SSK ile Bağ-Kur arasındaki prim farkına ses yükseldi; her an bu fark kalkabilir! Çalışma sinyali verilmişti

SSK ile Bağ-Kur arasındaki bin 800 günlük prim farkı yeniden gündeme geldi. Bu kez talep çiftçiler ve üreticilerden Ankara’yaydı. İşte detaylar…

Son yasaya göre, SSK yani 4/a’lıların; Bağ-Kur yani 4/b’lilere göre daha yüksek primden emekli olmasına karşın daha düşük emekli maaşından yararlanması bir süredir emeklilik bekleyenlerin gündemindeydi. Öyle ki, son çıkan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen sosyal güvenlik yasasında dahi, SSK’lılar ile Bağ-Kurlular arasında bir prim farkı oluştu. Bu farkın ciddi mağduru olan çiftçiler için ise, bir talep de bulunuldu.

Esnaf ya da tarım ile uğraşanların bağlı olduğu Bağ-Kur’un yüksek prim ve düşük maaş noktasında en çok mağdur ettiği kesimlerden biri de çiftçi ve yetiştiriciler olmaya başladı. Bu konuya dikkat çeken açıklamalarda bulunan Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, çiftçi ve yetiştiricilerin mesai kavramı olmadan çalışan ve üreten kişiler olması nedeniyle adil prim ödemelerine karşılık emekli olamadığını belirtti. Çelik, açıklamalarında Ankara’dan çeşitli taleplerde de bulundu. İşte detaylar…

“7 BİN 200 GÜNE SABİTLENMELİ”

Yazılı bir açıklama gerçekleştiren Çelik, yaptığı yazılı açıklamada; 5510 sayılı ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ maddelerindeki tanımlamalara dikkat çekti. Bu tanımlamalar kapsamında çiftçi ve yetiştiricilerin diğer serbest meslek, tüccar ve ticaret erbabı gibi 4/b’ye bağlı olduklarını ve 9 bin sigorta primine tabi olduklarını hatırlatan Çelik, bunun adil olmadığını söyledi.  SSK’lıların 7 bin 200 günden emekli olduğunu hatırlatan Çelik, şunu talep etti:

“Dolayısıyla eskiden SSK'lı olarak tanımlanan ve şimdiki uygulamaya göre 4/a olarak anılan çalışanlarla yine eskiden Bağ-Kur'lu olarak tanımlanan ve şimdiki uygulamaya göre 4/b olarak anılan meslek erbabı arasındaki prim gün sayısı 7 bin 200 güne sabitlenerek eşitlik sağlanmalıdır.”

“HAK KAYBINA NEDEN OLUYOR”

SSK ile Bağ-Kur arasındaki prim farkına ses yükseldi; her an bu fark kalkabilir! Çalışma sinyali verilmişti

Emeklilik şartlarının adil ve hakkaniyete uygun olması gerektiğine dikkat çekerek açıklamalarını sürdüren Çelik, aradaki prim farkının adil olmadığı gibi gerçekçi olmadığını da belirtti. İşin mahiyeti düşünüldüğü çiftçi ve yetiştiricilerin serbest meslek, tüccar veya ticaret erbabı olmadığına kanaat getiren Çelik, bu kişilerin, “bilfiil kendi işinin işçisi” olduğunu bildirdi. Bu nedenle değişiklik yapılması gerektiğini ve yeniden prim günlerinin düzenlenmesini isteyen Çelik, “Aynı işi veya daha ağırını yapan çiftçilerimiz emeklilik şartları bakımından da 4/a kapsamında çalışanlar gibi 7 bin 200 günde emeklilik hakkına sahip olmaları sosyal adalet anlayışının da bir gereğidir” diye konuştu. Taleplerin bu dönemde yanıt görmesini isteyen Çelik, açıklamalarını şu şekilde noktaladı:

“Emeklilik şartlarındaki haksızlığın giderilmesi yüz binlerce çiftçi ve yetiştiriciyi memnun edecektir. Mevcut haliyle bu uygulama çiftçiler açısından önemli bir hak kaybına neden olmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi noktasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den TBMM yasama dönemi kapanmadan önce bu yasal değişikliğin yapılmasını talep ediyoruz. Bununla ilgili emek ve katkı sunacak olanlara önemli bir haksızlığın giderilmesi adına yüz binlerce çiftçilerimiz minnet ve şükran duyacaktır.”

SSK ile Bağ-Kur arasındaki prim farkına ses yükseldi; her an bu fark kalkabilir! Çalışma sinyali verilmişti ile ilgili etiketler SSK Bağkur emeklilik EYT
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.