Teğmen Çelebi'nin cevapsız kalan 20 sorusu

Prof. Dr. Zakir Avşar yazdı...

Prof. Dr. B. Zakir Avşar
Prof. Dr. B. Zakir Avşar

İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’yi ülkemiz ve insanlarımız Kumpas davaları esnasında tanıdı. Genç bir subay iken pek çok iftira ve isnat ile üniformasından koparılan genç bir insan, uzun yıllar cezaevinde yatırıldı. Gün geldi, CHP’den milletvekili oldu. Ancak siyasete girdiği andan itibaren partisi ile anlaşamadığı, uzlaşamadığı hususlar olmalı ki, ayrıldı, Muharrem İnce ile birlikte Memleket Partisi’nin kuruluşunda yer aldı, yönetici oldu ancak oradan da koptu.

Siyasette olabilecek şeyler bunların hepsi. Dolayısıyla kendisinin ve siyaset yaptığı kurumların açıklamaları çerçevesinde ancak muttali olduk ayrılık nedenlerine. Doğrusu genç, dürüst, idealist bir milletvekili olduğu için siyasete devamını arzu etmekle birlikte çok da ilgilendiğim, takip ettiğim söylenebilecek bir kişi değildi.

Ta ki, Millet ittifakına yönelik 20 soruluk listeyi havi bir açıklama yapıncaya kadar, ancak sorulara cevap alınmadığı gibi, tersine bir de kendisi ile ilgili AK Parti saflarına katılacakmış gibi bir hava estirildi ve linç kampanyası yürütüldü.

Milletvekilidir, Partisi ile yolunu ayırmıştır. Belli bir süreden beri de bağımsızdır. İstediği yere gider, siyaset yapar. Buna mani bir hal yoktur. Partilerinden istifa suretiyle başka partilere geçen ne ilk, ne de son vekil Çelebi’dir.

Ancak soruları önemlidir.

Sorular neden cevaplanmaz?

Bakın neleri soruyor:

“1-6 parti "Atatürk" ve "Türk Milleti" olmayan bir mutabakat metni neden imzaladınız.

2-Mutabakat metninde "1921 Anayasası kapsayıcı diğer anayasalar dar kalıp" dediniz. Ne demek istiyorsunuz? Kurucu felsefeye neden karşı çıkıyorsunuz? Kimin federasyon özlemlerini benimsiyorsunuz?

3-PKK/PYD-FETÖ terör örgütleriyle kararlı mücadele neden mutabakat metninde yer almamıştır?

4-Anayasa ilk 4 maddeyi değiştirecek misiniz?

5-" Ulus, üniter, laik devlete bağlıyız", "Hepimiz Türk milletine mensubuz" diyebiliyor musunuz?

6-Eşit yurttaşlık adı altında etnik yurttaşlık tanımını Anayasaya sokacak mısınız?

7-Resmi ve eğitim dili olarak Türkçe haricinde bir dil kabul edecek misiniz? Anadilde eğitimi savunan ortaklarınızla hemfikir misiniz?

8-İktidarınızda tezkerelere hayır verip Mehmetçiği Libya'dan, Suriye'den, Irak'tan çekecek misiniz? Operasyonları durduracak mısınız? Terör devletine müsaade edecek misiniz?

9-Sığınmacıların ülkelerine gitmelerinde hepiniz kararlı mısınız?

10-Yerel yönetimlere özerklik verecek misiniz?

11-Ekonomi yönetiminde (Eğitimde, sağlıkta, tarımda, savunma sanayisinde) kamucu olacak mısınız?

12-Çocuklarımızın geleceği Mavi Vatan'daki hak ve menfaatlerimizden vazgeçerek misiniz? "Mavi Vatan yayılmacılık" diyen vekile neden tepki göstermediniz?

13-S-400'leri ne yapacaksınız? Gönderecekseniz yerine neyle hava savunması yapacaksınız?

14-Savunma sanayi projelerinin devamı konusunda görüş birliğiniz var mı? SİHA'lardan rahatsız olan vekile neden tepki göstermediniz?

15-Ortak Cumhurbaşkanı adayı denkleminde Türk milletine soykırımcı, Atatürk'e katliamcı diyen PKK/PYD'yi terör örgütü görmeyen, bebek katili Öcalan için ışığımız diyen HDP olacak mıdır? HDP yönetimine bakanlık verecek misiniz?

16-Beraat edilmiş kumpas davaları yeniden kurgulayan Sn. Babacan'a neden ortak tepkiyi vermediniz?

17-Terörle mücadele yasası değişikliğinin kapsamı ve amacı nedir?

18- Cumhurbaşkanı'nı halk mı seçmelidir yoksa vekiller mi? Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'de bu konuya bakışınız ne olacaktır?

19- Türkiye'yi 6 lider beraber yöneteceğiz diyorsunuz. Halkın seçtiği Cumhurbaşkanına 6 lider talimat mı verecektir? Yapacağınız protokol Anayasa'dan üstün mü tutulacaktır?

20-Birçok konuda farklı düşünen 6'lı yapının istikrarsızlığa yol açıp halkın refahını olumsuz ekileceğini düşünüyor musunuz?”

Bu sorulara evvel emirde ilk partisi CHP’nin cevap vermesi gerekmez mi? Madem Büyük Atatürk’ün izinden gidiyorsunuz, o zaman elbette size bu sorulacaktır:  Neden Atatürk demediniz?
Bu ülke ve insanlar terörden bizardır, elbette soracak: Neden kahrolsun PKK demiyorsunuz?
elbette hepimiz merak ediyoruz, nasıl bir Türkiye istiyorsunuz, sözgelimi ilk 4 maddeyi değiştirecek misiniz?
Bir metin kaleme aldınız, kamuoyu ile paylaştınız, orada 1921 Anayasası’na atıfta bulundunuz, 1921 anayasası diyerek ne kastediyorsunuz?

 

Merak ediyoruz, merakımıza da mani olamıyoruz, cevaplayın lütfen:

 

Yerel yönetimlere özerklik verecek misiniz?

 

Sınır ötesi operasyonları durduracak mısınız?

 

‘Mavi vatan yayılmacılık' diyen vekile neden sustunuz?

 

Ortak Cumhurbaşkanı adayı denkleminde HDP olacak mıdır?

 

HDP yönetimine bakanlık verecek misiniz?

 

Altılı yapının istikrarsızlığa yol açacağını düşünmüyor musunuz?”

 

Şimdi bu soruları sordu diye Çelebi’yi linç ediyorsunuz da, bir milletvekili olarak hakkı değil mi, bunları bilmek ve millet adına sormak, neden cevapsız kalıyor sorular?

 

Soruları cevaplamak yerine soru soranı linç etmeye devam mı edeceksiniz?

 

Herhangi bir resmi sıfatı bulunmayan bu fakir de aynı soruları soruyor, beni de mi linç edeceksiniz?

 

Hani konuşan Türkiye, özgürlük diyorsunuz, içinizden çıkan bir milletvekiline bile cevap vermekten kaçarsanız bunları nasıl temin edeceksiniz?

Diğer Yazıları