Sultan Kılıçarslan'ın kayıp mezarı Diyarbakır'da bulundu

Gelen son dakika haberine göre; Anadolu Selçuklu hükümdarı 1. Kılıçarslan'ın kayıp mezarı Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde bulundu. Haberi veren Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç, ''Boğularak şehit edildiği biliniyordu, fakat mezar yeri bulunamıyordu. İncelemeler sonucunda yöre halkıyla temas edip bulduk'' ifadelerini kullandı.

Haçlı seferlerindeki destansı başarısıyla tarihe adını altın harflerle kazıyan Anadolu Selçuklu hükümdarı 1. Kılıçarslan'ın kayıp olan mezarı Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde ortaya çıktı.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, ''Habur Çayı'nda boğularak şehit olduğu ve Silvan'da defnedildiği bilinen Kılıçarslan'ın mezarı, 2 tarihçi, 1 sanat tarihçisi, 1 arkeolog ve 1 yazma eser uzmanından oluşan komisyon tarafından bulundu'' dedi.

Yöre halkı ile sürekli temas halinde bulunduklarına vurgu yapan Rektör Karakoç, ''Güzel haber hafta içerisinde geldi. Ziyaret olarak bilinen türbedeki iki mezarın Kılıçarslan ve kızı Saide Hanım'a ait olduğu komisyon tarafından onaylandı'' dedi. 

Prof. Dr. Karakoç, Silvan merkezindeki ‘Orta Çeşme-Kaniya Navin’ mevkinde bulunan mezara ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü.

"Anadolu tarihine ışık tutacak olan bu gelişmenin Diyarbakır ve Silvan için hayırlı neticeler vereceğini temenni ediyor, başta Valimiz Münir Karaloğlu olmak üzere katkı sunan herkese üniversitem adına teşekkür ediyorum."

Sultan Kılıçarslan'ın kayıp mezarı Diyarbakır'da bulundu

1. KILIÇARSLAN KİMDİR? NASIL ÖLDÜ?

Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın oğlu ve ikinci Anadolu Selçuklu sultanıdır.

1107'nin mart ayında Musul'a girmiştir. Oğlu Şehinşah'ı burada konuşlandırıp, Büyük Selçukluların üzerine yürümüştür. Söz konusu savaşa eksik giren Kılıçarslan, kahramanca savaşmasına rağmen yenilmiştir. Tutsak düşmekten korkarak atını Habur Irmağı'na sürmüş, adı ve kendisi zırhlı olduğundan düştüğü ırmakta boğularak can vermiştir. Yerine oğlu Şehinşah geçmiştir.

Sultan Kılıçarslan'ın kayıp mezarı Diyarbakır'da bulundu ile ilgili etiketler Diyarbakır üniversite Arkeolog Silvan Kılıçarslan mezar
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.