Sultan 1. Kılıçarslan kimdir? Kubbetü's-Sultan ne demek?

Dicle Üniversitesi tarafından kurulan komisyon doğrultusunda Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yapılan kazılarda Kubbetü's-Sultan’ın yani Sultan 1. Kılıçarslan’ın kayıp mezarı bulundu. Peki, Sultan 1. Kılıçarslan kimdir?

Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu olan ve kazandığı savaşlar sonrasında Haçlıları durduran Süleyman Şah'ın oğlu Sultan 1. Kılıçarslan’ın mezarının Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunduğu kaydedildi. 1107 senesinde Habur Çayı'nda boğularak hayatını kaybeden Sultan 1. Kılıçarslan’ın mezarı Kubbetü's-Sultan olarak bilinmekteydi.

Mezar yerinin tespit çalışmaları esnasında Silvan ilçesine bağlı olan Bağlar Mahallesi'ndeki Orta Çeşme (Kaniya Navin) Parkı'nda bulunan 2 tarihi mezarda daha önceden bir çalışma başlatılmıştı. 3 gündür devam eden çalışmalar akabinde mezarda bulunan kalıntılar inceleme doğrultusunda Dicle Üniversitesi'ne gönderildi.

Sultan 1. Kılıçarslan kimdir? Kubbetü's-Sultan ne demek?

SULTAN 1. KILIÇARSLAN KİMDİR?

1079 yılında dünyaya gelen Sultan 1. Kılıçarslan; Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın oğlu ve ikinci Anadolu Selçuklu sultanı olarak bilinmektedir.

1. Haçlı Seferi sonrasında İznik, Bizanslılara teslim edildikten sonra 1101 Haçlı Seferi’nde üç ayrı Haçlı ordusuna karşı amansız bir mücadele verilmiş ve müthiş bir zafer kazanılmıştı. İstanbul üzerinden Suriye’ye doğru giden yolun hem Bizans, hem de Haçlı ordularına kapanması bizzat sağlanmıştır.

Sultan 1. Kılıçarslan sadece Haçlılara karşı vermiş olduğu mücadelelerle değil aynı zamanda Anadolu’da yaptığı seferlerle devletinin rakibi Danişmendli Beyliği’nin nüfusunu azaltmak için de çok büyük uğraşlar verdi. Son dönemlerinde Malatya’yı merkez haline getirerek devleti Doğu Anadolu'nun en güçlü devletlerinden birisi yaptı. Dedesi Kutalmış’tan bu yana Büyük Selçuklu tahtını ele geçirme çabasını sürdürerek Musul’u da eline geçirdi. Büyük Selçuklu hükümdarı adına okunan hutbeyi kendi adına çevirterek Büyük Selçuklu tahtına adaylığını da bir kez daha göstermiş oldu.

 

Sultan 1. Kılıçarslan kimdir? Kubbetü's-Sultan ne demek? ile ilgili etiketler Sultan 1. Kılıçarslan Kubbetü's-Sultan süleyman şah
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.