"Şu an yapılan ince ayardır"

Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından koronavirüs ile mücadele kapsamında duyurulan ekonomik tedbirlerin, dün ABD ve İngiltere'nin açıkladıklarına göre daha aklı selim olduğunu söyledi. 19 maddelik paketin istihdamdan üretime kadar her kesimi ilgilendirdiğini vurgulayan Ferman, "Şu an yapılan ince ayardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı'nın ardından 19 maddelik İstikrar Kalkanı paketini açıkladı. 

CNN Türk'te Semiha Şahin'in sunduğu programa konuk olan ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman, istihdamdan emeklilere, sigorta primlerinden vergilere, banka kredilerinden havacılık sektörüne kadar hemen bütün sektör ve toplumun her kesimini hedefleyen pakete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Dün İngiltere ve ABD'de de ekonomik paketler açıklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ferman, Türkiye'nin açıkladığı paketin daha aklıselim olduğunu ifade etti. 

Özellikle Trump'ın "Ölü sayısını azaltmaya çalışıyoruz" sözlerinin ABD için karamsar bir tablo ortaya koyduğunu ifade eden Ferman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Büyük ve güçlü Türkiye hedefine bağlılığımız artarak devam edecek" dediğini hatırlattı.

Erdoğan'ın insan öncelikli bir paket açıkladığının altını çizen Ferman pakette darboğazı gidermek için somut unsurlar bulunduğunu söyledi. Ferman, paketle üretimden perakendeciliğe kadar ekonominin her kulvar ve her ölçeğinde gerekli desteğin ve yola çıkacak engellerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini vurguladı. 

19 maddelik paketin stres ve sıkıntılı süreci giderici bir unsur olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Ferman, bundan sonraki süreçte dinamik bir yaklaşımla ekonomide değişen ve gelişen konjonktüre göre ince ve kaba ayarların yapılacağının görüldüğünü söyledi ve ekledi: "Şu an yapılan ince ayardır"

2020 için tahminin kayıp yıl olacağı yönünde olduğunu belirten Ferman, ilk üç çeyrekte ancak yaraları sarmakla geçirileceğini ve son çeyrekte ise 2021'e yönelik perspektifin ele alınacağını ifade etti. 

"Şu an yapılan ince ayardır"

İşlerin tekrar eski haline gelmesi için yıl sonuna kadar ancak bunun ancak yüzde 80'ine ulaşılabileceğini vurgulayan Ferman, "Anlaşılıyor ki, insanlar olarak da, sektörler olarak da satın alma kararlarımız ve ekonomik davranış modellerimizi yeniden sorgulama zamanındayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da konuşmasında salgınlarla birlikte toplumlarda sosyoekonomik değişimlere işaret ettiğini belirten Ferman, alınan tedbirleri ise 'üşüyen herkesin üzerine battaniye örtmeyeceğiz' sözleri ile anlattı ve desteklerin ekonomide lokomotif etki yaratacak sektör veya alanlara aktarıldığını söyledi. 

Ferman açıklanan tedbirlerle istihdamda kayıplara yol açılmamasının da hedeflendiğini söyledi. Çok fazla destek ve teşvikin tonik etkisi yaratıp fayda yerine zarar da verebileceğini ifade etti. 

Ekonominin tüm çıpalarının ortadan kalktığına işaret eden Ferman, küresel olarak hep beraber bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. 

 

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.