The Economist'ten korkutan aşı raporu: Koruyuculuğu %30 düştü!

Delta varyantı dalgası yaklaşıyor! İsrail'de yapılan bir araştırma, 2019'da Wuhan'da ilk ortaya çıkan virüse karşı %94.3 koruyuculuğu olan Pfizer/BioNTech aşısının, Delta varyantı karşısındaki koruyuculuğunun sadece %64 olduğunu ortaya koydu. En etkili aşılardan kabul edilen mRNA aşısının koruyuculuğundaki %30'luk düşüş, giderek artan hızda yayılan ve halihazırda 75'in üzerinde ülkede görülen Hindistan mutasyonu (Delta Varyantı)'nın oluşturacağı yeni dalganın zorlu geçeceğinin sinyalini verdi.

Yabancı basında çıkan bazı araştırmalar, yeni yeni normalleşmeye başlayan dünyada karamsarlığa sebep oldu. 

Londra merkezli The Economist dergisi'nin aktardığı bilgilere göre, İsrail'de yapılan bir araştırma, Pfizer/BioNTech aşısının pandeminin ilk varyantlarına karşı %94.3 olarak kaydedilen korumasının, Delta varyantı için geçerli olmadığını ortaya çıkardı. 

BİONTECH'İN HİNT VARYANTINA KARŞI KORUYUCULUĞU SADECE %64

Delta varyantı (Hint Mutasyonu)'nun bulaşıcılık konusunda diğer varyantlara üstün gelerek dünya'da görülen standart virüs olmasına kısa bir zaman kaldı.

Bu süreçte İsrail'de yapılan bir araştırma, en güçlü aşılardan biri olduğu düşünülen Pfizer/BioNTech aşısının Delta varyantına karşı olan etkinliğinin sadece %64 olduğunu gösterdi.

Yani BioNTech aşısı Delta varyantına karşı %30 daha etkisiz. 

YAKLAŞAN HİNT DALGASI SERT ÇARPACAK

Hindistan'ı kasıp kavuran dalga sırasında ilk kez keşfedilen Delta varyantının üçüncü bir dalgasının yaşanmak üzere olduğu yorumları yapılıyor.

Hint mutasyonu olarak bilinen varyantı özellikle oksiyen kıtlığı çeken Endonezya, Afganistan, Bangladeş, Moğolistan, Tayland ve Vietnam'da vaka sayılarını sert bir şekilide tırmandırmaya devam ediyor. 

Eğer Delya varyantı daha bulaşıcı ve daha ölümcül hale gelirse, hükümet ve kuruluşların bulaşı kontrol altında tutması aynı anda hem daha kritik hem de daha zor hale gelecek.

ASIL KORUYUCULUĞU SAĞLAYAN İKİNCİ DOZ

PHE'nin yaptığı bir araştırmaya göre ise Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca aşıları delta varyantının en ölümcül durumlarına karşı insanlara hafife alınamayacak bir koruma sağlıyor.

Araştırmaya göre koruyuculukta asıl etkili olan ise yapılan ikinci doz. 

TÜM DOZLARI OLANLAR DA HASTALANABİLİYOR

Yine de, araştırmaya göre tüm dozların uygulandığı tamamen aşılı kişiler bile hafif de olsa hastalığa yakalanabiliyor ve üstelik virüsü temas ettiklerine bulaştırmaya devam ediyorlar. Eğer bulaştırdıkları insanlar aşı olmamış ise bu onlar için ciddi sorunlara yol açabiliyor. 

Uzmanlar, insanlık daha iyisini bulana kadar hayatta kalmak ve çevrenizdekilere zarar vermemek için en iyi silahın hala aşılanmak olduğunu hatırlatıyor.

 

The Economist'ten korkutan aşı raporu: Koruyuculuğu %30 düştü! ile ilgili etiketler İsrail araştırma %64 %64 BioNTech koruyuculuk düştü hint delta varyant
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.