Süleymancılar'a şok... Kazakistan’da cemaate ait 26 kuruluş ve 96 yurt kapatıldı! Süleymancılar yurt dışında yasa dışı din eğitimi mi veriyor?

Kazakistan’da ‘aşırılıkçı dini misyonerlik faaliyeti ve yasa dışı din eğitimi’ verdiği gerekçesiyle Süleymancıların 26 kuruluşu ve 92 yurdu kapatıldı. Yapının tüm kurumlarının kapatılması için Kazakistan Hükûmeti’nin talimat verdiği öğrenildi.

Aydınlık'tan Kaan Arslan'ın haberine göre; Alihan Kuriş’in lideri olduğu Süleymancılar cemaatinin Kazakistan’daki yurtları kapatıldı. Ayrıca cemaate bağlı 26 kuruluşun da mahkeme kararıyla kapısına kilit vuruldu. Kazakistan’da Zhibek Zholy Yardım Kuruluşları Birliği adı altında faaliyet yürüten Süleymancıların, yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle faaliyetleri durduruldu. Almatı Temyiz Mahkemesinde geçen ay sonuçlanan yargılamanın ardından cemaatin yönettiği kuruluşlarla birlikte 92 yurda mühür vuruldu. Cemaatin avukatlarının yaptığı itiraz da mahkemece reddedildi ve karar tescillendi.

Süleymancılar'a şok... Kazakistan’da cemaate ait 26 kuruluş ve 96 yurt kapatıldı! Süleymancılar yurt dışında yasa dışı din eğitimi mi veriyor?

YASA DIŞI MEDRESE FAALİYETİ

Kazakistan basınında yer alan habere göre, devlet yetkilileri, Süleymancıların “hayır” kurumlarının Kazak yasalarını ihlal ettiğini, yurtlarda medrese faaliyeti yürüterek yasa dışı din eğitimi verdiğini belirtti.
Haberde, Kazakistan Cumhuriyet Müftülüğünün geçen yıl cemaate ait Zhibek Zholy Derneği ile işbirliği yapmayı reddettiği aktarıldı. Müftülüğün cemaati, misyonerlik (aşırılıkçı dini anlayışı yaymaya yönelik) faaliyeti yürütmekle suçladığı da ifade edildi. Ayrıca Kazakistan devletinin, söz konusu mahkeme kararıyla, dini yapıların gizli örgütlenme faaliyetlerine karşı tavrının nasıl olacağını da ortaya koyduğuna işaret edildi.

ÇOK SAYIDA MEVZUAT İHLALİ

Kapatılan yurtlar ve okullar arasında Ana Amanaty Yatılı Kız Okulu, Amanat Yetimhanesi ve Yatılı Okulu, Almaly Yetimhanesi ve Yatılı Okulu, Sauran İslam Kültür Merkezi başta olmak üzere çok sayıda kurum bulunuyor. Yurtlarda yaklaşık 3 bin çocuğun kaldığı belirtiliyor.

Kurumlarda göç, çalışma, toprak, çevre ve barınma gibi çocukların yaşamı ve sağlığını doğrudan etkileyecek konularda mevzuat ihlali yapıldığı kaydedildi. Yurtlarda mimari, kentsel planlama ve inşaat faaliyetleri, yangın güvenliği gereklilikleri, sıhhi standartlar, dini, mali ve ekonomik faaliyet alanında da ihlallerin tespit edildiği belirtildi.

Kurumların eğitim ve öğretim ruhsatının olmadığı vurgulanırken yurtların, çocukların barınma ve tıbbi bakım ihtiyaçlarını karşılamadığı da öğrenildi.

‘HÜKÜMET EMRİ İLE YAPILDI’

Delovaya Nedelya sitesindeki haberde, Kazakistan Cumhuriyeti Müslümanları Ruhani İdaresinin cemaate ait Zhibek Zholy Derneği ile olan mutabakatı, tek taraflı olarak feshettiği bildirildi. Haberde, yurtlarda kalan bir çocuğun intihara teşebbüs ettiği, sosyal, ırksal ve dini nefreti tahrik ettiği gerekçesiyle cemaat yöneticilerine karşı ceza davası açıldığı kaydedildi.

Mahkeme kararında sanıklar hakkında “dini aşırılıkçı” olarak bahsedildiği de aktarıldı.
Haberde, geçen yıl savcılığın davayı “hükümet emri” ile başlattığı bilgisi yer aldı.

‘MİSYONERLİK FAALİYETİ YAPTILAR’

Savcılığın soruşturmasının ardından Kazakistan Cumhuriyeti Müslümanları Ruhani İdaresinin 26 Ocak’ta dernekle bağını koparttığı belirtildi. Ruhani İdare, 2 Şubat’ta yaptığı açıklamada da dernek üyelerinin ülkede misyonerlik faaliyetleri yürüttüğünü ve yasayı ihlal ettiğini söyledi.
Ayrıca yurtlarda dernek yöneticilerinin, öğrencileri ibadet etmeye zorladığı ifade edilirken yurtlarda aşırılıkçı dini literatür ve eğitim materyalleri bulunduğuna da işaret dildi.

İLK YURT 1992’DE AÇILDI

Haberde cemaatin Kazakistan’daki ilk yurdunun 1992 yılında Akmola bölgesinde açıldığı kaydedildi. Özel fonlarla beslenen cemaat kurumlarının bu fonları gizlemeye çalıştığı da eklendi. Kazakistan devletinin cemaat kurumlarının 20 yıl boyunca yeterince denetlemediği belirtilen haberde, Süleymancıların ülke genelinde yayıldığı vurgulandı.

Bu sürede yaklaşık 100 yurt açan cemaatin bölgede DEAŞ’la bağlantısının olduğu da ileri sürüldü. Yurtlarda eğitim gören gençlerin, “temel eğitimi” tamamladıktan sonra ileri eğitim için Türkiye’ye gönderildiği tespit edildi. Haberde bazı Kazak gençlerin, cihad vaadiyle selefi yapılar tarafından önce Türkiye’ye, sonra da Suriye’ye gönderildiğine dikkat çekildi.

RUSYA’DA CEMAAT YÖNETİCİLERİNE 7 YIL İSTENDİ

Rusya'daki Süleymancıların, yasa dışı faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle St. Petersburg'da yargılandıkları ortaya çıkmıştı. Dava dosyasında Süleymancıların cemaat evlerinde çocukları dövdüğüne yer verilirken cemaatin de Alman istihbaratına bağlı olduğu belirtilmişti. Moskova merkezli Tsargrad sitesinde, Süleymancıların St. Petersburg’daki ceza davasının başladığı bildirilmişti. Mayıs 2023’te St. Petersburg’un merkezindeki cemaat evine yapılan operasyonda bazı şüpheliler gözaltına alınmıştı.

Cemaat evlerine giden çocukların velileri, çocuklarına işkence yapıldığı suçlamasıyla dava açtı. Çocuklarını yalnızca dini öğrenmesi için buraya gönderdiğini kaydeden veliler, cemaatin medrese eğitimi verdiğinden haberdar olmadıklarına dikkat çekti.
Nisan 2024’te ilk duruşması görülen davada sanıklar hakkında 7 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

DÜŞMAN PROPAGANDA

Öte yandan Rus basını, 22 Mart’ta Moskova’da meydana gelen DEAŞ saldırısının ardından ülkedeki cemaat yapılanmalarına mercek tuttu. Rusya’ya karşı faaliyet yürüttüğü tespit edilen cemaatler konusunda uyarı yapılan haberlerde, Süleymancıların da yer alması dikkat çekti.
Rusya’nın güneyde yer alan Rostov Oblastı’nda Süleymancıların faaliyetlerinin artması Rusya’yı rahatsız ediyor.

Rostovlu Müslümanlarının Temsilcisi Kulakhmetov, Süleymancıların devlet karşıtı faaliyet yürüttüğüne dikkat çekerek, “Süleymancılar konusunda kesin görüşlüyüz. Toplumu ikiye bölen, bu tür yıkıcı eğilimlere karşı tüm imamları, öğrencileri ve cemaatçileri uyardık.” dedi. Bölgenin önde gelen İslam önderleri de Rostov’dan Süleymancıların uzaklaştırılması gerektiğini savunduğu aktarıldı.

Süleymancılar'a şok... Kazakistan’da cemaate ait 26 kuruluş ve 96 yurt kapatıldı! Süleymancılar yurt dışında yasa dışı din eğitimi mi veriyor? ile ilgili etiketler Süleymancılar
GÜNÜN VİDEOSU

Sokak köpekleri yasasına karşı çıkan imamın konuşması gündem oldu!

Hayvan sevgisi üzerine paylaşımlar yaparak geniş bir takipçi kitlesine sahip Mustafa Efe son zamanlarda sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olaylar hakkında açıklama yaptı. Mustafa Efe yetkililere seslenerek uyutmak adı altında sokak hayvanlarını öldürülmesini içeren yasadan vazgeçilmesini istedi.