Taksicilerin 'UBER' pişmanlığı! Her yeri sardılar

Araç çağırma uygulaması UBER taksici esnafının zaman zaman şiddete varan tepkileri sonrasında Türkiye'de yasaklanmıştı. Ancak İstanbul'da taksicileri pişman eden bir gelişme yaşanıyor. Korsan girişimler mega kentin hemen her ilçesini sarmış durumda. WhatsApp üzerinden müşterilerle iletişim kuran korsan oluşumların durakları bile var. Eski Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur, "O dönem Uber'e karşı yanlış kampanya yaptık. Biz hizmeti iyileştirseydik şimdi korsan bu kadar artmazdı" dedi.

UBER'in Türkiye'de yasaklanması sonrasında taksi piyasasında ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Son dönemde sayıları hızla artan korsan taksiler özellikle İstanbul'un dört bir tarafına yayılmış durumda.

UBER'le şiddette varan tartışmalar yaşayan taksiciler şimdi de korsan taksilerle mücadeleye başladı. 

Sosyal medya üzerinden özellikle de WhatsApp grupları üzerinden haberleşen ve müşteri kabul eden korsan taksiler internet üzerinden açık açık ilan vermekten de çekinmiyor. Taksiciler de bu ilanlardan yola çıkıp ilgili makamlara bildirimde bulunuyor.

Korsan taksilerin aleni bir şekilde hızla yayılmasının en büyük sebebi ise normal taksilerin neredeyse yarı ücretine yolcu taşıyor olmaları. Ayrıca normal taksilerin hizmet kalitesinin her türlü uyarıya rağmen düzelmemesi de vatandaşları korsan taksilere yönlendiriyor. Nüfus artışına rağmen ticari plakalı taksi sayısının 17 bin 395 ile sınırlı tutulması ve vatandaşın taksi bulmada yaşadığı zorluklar da korsan taksilere talebin artmasına yol açıyor.

103 KORSAN DURAK

Hürriyet gazetesinden Emre Eser’in haberine göre, korsan taksiler başta Google olmak üzere internet platformlarına açık açık ilan veriyor; haritalar üzerinde semt bazında durak telefonları bile paylaşıyorlar.

Bu telefonlar üzerinden de WhatsApp, bip gibi uygulamalar yoluyla vatandaştan çağrı alıyor, iletişime geçiyorlar. Korsan taksiciler kendi aralarında ise yine WhatsApp gibi uygulamalarla haberleşiyorlar.

Sadece Google üzerinden 'korsan taksi' araması yaptığınızda yüzlerce ilanla karşılaşmanız mümkün.

Google üzerinden Kadıköy, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa, Ümraniye ve Kartal gibi semtler için arama yapıldığında hizmet veren 103 korsan taksi durağıyla karşılaşılıyor. Üstelik bu duraklarda 5-10 araç hizmet verir durumda. Ve her sınıftan araç bulmak da mümkün. Hem normal binek araçlar hem de VIP olarak adlandırılan 8-10 kişilik özel araçlar da bu korsan duraklarda taksi hizmeti veriyor.

Taksiciler ise korsan taksiye hem karşılar hem de özeleştiride bulunmayı da ihmal etmiyorlar. Denetimi noktasında eksiklik yaşandığını söyleyen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, "Emniyet görevlileri yoğunluktan dolayı düzenli denetim yapamıyor. Biz, verilen ilanları ve internet sitelerini tespit edip gerekli yerlere bildiriyoruz. Denetimlerin artması gerekiyor" derken eski Başkanı Yahya Uğur ise, "Biz Uber Türkiye'ye ilk girdiğinde çok sert tepki vererek yanlış yaptık" görüşünde.

“KORSAN BU KADAR ARTMAZDI”

Yahya Uğur, korsan taksilerin hızla artmasıyla gelinen noktayı, "Uber konusunda çok agresif davrandık. Bu süreci hemen yargıya taşıdığımızda Uber'i herkes öğrendi. Uber'in reklamını eylem yapan taksiciler yaptı. Uber de bunu çok iyi kullandı. O dönem taksici esnafı verdiği hizmeti kaliteli hale getirseydi korsan bu kadar artmazdı. Vergi avantajına rağmen araçları istenilen düzeyde yenilemediler. Şu an geldiğimiz noktada bu şekilde ilan ve uygulama ile çalışan 5 bin üzerinde korsan taksi var. Taksiciler için kötü bir tecrübe oldu. Şimdi yeni uygulamalarla turizm amaçlı yolcu taşımacılığı da bu uygulamalara kapı aralıyor" sözleriyle değerlendirdi.

İKİZ PLAKA VAR ŞİKÂYET YOK!

Taksicilere göre son dönemde artan bir diğer uygulama ise ikiz plaka yöntemi. İkiz plaka sorununun yılardır devam ettiğini söyleyen Yahya Uğur, "Daha önceden taksiciler bu plakaları görüp şikâyet ediyordu. Belediye bu şekilde yaklaşık 400 plakayı değiştirdi. Ancak son dönemde maalesef işin içinde bazı galericiler var. Bir taksici ikiz plaka görüp plaka sahibine iletiyor ama şikâyet olmadığı için bu plakalar çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.

Ahmet Çavuş ise "4-5 bin ikiz plakanın çalıştığı söyleniyor. Bu konunun üzerine gidilip acil denetimler yapılmalı" uyarısında bulunuyor.

TAKSİCİLER: HAVALİMANINDA ETKİNLER

Havalimanında WhatsApp merkezli bir sistemin kullanıldığını söyleyen Sabiha Gökçen Havaalanı Taşıma ve İşletme Kooperatifi (SAWKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çavuş, "Daha önce Uber sisteminde olanlar şimdi havalimanlarının çevresinde bekliyor. WhatsApp grupları var. İçerde sürekli dolaşan 'hanutçular' gelen yolcuları bir şekilde ikna ediyor. Yakında bekleyen araç bir mesajla kapıda beliriyor ve tıpkı bir turizm firması gibi karşılayıp hızlıca gidiyorlar. Çok büyük bir rant var " ifadelerini kullandı.

KORSANLAR: KAYIT ALTINDA ÇALIŞABİLİRİZ

Korsan taksicilik yapan kişiler ise kendilerine daha uygun bir çalışma zemini oluşturulmasını istiyor. İstanbul'daki taksilerin kentin ihtiyacını karşılamadığını söyleyen korsan taksi sahipleri, "Biz de kayıt altında ve denetime tabi olarak çalışmak istiyoruz. Yeni bir sistem oluşturulmalı ve plakalar şoförlere dağıtılmalı. Böylece korsan sorunu ortadan kalkar. Bu araçların çoğu Uber yasaklandığı için korsan çalışıyor" diyor.

Taksicilerin 'UBER' pişmanlığı! Her yeri sardılar ile ilgili etiketler İstanbul Taksi Taksici UBER korsan taksi korsan taksi durakları Yahya Uğur eyüp aksu İstanbul Taksiciler Esnaf Odası
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.