Srebrenitsa soykırımı şerefine Hollanda askerlerine madalya: Özür dileyip, ödül verildi!

8372 Boşnak Müslümanın katledildiği Srebrenitsa soykırımı sırasında kendilerine sığınan Boşnak sivilleri Sırp güçlerine teslim ederek katliama göz yuman Hollandalı askerler için ülkede skandal bir tören düzenlendi. Başbakan Rutte, birliğe yöneltilen eleştirileri haksız bularak askerlerden özür diledi. Savunma Bakanı Kajsa Ollongren ise askerlere şeref ödülü verdi.

Hollanda hükümeti, Srebrenitsa soykırımı sırasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde bölgede görev yapan ve kendilerine sığınan Boşnak sivilleri Sırp güçlerine teslim ederek katliama göz yuman Hollandalı askerlerden özür diledi.

"HOLLANDAKİ ASKERLER DEĞİL SADECE SIRPLAR SORUMLU"

Önceki gün, BM Barış Koruma Gücü kapsamında Srebrenitsa’da görevli askerler için organize edilen özel bir törende konuşan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, askerlerin ‘imkansız bir göreve’ gönderildiğini belirterek; Srebrenitsa soykırımından Hollandalı askerlerin değil, sadece Sırpların sorumlu olduğunu kaydetti.

 

ASKERLERE ŞEREF ÖDÜLÜ

Rutte ayrıca, Hollandalı birliğin ‘haksız eleştiri yağmuruna’ karşı dönemin siyasilerinden ve savunma bakanlığından çok az destek aldığını, askerlere yeterince sahip çıkılmadığını savundu. Törende Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren de askerlere şeref ödülü verdi.

 

HOLLANDALI BM ASKERLERİNİN SOYKIRIMDAKİ ROLÜ

Srebrenitsalı Boşnak sivillerin sığındığı Hollandalı BM askerlerinin soykırımdaki rolü, aradan geçen yıllara rağmen tartışılıyor. Şehrin işgal edilmesinin ardından çekilen görüntülerde, Hollandalı komutan Thom Karremans’ın, 11 Temmuz 1995'te bir araya geldiği Sırp birliklerinin başındaki Ratko Mladic karşısında el pençe durduğu görülüyor.

 

BİRLİKTE KADEH KALDIRDILAR

Şehre giren Sırplara ateş açıldığı için Karremans'ın ifadesini alan Mladic'in, görüntülerin sonunda ise Karremans'a içki ısmarlaması ve ikilinin birlikte kadeh kaldırması dikkat çekiyor. Hollandalı komutan hiçbir zaman yaşananlar yüzünden yargılanmadı. 2007'de açılan davada, Lahey Bölge Mahkemesi Hollanda'yı suçlu bulmuştu. Srebrenitsa soykırımında 8372 Boşnak Müslüman, Sırplar tarafından katledilmişti.

Srebrenitsa soykırımı şerefine Hollanda askerlerine madalya: Özür dileyip, ödül verildi! ile ilgili etiketler Hollanda soykırım srebrenista ödül ödül töreni
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.