TCMB'nin analitik bilançosuna göre, 28 Nisan valörlü işlemlerde net yabancı para pozisyonu 3,6 milyar dolar daha gerileyerek manşet rakamı 7,6 milyar dolar düzeyine çekti. Yaşanan siyasi belirsizlik ardından 19 Mart sonrası rezervlerde erime 51,2 milyar dolar olurken, rezervlerin yeniden negatif bölgeye geçmesi, TL yatırımcısını endişelendirme potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz.
TCMB rezervlerindeki erime endişe vermeye başladı! Dövizde yukarı yönlü baskı artabilir

Türk mali piyasalarında hâkim olan tatsız hava yatırımcıları faiz ve dövize yönlendirdi. Hisse senetleri bu nedenle dün de yüzde 1 seviyesinde düştü. Dolar kuru da TCMB'nin kontrolünde günü 38,45 seviyelerinde tamamladı. CDS risk primi 360 baz puan seviyesine yatay kalırken, döviz piyasasında kontrole imkân veren döviz rezervleri ise her geçen gün erimeye devam ediyor. İşte detaylar...


TCMB'nin de en büyük cephanesinin döviz rezervleri ve faiz silahı olduğunu unutmamak gerekiyor. Cephanenin azalmaya başlaması, düşmanların da cesaretini kuvvetlendiriyor. Net rezervlerin 'suyunu çekmeye' doğru ilerlemesi, döviz kuru üzerinde baskının artması anlamına gelebilir.

İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dünkü konuşmalarını değerlendirdi. Değirmencioğlu, “IMF-Dünya Bankası ve G20 toplantılarının başarılı geçtiğine vurgu yapan Şimşek, coğrafi konumu, düşen petrol fiyatları, savunma sanayi, tarife savaşları döneminde Türkiye'nin artan potansiyeline dem vurarak toz bulutunun dağılması ardından Türkiye ilgisinin yeniden canlanacağını savundu. Ekonomi yönetimini, özellikle son iki yılda atmış oldukları adımların bütünü olarak beğenirken, ekonomi yönetimi dışında yaşanan siyasi kaynaklı gelişmelerin yarattığı tahribatı da üzülerek takip ediyoruz. İzlenen programa her ne kadar siyasi cephe destek beyan etse de, siyasi iklimde yaşanan gelişmeler bundan sonra programın da başarısı üzerinde belirleyici faktör olacağını düşünüyoruz” dedi.