Tıp Bayramı'nda dikkat çeken paylaşım: Çanakkale'deki ilk şehit doktorun mezarı böyle belirlendi

14 Mart Tıp Bayramı tüm yurtta kutlanırken sosyal medyada yapılan bir paylaşım dikkat çekti. Tiwtter'da yapılan bir paylaşımda Çanakkale'de şehit olan ilk doktor olan Binbaşı Mehmet İsmail Bey'in mezarının nasıl bulunduğu anlatıldı. Yapılan paylaşıma göre şehit doktorun mezarı kırık bir mezar taşından yola çıkılarak belirlendi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

14 Mart Tıp Bayramı için sosyal medyada yapılan bir paylaşım tarihi bir keşfin nasıl yapıldığını ortaya koydu. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı İsmail Sabah Çanakkale Zaferi'nde şehit olan ilk doktor olan Binbaşı Mehmet İsmail Bey'in mezarının nasıl bulunduğunu anlattı.

Tıp Bayramı'nda dikkat çeken paylaşım: Çanakkale'deki ilk şehit doktorun mezarı böyle belirlendi

18 Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı İsmail Sabah

 

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanında çok az kimsenin bildiği, yöre insanın da “Yılanlı Mezar” diye isimlendirdiği mezar taşının Tabip Binbaşı Mehmet İsmail Bey'e ait olduğu tespit edilmişti. Yapılan arşiv araştırılmasında Çanakkale Savaşları'nda Zığındere
Muharebelerinin ilk günü (28 Haziran 1915) yaralandığı ve ikinci günü şehit olduğu tespit edilen Tabip Binbaşı Mehmet İsmail Beyin mezarının bu yer olduğunun belirlenmesinin ardından bölgede düzenleme çalışması yapılmıştı.

Tıp Bayramı'nda dikkat çeken paylaşım: Çanakkale'deki ilk şehit doktorun mezarı böyle belirlendi - Resim : 2

HER ŞEY KIRIK BİR MEZAR TAŞI İLE BAŞLADI

İsmail Sabah Twitter'da yaptığı paylaşımda Çanakkale'de ilk şehit doktor olan Tabip Binbaşı Mehmet İsmail Bey'in mezarının bulunuşunu şöyle anlattı.

"Yıllar evvel Alçıtepeli bir arkadaşımın tarlasına gece uğradığımızda ilk kez görmüştüm. Orman içerisinde bir kabir ve başında kırık bir mezar taşı vardı.

Üzerinde "16 Haziran sene 331'de şehid olmuştur Fatiha" yazısını okuduktan sonra bir şehit mezarı olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak kimdi, neden buradaydı? Civar köylerden özellikle yaşlılara bu mezarı sorduğumda hep aynı cevabı aldım.

Tıp Bayramı'nda dikkat çeken paylaşım: Çanakkale'deki ilk şehit doktorun mezarı böyle belirlendi - Resim : 3


"Biz oraya yılanlı mezar deriz çünkü kırılmadan önce üzerinde bir dala sarılmış yılan vardı" Bu benzeri cevaplarla bana Yunan Mitolojisinde şifa ve tıpla ilişkili bir tanrı olan Asklepios'un asasını tarif ettiklerini anlamıştım. Aynı figür Mekteb-i Tıbbiye Arması üzerindede vardı.

Bu düşüncelerle dikkatimi Çanakkale Muharebelerinde şehit düşen doktorlar üzerine yoğunlaştırdım. Bilinen 8 şehit doktordan mezarın olduğu bölgeye yakın görev yapmış bir isim vardı. Tabip Binbaşı Mehmet İsmail Bey. Ancak orada da bir sorun vardı. MSB listesinde rumi 19'da şehitti.

Tıp Bayramı'nda dikkat çeken paylaşım: Çanakkale'deki ilk şehit doktorun mezarı böyle belirlendi - Resim : 4

Böylelikle uzun bir süre daha aramaya devam ettim. Alan Başkanlığımızın da desteği ile MSB'den Mehmet İsmail Beyin zayiat kaydının aslını elde ettiğimizde durum ortaya çıktı. Hatalı okuma sonucunda şehadet tarihi 16sı yerine 19 yazılmıştı. Osmanlıca belgede 16 rakamı çok açıktı.

Bunun üzerine zayiat listesinde görülen son görev yaptığı birlik olan 126. Alay'ın Atase arşivinden harp ceridelerini temin ettik. Zığındere Muharebelerinin ilk günü olan 28 Haziran 1915'te düşmanın şiddetli saldırısında Tabip Binbaşı mecruh olmuştu.

Tıp Bayramı'nda dikkat çeken paylaşım: Çanakkale'deki ilk şehit doktorun mezarı böyle belirlendi - Resim : 5

Bir sonraki gün ise yani hem mezar taşında hem de tabur zayiat defterinde yazıldığı gibi rumi 16 Hz. Miladi 29 Haziran'da şehit olmuştu. Yeri, mezarı ve ismi bilinen ilk ve tek şehit doktordu. Konu basına yansıyınca ailesi tarafımıza ulaştı.

Resmi evrakla torunu olduğunu belgeleyen Tankut Amcayı dedesinin kabrine götürdük ama bizi asıl heyecanlandıran Tankut amcanın dedesinin fotoğraflarının olduğunu söylemesiydi. Tabi hemen bir kopyalarını istedik.

Fotoğrafların gelmesiyle Mehmet İsmail Beyin kendisini de görmüş olduk. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle kendisini ve tüm şehit doktorlarımızı rahmetle anar, vazifesi başında olanlara da başarılar dilerim. Bayramları kutlu olsun, iyiki varlar."

Tıp Bayramı'nda dikkat çeken paylaşım: Çanakkale'deki ilk şehit doktorun mezarı böyle belirlendi - Resim : 6

Tıp Bayramı'nda dikkat çeken paylaşım: Çanakkale'deki ilk şehit doktorun mezarı böyle belirlendi - Resim : 7

Tıp Bayramı'nda dikkat çeken paylaşım: Çanakkale'deki ilk şehit doktorun mezarı böyle belirlendi ile ilgili etiketler Çanakkale Şehit doktor mezar
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.