Tekstil sektörü acil destek bekliyor

Tekstil ve hazır giyim sektörü, kur ve faiz gibi unsurlar nedeniyle krize girmemek için destek çağrısı yaptı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, sektöre destek verilmediği takdirde Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden olan tekstil ve hazır giyim ihracatında gerileme ve istihdam kaybının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Tekstil sektörü acil destek bekliyor

150 Bin İstihdam Kaybedildi

Maliyet artışları, alım gücündeki azalış, talepte yaşanan düşüş, öngörülemeyen döviz kurları, yüksek enflasyonun sektörü derinden etkilediğini söyleyen Başkan Ertuğrul, sektörün acil destek paketi beklediğini belirtti. Rakip ülkelere göre Türkiye’nin üretim maliyetlerinin yüzde 50 civarında arttığını ifade eden Ertuğrul, bu durumun üretimdeki rekabet güçlerini yüzde 70 gerilettiğini belirtti.

Yüzde 20 seviyesindeki talep düşüşünün sektörü krizle karşı karşıya getirdiğine dikkat çeken Ertuğrul, “Bünyesinde 2 milyona yakın işçiyi istihdam eden sektörümüz maalesef son bir yıl içerisinde 150 binin üzerinde istihdam kaybı yaşadı. Önümüzdeki günlerde bu rakam katlanarak devam edecek gibi görünüyor. Özellikle Hindistan, Bangladeş, Vietnam gibi düşük maliyetli ülkeler, alım gruplarının gözdesi haline geldi” dedi.

Katma değerli üretim şart

Sektörlerinde işçilik maliyetinin, yan gelirleri de eklediklerinde, 600 doların üzerinde bir rakama ulaştığına dikkat çeken Başkan Ertuğrul, “Rekabetçi ülkelerdeki rakam ise 250-300 dolar civarında. Elbette ülkemizdeki enflasyon sebebiyle işçilik ücretlerinin artması kaçınılmaz ve olması gereken bir durum ancak aynı oranda bir karlılık söz konusu olmayınca sektörde gerileme kaçınılmaz oluyor. Bu kısır döngüden kurtulmanın yolu katma değerli üretimden geçiyor” diye konuştu.

Katma değerli üretim için dönüş sürecine giren sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Ertuğrul, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu dönüşüm sürecinin bir yıldan fazla devam edeceğini öngörülmektedir. Bu koşullarda firmaların ayakta kalabilmesi için uzun vadeli ve düşük maliyetli finansmana ihtiyaç var. Aksi takdirde büyük ölçüde ihracat ve istihdam kaybı yaşayacağız.”

Tekstil sektörü acil destek bekliyor ile ilgili etiketler ekonomi Tekstil
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.