Sosyal medyadaki oy verme paylaşımlarına inanmayın! İşte doğrusu...

Sosyal medyada şu sıralarda referanduma ilişkin yanıltıcı birçok iddia dolaşıyor. Bunlardan biri de tercih mührünün vurulacağı yer konusunda. YSK uzmanları tercih edilen rengin her yeri geçerli diyor. Yeter ki diğer renge taşma olmasın.

Sosyal medyada şu sıralarda referanduma ilişkin yanıltıcı birçok iddia dolaşıyor. Bunlardan biri de tercih mührünün vurulacağı yer konusunda. YSK uzmanları tercih edilen rengin her yeri geçerli diyor. Yeter ki diğer renge taşma olmasın.

16 Nisan Pazar günü gerçekleşecek halkoylamasında, 2 ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. “Evet” tercihinin yer aldığı hane beyaz iken, “Hayır” tercihi ise kahverenginden oluşuyor. Referanduma sayılı günler kala sosyal medyada, oyların geçerli sayılması için pusulanın üzerindeki yazının üzerine değil açığa mührün vurulması gerektiği yönünde iddialar yer aldı.

Habertürk'ün haberine göre, kısa süre sonra bu paylaşımların bir tuzak olduğu, mührün aslında yazıların üzerine basılması gerektiği şeklindeki mesajlar da sosyal medyada dolaşmaya başladı.

İstanbul Şişli İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevlileri, “Evet” tercihinin yer aldığı beyaz alana veya “Hayır’ tercihinin yer aldığı kahverengi alana mührün basılması halinde oy kullanma işleminin geçerli olacağını kaydetti.

Görevliler, mühür basılırken tercih edilen alanın dışına taşma yapılması durumunda ise oyun geçersiz sayılacağını ifade ederek, “Evet” veya “Hayır” yazısının üzerine mührün vurulma zorunluluğu olmadığını belirtti.

OY VERME İŞLEMİ NASIL OLACAK?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinde, “Oy verme işlemi nasıl olacak?” başlıklı bilgi yazısında doğru oyun 3 maddede nasıl kullanılacağı anlatılıyor:

a- Seçmen, sandık kurulunca kendisine verilen, beyaz üzerine “Evet”, kahverengi üzerine “Hayır” ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası ve “Evet” mührünü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer

b- Seçmen, mührü, birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basmak, birleşik oy pusulasını zarfa koymak ve zarfı sandığa atmak suretiyle oyunu kullanır.

c- Oyunu kullanan seçmen, mührü sandık kurulu başkanına geri verir.

Sosyal medyadaki oy verme paylaşımlarına inanmayın! İşte doğrusu... ile ilgili etiketler referandum oy verme mühür tercih
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.