Sürücülerin dikkatine! Yeni cezalar yolda! Risk puanı yüksek olanların ehliyetlerine el konulacak!

Trafik sigortası primlerine ilişkin kademe bazlı ödeme planı oluşturulacağına ilişkin açıklamanın yapılmasından sonra yeni dönemde sürücüleri ilgilendiren yeni yaptırımların yolda olduğu öğrenildi.

2023 yılına girilmesine oldukça az bir zaman kalan kamu kurum ve kuruluşlarından yeni döneme ilişkin bazı düzenleme kararları gelmeye başladı. Buna bağlı olarak ocak ayı ile birlikte güncellenecek olan trafik sigortaları, kasko bedelleri ve diğer ödeme kalemleri gündemden düşmezken milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren yeni kararlara da işaret edildi.

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir açıklamaya göre 2023 yılından itibaren sürücü kademelerine 0 ve 8 olmak üzere iki yeni kademinin dahil edileceği ve risk puanı düşük olan sürücülerin sigorta prim ödemelerine yüzde 50 indirim, risk puanı yüksek olan, sık sık kaza yapan sürücülerin sigorta prim ödemelerine ise yüzde 200 oranında zam yapılacağı bilgileri kaydedilmişti. Böylelikle sürücülerin 13 bin TL’ye varan sigorta prim ödemeleri ile karşı karşı kalacakları ortaya konmuştu.

Yeni dönemin sigorta prim ödemelerine ilişkin kademe bazlı planların oluşturulacağı bilgisi verilmişken yetkili isimden yeni bir açıklama daha geldi. 2023 yılı itibari ile trafikte kaza yapma olasılığı yüksek olan sürücüler için yeni yaptırımların yolda olduğu öğrenildi.

YETKİLİDEN SİGORTA PRİMLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA!

Sürücülerin dikkatine! Yeni cezalar yolda! Risk puanı yüksek olanların ehliyetlerine el konulacak!

Geçtiğimiz ay sigorta primlerine ilişkin kararın sürücülerin risk puanlarına göre verileceğini açıklamış olan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Denetleme ve Düzenleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, yeni düzenlemeye ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Şu an trafikte netliği sağlayacak düzenlemelerin yapılması lazım. Bu kapsamda kanun maddeleri genel şart değişikliği de çıktı. İhtiyacımız olan trafikte kültür değişikliği yapabilmek, riskli ve risksiz sürücü arasında ayrım yapabilmek. Bizim amacımız trafikte serbest tarifeyi geçirerek öngörülebilir piyasanın sağlanmasına yönelik olumlu adımlar atmak. Ben bundan ötürü çok mutluyum.”

EHLİYETLERE EL KONULABİLİR!

Kaza yapan ve yapmayan sürücülerin ayırt edilebilmelerinin önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Riskli sigortalıları tamamen apayrı kategoriye alıyor. Onlara ciddi yaptırımlar getireceğiz. Psikolojik takviyeler, psikoteknik testler, eğitim gibi. Bir de sene içerisinde en az 3 defa kaza yapan 6 bin kişi var. Kimileri 8 kere kaza yapmış. Ben bunlara ‘şoför’ demiyorum. Bu başka bir şey. Kamuoyu onlara ‘trafik canavarı’ diyor. Onları rehabilite etmemiz lazım. Bu kişilerin gerekir ise ehliyetlerinin askıya alınması gerek. Alkollü sürücünün ehliyeti 6 ay askıya alınıyor ise yılda 5 defa kaza yapanın da ehliyeti alınmalı.”

Sürücülerin dikkatine! Yeni cezalar yolda! Risk puanı yüksek olanların ehliyetlerine el konulacak! ile ilgili etiketler trafik cezası