Tesbih namazı nedir, nasıl kılınır, hangi dualar okunur?

Müslümanlar arasında merak uyandıran tesbih namazı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından detaylı bir şekilde açıklandı. Her rek‘atında belirli bir zikir lafzının tekrarıyla yapılan bu özel namaz, Diyanet'in verdiği bilgilerle daha anlaşılır hale geldi. Peki, tesbih namazı nedir, nasıl kılınır, hangi dualar okunur? İşte, tesbih namazı hakkında merak edilenler...

Müslümanlar arasında ilgi uyandıran tesbih namazı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kapsamlı bir şekilde izah edildi. Bu özel namaz, her rek‘atında belirli bir zikir lafzının tekrarıyla gerçekleştirilir ve Diyanet'in sunduğu bilgilerle daha anlaşılır bir hale gelmiştir. Tesbih namazının ne olduğu, nasıl kılınacağı ve hangi duaların okunacağı gibi soruların yanıtları, Diyanet'in sağladığı detaylı bilgilerle ortaya çıkmaktadır. Tesbih namazı hakkında merak edilenler işte karşınızda...

Tesbih namazı nedir, nasıl kılınır, hangi dualar okunur?

TESBİH NAMAZI NEDİR?

Tesbih namazı, her rek‘atında belirli bir zikir lafzının tekrarıyla yapılan özel bir ibadettir. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, bu namazın temel amacı, Allah'a yönelmek, O'nu anmak ve kulun Niyaz ve Dua'sını ifade etmektir. Namaz kılan kişi, bu özel ibadetle manevi bir derinliğe erişmeyi amaçlar.

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarına göre, tesbih namazı her gün kılınabileceği gibi isteğe bağlı olarak da gerçekleştirilebilir. Namazın kılınışı sırasında her rek‘atta belirli bir zikir lafzının tekrarı yapılır ve toplamda kaç rek‘at kılınacağına karar verilir. Bu sayede namaz kılınmış olur.

"Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır.

Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir.

Eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir.

Tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir.

Her rek'atta toplam 75 tesbih yapılır.

İkinci rek'ata kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir.

Kalan rek'atlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rek'at tamamlanmış olur.

Toplamda 300 tesbih edilmiş olur.

TESBİH NAMAZINDA HANGİ DUALAR OKUNUR?

Tesbih namazı, her rek‘atında yetmiş beş defa “sübhânallāhi ve’l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber” şeklinde zikir lafzı okunmasıyla kılınan dört rek‘atlı bir namazdır. "Sübhânallah" ifadesinin sıkça tekrarlanması sebebiyle bu namaza "tesbih namazı" (salâtü’t-tesbîh) adı verilmektedir.

Tesbih namazı nedir, nasıl kılınır, hangi dualar okunur? ile ilgili etiketler namaz
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.