Suudi Arabistan’la bahar havası

Kapitalist ülkelerin oyunu bozuldu. Yıllarca bölge ülkeleri arasındaki düşmanlık ve kavga nedeni olacak sorunları kaşıyan, böylece okyanus ötesinden gelip hem silah hem de mal satan ABD, Fransa gibi emperyalist ülkelerin oyunu Türkiye’nin güçlenmesiyle bozuldu. Katar’ın işgalini önleyen, Libya’da hem Rusya hem de Batılı ülkelerle mücadele ederek istikrarı sağlayan Türkiye, küresel dengeleri değiştirdi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Küresel degelerin değişmesinin en somut örneği ise Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Türk mallarına ihracat yasağı koyan Suudi Arabistan’dan, bugün önemli işbirliği anlaşmaları imzalayan Suudi Arabistan’a ulaşıldı. Ya da hain FETÖ darbesini finanse eden Birleşik Arap Emirlikleri’nden bugün Türkiye ile stratejik ortak olmak için can atan Birleşik Arap Emirlikleri’ne evrilen bir süreç yaşandı.

Suudi Arabistan’la bahar havası

Batılı ülkelerin etkisinin kırılmasıyla ilgili en somut gelişme, Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin artırılması konusundaki ABD isteğinin reddedilmesi olmuştu. Ardından bin yıldır düşman oldukları İran ile üstelik Çin’de el sıkıştılar. Bunların sonucunda da Türkiye-Suudi Arabistan önemli işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu kapsamında Suudi Kalkınma Fonu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında işbirliği anlaşması ile birlikte toplam 6 mutabakat zaptı imzalandı. Türk ve Suudi firmaları arasında da 21 iş anlaşması yapıldı.
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu kapsamında iki ülke arasında mutabakat ve iş anlaşmaları imzalandı.
 
Forum kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in eşliğinde, Suudi Kalkınma Fonu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında işbirliği anlaşması ile birlikte toplam 6 mutabakat zaptı imzalanırken, Türk ve Suudi firmaları arasında da 21 iş anlaşması yapıldı.
 
Mutabakat zaptlarının ilki Suudi Kalkınma Fonu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında gerçekleştirildi.
 
Etkinlik çerçevesinde, Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı (MISA) ile YTÜ Yıldız Teknopark arasında, MISA ile de Regnum, Onur Taahhüt, OPALON ve TOR Holding arasında mutabakat zaptına imza atıldı.
 
İş Forumu kapsamında TASNEE Marketing International Company ile Bayegan DMCC, Algihaz Construction Holding ile TAV Construction Co., Almeknan ile Ege Yapı AŞ, Saudi Top Plastic Factory ile Starplas Kimya San. ve Tic. AŞ, Abanmi Group for Trading & Contracting ile KHPUMA Lift Company, Alhaytham Group ile Akkord Madencilik Mining Company ve Alhaytham Group ile Solar Group arasında iş anlaşması imzalandı.
 
Ayrıca UP Saudi Arabia, Bakirci Technical Institute, Yamy Studios ve Gaia Hotels; Investment Expert Corporation da Wasata Global ve Buruj Investment Group ile anlaşmaya vardı.
 
Johnson Controls Arabia ile CVS Air, Alrafad Sports Company ile Çakır Construction, Cerna A part of Natiha LLC ile Cerm-ex Technology, Almatar ile Tatil.com, Almatar ile Paximum, Alturki Law Firm ile Ugur Law & Consultant, Sondos Advanced Industry ile Extreme Business Solutions, Desert Technologies Holdings ile Gio Elektrikli Araç Şarj İstasyonları AŞ ve Saudi Bio-Acids Company ile Sigma Process Technologies arasında da iş anlaşması yapıldı.

Türk savunma sanayisi şirketi Ramsa Defence, teknoloji transferi yaparak yerel ortakla Suudi Arabistan'da 120 milyon dolarlık yatırımı hayata geçirecek

İHA, SİHA, İKA, minikopter ve çeşitli ekipmanların üretiminin gerçekleştirilmesi planlanan yatırımın ilk etabının 2025 yılının ilk çeyreğinde devreye girmesi planlanıyor.

Suudi Arabistan’la bahar havası ile ilgili etiketler ekonomi Suudi Arabistan
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.