Tarihe 'Elma kokusuyla gelen ölüm' olarak geçti... Halepçe katliamının üzerinden 34 yıl geçti

Irak'ta dönemin lideri Saddam Hüseyin'in ülkenin kuzeyinde yaşayan Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği Halepçe katliamının üzerinden 34 yıl geçti. Tarihe 'Elma kokusuyla gelen ölüm' olarak geçen katliamda yaklaşık 5 bin kişi hayatını kaybederken on binlerce kişi yaralandı.

İnsanlık tarihinin en büyük utançlarından biri olan Halepçe katliamının üzerinden 34 yıl geçti. Irak'ın kuzeyinde, İran sınırının 15 km batısında bulunan Halepçe kentinde, 34 yıl önce dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin tarafından kimyasal bombalarla düzenlenen saldırıda 3 bin 200 ila 5 bin arasında Kürt hayatını kaybetmiş, katliamda 7-10 bin arasında insan ise yaralanmıştı.

Irak'ın kuzeyinde yaşayan Kürtler, İran Irak savaşından ötürü El Enfal harekatı adı altında bir isyan başlattı. Bunun sonucunda da isyanı bastırmak isteyen Irak Başbakanı Saddam Hüseyin Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Halepçe kentine zehirli gaz saldırısı yaptı.

Tarihe 'Elma kokusuyla gelen ölüm' olarak geçti... Halepçe katliamının üzerinden 34 yıl geçti

ÖNCE ELMA KOKUSU DUYDULAR

Elma kokusuyla gelen ölüm olarak tarihe geçen saldırıda, Halepçe halkı önce elma kokusu duydu. Bu güzel kokunun nereden geldiğini anlamak için dışarı çıkan da oldu, camları açıp kokunun evin içine girmesini isteyende, fakat elma kokusu ölümü de beraberinde getirdi.

Tarihe 'Elma kokusuyla gelen ölüm' olarak geçti... Halepçe katliamının üzerinden 34 yıl geçti - Resim : 2

Yaklaşık 8 yıl süren Irak-İran savaşı devam ediyordu. Çoğunluğu Kürtlerden oluşan Halepçe halkı da bu savaşta İran’ın tarafını tutuyordu. Irak lideri Saddam Hüseyin ise çareyi Halepçe’yi bombalayarak sivil halkı katletmekte buldu. Önce bütün şehir saatlerce bombalandı, sonra zehirli gazlar devreye girdi. Yaklaşık 5 saat boyunca halkın üzerine elma kokulu gaz yağdı.

Tarihe 'Elma kokusuyla gelen ölüm' olarak geçti... Halepçe katliamının üzerinden 34 yıl geçti - Resim : 3

SADDAM HÜSEYİN 2003 YILINDA YARGILANDI

2003 yılında devrilen Saddam, 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı. İnsanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle 2006 yılında idam edildi. Ölümünün ardından sonuçlanan dava da ise Halapçe’de soykırım uygulamaktan suçlu bulundu.

Tarihe 'Elma kokusuyla gelen ölüm' olarak geçti... Halepçe katliamının üzerinden 34 yıl geçti ile ilgili etiketler Irak Halepçe Katliamı kimyasal saldırı
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.