"Sütbank" adı altında 1500 üyeden 100 milyon lira topladı!

Konya Karapınar’da kurulu bir çiftliğe yüzlerce kişi para yatırdı. Sütbank adı verilen sistemle üyelerin parası ile aldıkları ineklerin süt parası ödeneceği vaat edildi.

Konya Karapınar'da "süt bankacılığı" modeliyle "DKC Hayvancılık" adı altında yaklaşık bin 500 üyeden 100 milyon lira topladığı iddia edilen şüpheli hakkında nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Konya'nın Karapınar ilçesinde "DKC Hayvancılık" adı altında yaklaşık bin 500 üyeden 100 milyon lira topladığı iddia edilen şüpheli hakkında nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla Karapınar Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlatıldı.

AA muhabirinin emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, ilçede yem üreticisi A.D, 2015 yılında "DKC Hayvancılık" adı altında çok ortaklı süt üretimi platformu kurdu.

Ticari unvanı ve şirket kaydı bulunmayan "DKC Hayvancılık" adına açılan "dkchayvancilik.com" internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarından "İnek kiralama projemiz" başlığı altında yatırımcı arayan A.D, iddiaya göre, üyelerine cazip yatırım, sıfır risk ve yüksek kar vadetti.

Üye olmak isteyenlere, ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki 140 dekar arazi üzerine kurulu çiftlikte 750 sağmal inekten süt üretimi yapıldığı bilgisini veren A.D, kısa zamanda bin 500'e yakın üye topladı.

A.D'nin, 13 maddelik basit sözleşme imzalayan üyelerden yüzde 35 net kar vaadiyle iki yılda 100 milyon lira topladığı iddia ediliyor.

Mağdur şikayetçi oldu
On ay boyunca 6 bin lira verene aylık 150 lira, 7 bin lira ödeyene ise 180 lira kar taahhüt edilen "sütbank" sisteminde üyelere şubat ayından itibaren para verilmedi.

Yatırımcılarına "mali kriz nedeniyle ödemeye yapılamayacağı"nı SMS ile bildiren "DKC Hayvancılık"tan mağdurlar şikayetçi oldu. Bu süreçte "DKC Hayvancılık", üye topladığı internet sayfasını askıya aldı.

İlçede 12 "sütbank" işletmesi tespit edildi
Konya'da yaşayan bir üye ise 28 inek kiraladığı sistemden parasını alamadığı için polise başvurdu.

İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, onlarca BİMER başvurusuyla hakkını arayan yatırımcıların da şikayeti üzerine çalışma başlattı.

Emniyetin yaptığı araştırmada, ilçede 12 işletmenin "sütbank" modeliyle çalıştığı tespit edildi. Şikayete konu olan "DKC Hayvancılık"ın faaliyetlerini inceleyen ekipler, yaşanan mağduriyete ilişkin rapor hazırladı.

Yapılan çalışmada, her sözleşmede en az 3 ineğin kiralandığı, bin 500 üyeden toplam on bin civarında sağmal ineğin olması gerektiği hesaplandı.

BİR İNEK 60 KİŞİYE KİRALANMIŞ

Üyelere kiralanan ineklerin kulak küpesi ve sigorta poliçesi numarasının verilmediği ortaya çıktı. "DKC Hayvancılık" adına faaliyetine devam eden çiftlikte ise 134 ineğin bulunduğu, bir ineğin 60 kişiye kiralandığı belirlendi.

Sistemin yeni üyelerin paralarıyla önceki yatırımcıların parasını ödediği, böylelikle yatırımcı toplamaya devam ettiği bildirildi.

Karapınar Cumhuriyet Savcılığı, emniyetin raporunun ardından soruşturma başlattı.

Yurt içi ve yurt dışından organizasyona katılan mağdurlar ise sosyal medya üzerinden örgütlenerek, paralarının iadesini istiyor.

ferKNFergegg

MESAJ GÖNDERDİLER

Bir yıl kadar önce temeli atılan sistemin, bir ay önce üyelere gönderilen mesajla çöktüğü anlaşıldı. Mesajda “… 533 adet hayvan ölmüştür. Bu sebeple çiftliğimizde üretim geçici süreyle durmuştur” denildi.

fejfnwggg

Şimdi üyeler, inekler için ödedikleri parayı kurtarmanın peşinde. Karapınar’da yaygın bir hal alan Sütbank sistemi en az 5-6 çiftlikte uygulanıyor. Söz konusu şirketlerden DKC Sütbank ve Hayvancılık şirketi de yüzlerce üyeden inek parası topladı. Toplanan paranın tutarı 20 milyon liraya yakın… Şirket, her bir inek başına aylık 180-200 lira ödemeyi vaat etti. Sözleşmeye göre üyelere ödemeler yılın 10 ayı yapılacaktı.

flweknfregg

533 İNEK ÖLDÜ!

Bir yıl kadar önce temeli atılan sistemde ödemeler birkaç ay yapıldı. Ancak 16 Şubat’ta üyelere cep telefonları yolu ile bir SMS gönderildi. Mesajda 533 hayvanın telef olduğu bu nedenle çiftlikte üretime geçici süre ile ara verildiği belirtildi. Mesajda, hayvanların öldüğüne dair Karapınar İlçe Tarım Müdürlüğü’nden de bilgi alınabileceği kaydedildi. Mesajda, üyelere ödenen kâr payının, tesisin yeniden faaliyete geçmesi halinde 1 yıl sonra yeniden ödenmeye devam edileceği kaydedildi.

200 BİN LİRA YATIRAN VAR

Bu mesaj sonrası birçok üye şirket ile temasa geçmeye çalıştı. Aldıkları yanıt “Ödemeleriniz yapılacak” yönünde oldu. Ancak net bir tarih de verilemiyor. Şirketin internet sitesi kapatılırken, DKC Hayvancılık’a üç inek için 21 bir TL para yatıran isimlerden E. Y., “Babam 198 bin TL, kız kardeşimin 112 bin TL, kuzenim 21bin TL, bir arkadaşım ise 7 bin lira yatırdı. Sistem baştan beri bana güven vermemişti ama girdik bir şekilde. Şimdi paramızı nasıl kurtaracağız bilmiyoruz” dedi.

"Sütbank" adı altında 1500 üyeden 100 milyon lira topladı! ile ilgili etiketler sütbank
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.