Tayfun’la 36 ülke, menzil içine girdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin ilk balistik füzesi Tayfun’la ilgili yaptığı açıklamalar dost- düşman herkesin dikkatini çekti. Tayfun, ilk denemede 561 kilometre uzaklıktaki hedefi vurmuştu. Bu mesafe, İstanbul-Atina kuş uçuşu uzaklık olduğu için de dikkat çekmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Tayfun’un menzilinin bin kilometreye çıkacağını söyledi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Tayfun’un menzilinin bin kilometreye çıkacağını söyledi. Buna göre, Türkiye’den bin kilometrelik mesafede 30’un üzerinde ülke menzil içine girmiş oldu. İtalya, Slovakya, Yunanistan, Hırvatistan, Suudi Arabistan, İran, Irak, Suriye, Gürcistan, Ermenistan gibi ülkeler menzil içindeki ülkelerden bazıları.

Tayfun’la 36 ülke, menzil içine girdi!

Türkiye’nin balistik TAYFUN füzesi ilk test atışını başarıyla tamamladı. Türkiye'nin savunma sanayisine eklediği, Roketsan tarafından geliştirilen bir balistik füze daha ilk test atışını başarıyla geçti. Tayfun füzesi komşu ülke Yunanistan'da da geniş yankı uyandırmıştı.

Türkiye’nin ilk Kısa Menzilli Balistik Füzesi (SRBM) olan en uzun menzilli TAYFUN Füzesi Rize-Artvin Havalimanı’nda gerçekleştirilen ve Sinop’a kadar uzanan test atışında 561 km mesafeyle hedefi imha etti. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, “Artık bizim TAYFUN’umuz var. Bunlar artık bir yerlere de işaret oluyor ve zevkle takip ediyoruz." dedi. 

TAYFUN FÜZESİ NEDİR?

Tayfun füzesi Türkiye'nin en uzun menzili füzesi olması özelliğini taşıyor. Tayfun Balistik Füzesi Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan 280+ kilometre menzile sahiptir. Yerli füze test atışında hedefi tam isabet ettirerek Yunan basınında da gündem oldu. Türkiye, yerli imkanlarla geliştirilen Tayfun füzesi, TAYFUN, Türkiye’nin ilk Kısa Menzilli Balistik Füze’si olma özelliğini de taşımaktadır. 

TAYFUN FÜZESİ ÖZELLİKLERİ

Tayfun füzesi özellikleri arasında; 
280+ kilometre menzili ile  Türkiye’nin en uzun menzilli füzesi olma özelliğini taşıyor, 
Taktik Balistik Füze 300 km'den az menzile sahip BF sistemidir.
Kısa Menzilli Balistik Füze 300 ile 1000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.
Orta Menzilli Balistik Füze 1000 ile 3000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.
Uzun Menzilli Balistik Füze 3000 ile 5550 km arasında menzile sahip BF sistemidir.
Kıtalararası Balistik Füze  5000 km ve üzeri menzile sahip olan BF sistemidir.
Denizaltından Atılan Balistik Füzesi

TAYFUN FÜZESİ MENZİLİ NE KADAR?

Gözlem sonucu kurulan ortak fikirde Tayfun menzili ile ilgili herhangi bir net bilgi bulunmadığı ancak, 300 kilometreden yüksek bir menzile sahip olduğunun çıkarımı yapıldı. Böylece "TAYFUN" Türkiye'nin 300 kilometreden uzun menzilli olarak dünyaya duyurduğu ilk füze olma özelliğini de taşımaktadır. 

TAYFUN FÜZESİ İÇİN İLK DENEME YAPILDI 

ROKETSAN tarafından geliştirilen yerli füze 'Tayfun'un test atışı yapıldı. Sabah 06.50 sularında yapılan denemede Rize-Artvin Havalimanı'nda Milli Savunma Bakanlığı'na ait apronda, yerli füze 'Tayfun', karadan denize yapılan uzun menzilli atışla Sinop açıklarına fırlatıldı. Sinop’a kadar uzanan test atışında 561 km mesafeyle hedefe ulaşıldı. Şu anda ulaşılacak menzil ise bin kilometre olarak açıklandı.

 

Tayfun’la 36 ülke, menzil içine girdi! ile ilgili etiketler ekonomi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ROKETSAN
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.