefkati ve öğretisiyle de hepimizin hayatında iz bıraktı. Onun yarattığı bu ekol, gelecek nesillere ışık tutacak, onun anısını ve değerlerini yaşatmaya devam edeceğiz. Yakınlarına ve tıp camiamıza başsağlığı diler, bu büyük kaybı birlikte yüreklerimizde hissederken, hocamıza duyduğumuz minnettarlığı bir kez daha yinelerim.

- Beypazarlı hemşehrimiz, tüm dünyada Kalp Damar Cerrahisinin duayenlerinden, mesleğinin büyük emektarı ve öncüsü Prof. Dr. Cevat Yakut hocamızın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim.

- Hocamıza Allah'tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve tıp dünyasına başsağlığı dilerim.

- Branşında Türkiye’nin öncüsüydü ve çok başarılı bir kardiyovasküler cerrahtı. Cenabı Allah rahmetiyle muamele eylesin.

- Mekanı cennet olsun.kimlerin hayatına dokundu,kaç kişinin hayatını güzelleştirdi kimbilir..Allah rahmet eylesin.

- Allah rahmet eylesin, milyonlarca insanın dertlerine deva olmak için ömrünü vakfetmiş değerli hocamızın mekanı cennet olsun.

Tıp dünyası Prof. Dr. Cevat Yakut’un adının yaşatılmasını istiyor! ile ilgili etiketler doktor vefat ölüm
GÜNÜN VİDEOSU

Fenerbahçeli futbolculardan Samandıra'da galibiyet üçlüsü!

Süper Lig'in 37. hafta maçında Fenerbahçe deplasmanda Galatasaray'a konuk oldu. Dev derbiyi Sarı-Lacivertliler 1-0 kazanarak şampiyonluk şansını son haftaya taşıdı. Fenerbahçe'de Mert Hakan Yandaş, Samandıra'ya gelen taraftarlara galibiyet üçlüsü çektirdi.