Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlar ve biter?

Dini bayramlar öncesinde Teşrik tekbirinin ne olduğu ve ne zaman getirileceği merak konusu oldu. Müslümanlığın en önemli bayramlarından biri olan Kurban Bayramı'nda ibadetlerini yerine getirmek isteyenler Allah rızası için kurban adayacak. Peki bayramlarda getirilen Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlar, nasıl getirilir? Teşrik'İn Türkçe anlamı nedir? İşte ayrıntılar...

Bayram öncesinde Teşrik tekbirinin ne zaman, nasıl getirileceği merak ediliyor. Bu çerçevede 'Teşrik tekbiri nedir? gibi sorular araştırılıyor. Peki bayramlarda getirilen Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlar, nasıl getirilir? Teşrik'İn Türkçe anlamı nedir? İşte ayrıntılar...

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazların ardından getirilen tekbirlerdir. Kurban Bayramı'nın ilk gününe "yevm-i nahr" denirken, diğer üç gün "eyyâmü't-teşrîk" olarak adlandırılır. Ayrıca bayramdan bir gün önceki güne "arefe günü" denir.

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN GETİRİLİR, NE ZAMAN BAŞLAR?

Teşrik tekbiri, arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, yani toplamda 23 farz namazın ardından birer defa getirilir. Teşrik tekbiri şu şekildedir: "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd." Bu ifade, "Allah her şeyden yücedir, Allah'tan başka ilah yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur" anlamına gelir.

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlar ve biter?

Teşrik tekbiri, Hz. Peygamber'in uygulamalarına dayanan bir gelenektir. Hz. Peygamber, Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, yani 23 farz namazın ardından teşrik tekbirlerini getirmiştir.

Hanefi mezhebine göre, tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazının ardından teşrik tekbiri getirilir. Bu, kadın ve erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kaza edilmemiş namazlar aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Ancak teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilen namazlarda tekbir getirilmez. Şafiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir.

TEŞRİK TEKBİRİNİN ANLAMI NEDİR?

Özetle, Teşrik tekbiri Kurban Bayramı günlerinde farz namazların ardından getirilen tekbirlerdir. Bu tekbirlerin başlama ve sona erme zamanı, arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadardır. Her farz namazının ardından bir defa getirilir ve anlamı "Allah her şeyden yücedir" mesajını içerir.

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman başlar ve biter? ile ilgili etiketler Müslüman ibadet Kurban Bayramı bayram
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.