Sosyal medya beyninizi etkileyip ihtiyacınız olmayan şeyleri aldırıyor! 'Satın Al'a basmadan önce iki kez düşünün

Bir reklamcılık profesörü, sosyal medya kullanımının sizi bilişsel bir aşırı yük durumuna soktuğunu, bunun sonucunda bitkin ve heyecanlı hissettiğinizi, bunun da düşünmeden ihtiyacınız olmayan şeyleri satın almanıza neden olduğunu yazdı.

Reklamcılık profesörü Eric Haley önderliğinde yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medya kullanımı zihinsel olarak yorgunluğa neden oluyor ve çok fazla beğenisi olan şeyleri ihtiyacınız olmamasına rağmen satın aldığımızı gösteriyor.

ARAŞTIRMANIN DETAYLARI

Her çalışmadaki kontrol grubuna herhangi bir giriş görevi verilmedi - sadece bir reklama baktık. İkinci bir grubun dokuz basamaklı bir sayıyı ezberlemesi ve ardından reklama bakması gerekiyordu. Üçüncü grup, Instagram akışlarında 30 saniye boyunca gezindi ve ardından reklama baktı. İlk çalışmada bir yemek hazırlama servisi reklamı kullanıldı, ikincisi dondurma ve üçüncüsü kahve çekirdekleri içindi.

Reklam fotoğrafı ve altyazı, her gruptaki herkes için aynıydı, yalnızca beğeni sayısı manipüle edildi. Katılımcılar rastgele birkaç yüz veya on binlerce beğeni alan bir reklam gördüler. Reklamı gördükten sonra, her katılımcı ürünü satın almaya ne kadar istekli olduklarını ve bilgi hakkında düşünmek için ne kadar zihinsel çaba harcadıklarını değerlendirdi. Instagram'ı ilk kullanan grup, çok fazla beğeni veya yorum olduğunda öne çıkan ürünü satın almak isteme olasılığı en yüksek olan gruptu ve ayrıca reklamı değerlendirmek için en fazla zihinsel çabayı gösterdiklerini bildirdiler.

NEDEN SATIN ALMAK İSTİYORUZ?

Çalışmada insanlardan bir ürünü neden satın almak istediklerini açıklamaları istendi. Onlar da "Dondurma tatlarını ve nasıl tadacağını düşünüyordum." Veya “Reklamı beğendim. Bu basit ve temiz. Hemen konuya giriyor…” dedi

Ancak, sosyal medyayı 30 saniye kaydıran kişiler genellikle anlamsız cevaplar verdiler. Örneğin, bazıları "yemek" veya "tabak" gibi tek kelimelik yanıtlar verdi. Diğerleri bize açıkça işlemenin zor olduğunu söylediler

BİLİŞSEL AŞIRI YÜKLENME

Araştırmacılar bu zihinsel tükenmişlik durumunu “ bilişsel aşırı yüklenme ” olarak adlandırıyorlar . Sosyal medyayı kullanmak sizi bu duruma sokar çünkü sürekli olarak pek çok farklı kişiden farklı türde metin, fotoğraf ve video gönderilerini değerlendiriyorsunuz. Birkaç saniye içinde eşinizden bir metin, bir iş arkadaşınızdan bir fotoğraf, bir ünlüden bir video ve erkek kardeşinizden bir karikatür gelebiliyor. Bu da kendinizi bitkin ve dağınık hissetmenize neden oluyor.

Sosyal medya beyninizi etkileyip ihtiyacınız olmayan şeyleri aldırıyor! 'Satın Al'a basmadan önce iki kez düşünün ile ilgili etiketler Sosyal Medya alışveriş
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.