Telefonlarda büyük tehlike! Silinen fotoğraflar ve mesajlar tekrar geri geliyor iddiası

“İPhone cihazlarında kalıcı olarak silinen fotoğraflar, aslında hiçbir zaman silinmiyor ve Apple bunları gizlice arşivliyor olabilir mi?” Sosyal medya bu sorular ile çalkalanıyor. Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, ”Tartışmaya ve spekülasyonlara açık bir konu. Bu büyük bir sorun ve belki de Apple için skandal bile olabilir. Çıkacak detaylara bakmak gerekiyor.” dedi.

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

El ya da cep telefonu olarak adlandırılan iletişim cihazları artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdi.

TELEFONLARDA SİLİNENLER TEKRAR GERİ GELİYOR İDDİASI!

Hayatı kolaylaştıran telefonlardan iphone cihazlarından kalıcı olarak silinen fotoğrafların, aslında hiç bir zaman silinmediği ve apple’ın bunları gizlice arşivliyor olabileceği iddia edildi. Telefonlarda ki bu büyük tehlikeyi, ADEO Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, kendi sosyal medya hesabından yazdı. Uzman Çahmutoğlu, “İPhone cihazlarında kalıcı olarak silinen fotoğraflar, aslında hiçbir zaman silinmiyor ve Apple bunları gizlice arşivliyor olabilir mi?” sorularını sordu.

Telefonlarda büyük tehlike! Silinen fotoğraflar ve mesajlar tekrar geri geliyor iddiası

SİBER GÜVENLİK UZMANI ERSİN ÇAHMUTOĞLU İDDİAYI YORUMLADI

Çahmutoğlu sosyal medyada gündem olan bu iddiayı, ”Son yayınlanan iOS 17.5 güncellemesini yükleyen yüzlerce iPhone kullanıcısı, yıllar önce sildikleri fotoğrafların güncelleme sonrası cihazlarına geri geldiğini fark etmiş.

Etkilenen iPhone kullanıcıları Reddit üzerinden sorunu paylaştı. Pazartesi günü yayınlanan iOS güncellemesinin ardından Fotoğraflar uygulamasında 10 yıl önce sildikleri fotoğrafların bile geri geldiğini ve yeni çekilen fotoğraflar gibi en üst sıraya eklendiklerini söylüyorlar.
Aynı sorunu yaşayan çok sayıda X kullanıcısı da var. Hatta daha da ötesi, olay sadece fotoğraflardan ibaret de değil. Bir kullanıcı güncellemeden sonra eski çağrıların da geri geldiğini söylüyor.” yazarak ifade etti.

“SKANDAL BİR DURUM, TARTIŞMAYA VE SPEKÜLASYONLARA AÇIK BİR KONU”

Siber Güvenlik Uzmanı Çahmutoğlu, mesajının son bölümünde ise, ”Bu büyük bir sorun ve belki de Apple için skandal bile olabilir. Çıkacak detaylara bakmak gerekiyor. Ama her durumda, silindiğini sandığım şeylerin aslında silinmediğini ve birilerinin bunlara her zaman erişebileceğini düşünmek istemem! Tartışmaya ve spekülasyonlara açık bir konu. Benzer sorunu Türkiye'de yaşayan oldu mu? “şeklinde yazarak sordu.

“SOSYAL MEDYADA FOTOĞRAFLARIN GERİ GELDİĞİ PAYLAŞILIYOR?”

Uzman Ersin Çahmutoğlu, telefonlardan mesajların ve fotoğrafların silinmediği ve bir süre sonra geri geldiği iddiaları için SuperHaber’e yaptığı açıklamada, ”Tespit olarak şu verilebilir; yüzlerce kullanıcı çeşitli sosyal medya platformlarında fotoğraflarının geri geldiğini paylaşıyor. Hatta çağrıların geri geldiğini söyleyen de var. Ben görsel de koydum paylaşımımda. Ben görüş olarak bu bilgileri yaptığım paylaşımla olayı yorumladım.” dedi.

TELEFON KULLANICILARI ŞAŞKIN VE ÖFKELİ

Öte yandan, telefonlarda ortaya çıkan bu ilginç durum ile ilgili olarak,sosyal medya kullanıcılarının çok sayıda mesaj yazdıkları görüldü. Sosyal medya kullanıcıları yaptıkları yorumlarda şaşkın ve öfkeli olduklarını dile getirdiler. İşte o tweetler;

- Silinmiyor! Sildiğimizi sandığımız her şeyi aslında biryerlerde tutuyorlar.

- Andal falan olmaz ne rezillikler yaptılar hiçbir şey yok. Biz de kullanıyoruz işte. İnternete düşen hiçbir şey silinmez bir daha bunu biliyoruz.

- Hard format gibi telefonun hafızasını baştan sona yeni şeylerle doldurup telefonu eskileri offload etmeye zorlamadıkça kalmaya devam edicektir.

- Demekki ios mail uygulmasını kaldırınca kapladığı (benim telde) 1,5 gb alanın silinmediğini hafıza da yer tutmaya devam ettiğini bunu da depolama listesidne göstermeye devam ettiğini bilsen duysan nasıl şaşırırsın acaba.

- Hiçbir şey olmaz. Facebook'un mesajları sattığı ortaya çıktı noldu sanki.

- Yahudilerin elinde oyuncak olmuş halde koca dünya. Her yönden bağımlı oldukları için de kimse çıt çıkaramıyor.

- A'dan z'ye her alanda açık kaynak sistemlere geçilmedikçe bu düzen böyle sürer.

- E bu yeni bir şey değil ki, önceki iOS güncellemelerinde de oluyordu

- Sağlam şifreleme ile wipe data edilirse verilere erişme imkanı kalmayabilir. Bu iş biraz teknoloji okur yazarlığı gerektirir.

- Android'de de aynı Ersin bey. İki gün önce yazdım bu konuyu. Ve ilginç bir şey daha var. Mesela benim telimde gizli kasa var. Şifreli kasa. Oda güncellemeden sonra içinden bazı resimler genele düştü. Bugün yine güncelleme geldi ama bir sorun olmadı. Cihazım Oppo.

- Hangi sürümleri olduğunu not etmemiştim ama daha önce birkaç defa, sildiğim fotoğraf ve sms’ler geri geldi ios güncellemesi sonrası.

- Bu internet ve android telefonlar için de geçerli. Çünkü dijitale geçen bir şey sizin kontrolünüzde değildir ve asla silinmez. Sizin hesabınızdan silinir ama internetten ve bu tarz şirketlerden silinmez. Çünkü onlar her şeyi kaydediyor ve arşivliyor.

- Abi planlı eskitmesine Fransa hariç kimse bişey demedi. Bu açığı da hızlı kapatırlar, çok fazla kişi farketmezse üzeri kapatılır geçer.

- Bulut teknolojisinin, big data ve yapay zekanın neden çıktığını bilmiyorsan bu habere şaşırırsın.

- Kullanıcının bilgileri bile silinmiyor true false meselesi.

Telefonlarda büyük tehlike! Silinen fotoğraflar ve mesajlar tekrar geri geliyor iddiası ile ilgili etiketler telefon mesaj
GÜNÜN VİDEOSU

Sokak köpekleri yasasına karşı çıkan imamın konuşması gündem oldu!

Hayvan sevgisi üzerine paylaşımlar yaparak geniş bir takipçi kitlesine sahip Mustafa Efe son zamanlarda sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olaylar hakkında açıklama yaptı. Mustafa Efe yetkililere seslenerek uyutmak adı altında sokak hayvanlarını öldürülmesini içeren yasadan vazgeçilmesini istedi.