Tayvan’a satılan kanserojen maddeli yumurtalar imha edildi: Bakanlık'tan inceleme

Tayvan’a yapılan 127 ton yumurta ihracatında kanserojen madde çıkması üzerine Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, açıklama yaparak, kanserojen maddenin 212 konteynırın sadece 5’inde görüldüğünü ve bunun da Tayvan’da imha edildiğini söyledi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Tayvan’a yapılan 127 ton yumurta ihracatında kanserojen madde çıkması üzerine
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı (YUM-BİR) İbrahim Afyon, açıklama yaptı.

Kanserojen maddenin 212 konteynırın sadece 5’inde görüldüğünü ve bunun da Tayvan’da imha edildiğini söyleyen Afyon, “Söz konusu iddialar zaman, zemin ve kişiler dikkate alındığında çok manidardır. Uzak Doğu’ya ihracatımızdaki başarımız, acımasız pazar mücadelesine, 2 kişinin ticari olarak uzlaşamaması sebebi ile gölgelenmiştir. Sakıncalı olduğu ileri sürülen sınırlı miktar “parti mal” yerinde imha olmuş, ülkemize iadesi söz konusu olmamıştır” dedi.

Afyon’un açıklaması şöyle: “Temmuz ayı başında Türkiye’den Tayvan’a ithal edilen 127 ton yumurtada kanserojen madde tespit edildiği ve yumurtaların ithalatının durdurulduğu şeklinde kamuoyuna yansıyan haberlerin ardından açıklama yapma gereği oluşmuştur.

YILLIK İHRACAT 20 MİLYAR ADET

Yumurta dünyada stratejik bir ürün olarak değeri her geçen gün artan bir besin maddesidir. Türk yumurta üreticileri, dünyanın en uzak noktalarına kadar ihracat yapmaktadır. Yılda 20 milyar adet yumurta üretim yapan sayılı ülkeler arasındayız. Yumurta sektörü son 2 yılda dünya pazarını kaybetmeme, yurt içindeki maliyet artışları nedeniyle zararına satış yapmayı göze alarak üretim süreçlerini devam ettirme mücadelesi vermektedir.

Buna rağmen son aylarda sektörün büyük gayretleriyle Uzak Doğu pazarına da ulaşmaya başladık. Sektörümüz 63 ülkeye ihracat yapma gücüne sahiptir. Hali hazırda da 39 ülkeye aktif ihracat yapılmaktadır. Dünyada tüm ülkeler aldığı gıdayı tüm analizlerden geçirirler. İddialara konu olan ülkeye 4 ay içinde 212 konteynır yumurta gönderilmiş, bunların 207’si kabul görmüştür. Sadece 5 konteynır olan 1 parti üründe sorun olduğu ileri sürülmüştür.

İMHA EDİLDİ

Söz konusu iddialar zaman, zemin ve kişiler dikkate alındığında çok manidardır. Uzak Doğu’ya ihracatımızdaki başarımız, acımasız pazar mücadelesine, 2 kişinin ticari olarak uzlaşamaması sebebi ile gölgelenmiştir. Sakıncalı olduğu ileri sürülen sınırlı miktar “parti mal” yerinde imha olmuş, ülkemize iadesi söz konusu olmamıştır.

Fakat bizi asıl rahatsız eden nokta, 7/24 haberli habersiz denetime tabi olan sektörümüzü kontrol eden Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin başarısına düşen gölgedir. Sayısız denetimlerle halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşımını sağlayan ekipler, kendilerini baskı altında hisseden sektörümüz tarafından eleştirilmekteydi. Ancak bugün yaşananlar devletimizin ve bakanlığımızın haklılığını ortaya koymuştur. Bakanlığımıza ve denetim ekiplerine, başarılı denetimlerinden dolayı tüketicilerimiz adına sektör başkanı olarak teşekkür ediyorum.

Ülkemizde 20 yıldır ithalatı, üretimi ve kullanımı yasak olan bu maddenin, çok küçük oranda gözden kaçma ihtimaline karşı bile Tarım ve Orman Bakanlığı müfettiş ve denetçileri görev başındadır. Ürünlerimiz tarladan tavaya kadar tüm süreçlerde denetlenmektedir. Üstelik her bir yumurta için geriye dönük takip mekanizması bulunmaktadır. Her bir yumurtanın hangi tavuktan üretildiği bile dilerseniz ortaya çıkartılabilir. Sektörümüzde varsa çürük elmaların ortaya çıkarılması, söz konusu ürünlerin nasıl ithal edildiği, ihmal mi yoksa kasıt mı olduğu gerekli işlemler sonrasında ortaya çıkartılacaktır. YUM-BİR olarak konunun takipçisi olacağımıza emin olabilirsiniz.

RAHATLIKLA TÜKETEBİLİRSİNİZ

Halkımızın, çocuklarımızın, sağlıklı geleceği için en güvenilir gıda olan yumurtadan uzaklaşmaması en büyük çabamızdır. Senelerdir verdiğimiz başarılı çalışmalar ile tüketim miktarı artmıştır. Bu başarımıza gölge düşürtmeyeceğiz. Unutulmamalı ki tüm üreticilerimiz önce tüketicidir. Tüketicilerimizin 7/24 denetime tabi ve “etiket bilgileri” ile takibi yapılabilin ürünlerimizi gönül rahatlığıyla tüketmeye devam edebilirler. Tüketicilerimiz, ürünlerin sertifikalarını mutlaka sorgulamalıdır. Bilinmelidir ki çürük elmalar talep ile beslenir. Sosyal medyada her duyduğunuz bilgi doğru değildir. Yanlı, maksatlı yayınlara dikkat ediniz.”

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tayvan'ın Temmuz ayının başında Türkiye'den ithal edilen 127 ton yumurtada kanserojen madde bulunduğu iddiasının ardından hareket geçti. Nitrofuran maddesinin kullanımının yasak olduğu belirten Bakanlığın açıklamasında, ''Tayvan yetkili otoritesi tarafından bakanlığımıza herhangi bir bildirimde bulunulmamış olmakla birlikte, bakanlığımız tarafından inceleme başlatılmıştır.'' ifadelerine yer verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'den Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda, insan sağlığına zararlı “nitrofuran” adlı madde tespit edildiği yönünde medya organlarına yansıyan haberler üzerine açıklama yaptı.

Nitrofuran maddesinin kullanımının yasak olduğu belirtilen açıklamada, Tayvan tarafından herhangi bir bildirimde bulunulmadığı ancak Bakanlık tarafından inceleme başlatıldığı kaydedildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Haberde bahsi geçen 'nitrofuran' maddesinin ülkemizde yumurta elde edilen tavuklar dahil, gıda elde edilmek amacıyla yetiştirilen hayvanlarda kullanımı yasaktır. Kullanımına dair tespit olması durumunda 5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu' kapsamında işlem uygulanmaktadır. Medyaya yansıyan iddialara konu yumurtalar ile ilgili olarak ise Tayvan yetkili otoritesi tarafından bakanlığımıza herhangi bir bildirimde bulunulmamış olmakla birlikte, bakanlığımız tarafından inceleme başlatılmıştır. Yumurtaların üretiminde söz konusu maddenin kullanıldığının tespit edilmesi halinde ilgililer hakkında gerekli iş ve işlemler yürütülecektir" denildi.

Tayvan’a satılan kanserojen maddeli yumurtalar imha edildi: Bakanlık'tan inceleme ile ilgili etiketler Tayvan Yumurta ihracat
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.