TGDF'den bildiri: Gıda üretimi kesintiye uğramamalı

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), yaptığı basın açıklamasında doğalgaz ve elektrik kesintilerinin olası sonuçlarına değinirken gıda üretiminin temel girdisinin enerji olduğunu hatırlatıp sürekli kesintinin ülke için büyük kayıplara neden olabileceğini dile getirdi.

Türkiye'de faal olan gıda ve içecek üreticilerini barındıran en büyük sivil toplum kuruluşu olan TGDF, sanayiye uygulanan doğalgaz ve elektrik kesintilerine dair bir bildiri yayınladı.

Gıda ve içecek alanında üretim, istihdam ve ihracatın %95’lik bölümünü karşılayan TGDF üyesi kuruluşlar, yaşanacak kesintilerin yeterli ve güvenilir gıdaya erişime engel olacağı ve telafi edilemeyecek kayıplara sebep olacağını aktardı.

TGDF, 28 farklı sektör derneği ile 2000’den fazla gıda ve içecek üreticisinden meydana gelirken 500 binden fazla kişiyi istihdam ediyor. Yıllık üretim değeri 430 milyar lirayı bulan gıda ve içecel sektörünün dış ticaret karşılama oranı ise yüzde 220’den fazla.

TGDF'nin açıklaması şöyle:

Son günlerde yaşanan gelişmeler sonrasında elektrik ve doğalgaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesislerinde doğalgaz tüketiminde kısıtlamalar yapılacağı duyurulmuştur. Bunun yanında elektrik kesintilerinin de gündemde olduğu bilinmektedir.

Gıda ve içeceklerin güvenilir şekilde işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması kesintisiz enerji akışını gerektirmektedir. Doğalgaz ve elektrikten sağlanan enerji tüm gıda ve içeceklerin üretiminde, kullanılan ham maddelerin ve üretilen ürünlerin uygun koşullarda saklanmasında kullanılmaktadır.

"MİLLİ GELİRİMİZİ KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOKTUR"

Gıda ve içecek üretiminin birçok aşamasında kullanılan ham madde ve ara mamullerin uzun süre güvenilir şekilde depolanması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya her an erişiminin sağlanması ancak fabrikaların kesintisiz şekilde çalışmasıyla mümkün olabilmektedir.

Bunun yanında, Türkiye’nin en yüksek dış ticaret fazlasını veren sektörlerinden gıda sanayii, doğalgaz ve elektrik kesintileri nedeniyle üretimde yaşanacak aksaklıklar nedeniyle ihracatta rekabet avantajlarını kaybedebilir. Ülkemizin içinden geçtiği zor süreçte bu milli gelirimizi kaybetme lüksümüz yoktur.

"GIDA ÜRETİMİ DOĞAL GAZ KESİNTİSİNDEN MUAF OLMALI"

Hatırlanacağı üzere, dünyayı etkileyen pandemi sürecinde sektörümüz işlerliğini sürdürmüş, her alanda üretimin durma noktasına geldiği günlerde bile gıda ve içecek arzında kesinti yaşanmamıştır. Bu başarı sektörümüzün özverisi yanında, fabrikalarımızın bir gün bile ara vermeden çalışmasına olanak tanıyan muafiyetlerle mümkün olmuştur.

Aynı şekilde, tarladan sofraya kadar milyonlarca vatandaşımıza dokunan gıda tedarik zincirinde güvenilir ve kaliteli üretimin sürdürülebilmesi, halkımızın gıdaya erişiminin bu zorlu dönemde de kesintiye uğramaması adına, gıda ve içecek sektörünün duyurulan doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarından muaf tutulması, gıda üretiminin hiçbir şartta kesintiye uğramaması gereklidir.

TGDF'den bildiri: Gıda üretimi kesintiye uğramamalı ile ilgili etiketler Gıda tgdf içecek doğal gaz kesintisi
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.