Suudi Arabistan'da taht savaşları! Bir gecede tüm denge değişti...

Ortadoğu'da bir gecede tüm dengeleri değiştirecek gelişmeler yaşandı. Veliaht Prens Selman'a karşı tahtta hak iddia edebilecek 11 prens ve 39 kişi gözaltına alındı. Siyasi gözlemcilere göre operasyonun arkasında iktidarını sağlamlaştırmak ve reformlarına zemin hazırlamak isteyen 32 yaşındaki Veliaht Prens bin Salman var.

Suudi Arabistan’da önceki gece aralarında prens ve bakanların olduğu onlarca kişi yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı.

81 yaşındaki Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz, Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu’nu oluşturdu. Komisyonun başına ise 32 yaşındaki oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ı atadı. Haberlere göre gözaltı listesini de Veliaht Prens bin Salman belirledi.

GÖZALTINA ALINANLARIN TAMAMI MUHALİF


Posta'nın haberine göre, komisyon kurulur kurulmaz gözaltı dalgası başladı. Gözaltına alınan kişilerin tamamı muhalif isimlerdi. En dikkat çeken isim ise Kral Abdullah'ın 2. oğlu olan ve tahtta hak iddia etme potansiyeline sahip Prens Mutaib bin prens Abdülaziz ve Prens Turki bin Abdullah'dı. Prens Mutaib bin Abdülaziz aynı zamanada Kraliyet Muhafızlarının bakanıydı. Bir başka deyişle ordunun kontrolünü elinde tutuyordu. Dolayısıyla Veliaht Prens olası bir darbe girişimini önlemiş oldu.

AMAÇ: 2030 HEDEFLERİ

Şok hamlenin nedeni olarak Veliaht Prensin planladığı 2030 hedefleri gösteriliyor. Uzmanlar, Yemen operasyonlarında, diplomaside ve ulusal güvenlik konularında yaptığı hamlelerle öne çıkan 32 yaşındaki Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın önceki geceki operasyonlarla Suudi ailesindeki değişim hamlesini hızlandırdığı yorumlarını yaptı. Önüne 2030 yılını hedef olarak koyan Suud ailesi, bu tarihe kadar ülkeyi finansal olarak dönüştürmeyi, dev ticaret projelerini hayata geçirmeyi ve ılımlı İslam projesini desteklemeyi amaçlıyor.

PRENSİN BEKLENMEDİK YÜKSELİŞİ

S. Arabistan Veliaht Prensi Salman, 2 yıl öncesine kadar sadece ülkesinde tanınıyordu. Kral Abdullah'ın 2015'te ölümünün ardından yerine kardeşi Salman geçti. S.Arabistan Krallık babadan oğla değil, kardeşten kardeşe geçiyordu.

Kral Salman'dan sonra yerine o dönemki İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif'in geçmesi gerekiyordu.
Kral Salman Prens Nayif'i Haziran'da hem bakanlıktan hemde veliahtlıktan aldı. Yerine oğlu Savunma Bakanı Prens Muahmmed'i getirdi.
Suudi Arabistan'da taht savaşları! Bir gecede tüm denge değişti... ile ilgili etiketler Suudi Arabistan Prens Selman tutuklamalar muhalifler
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.