Sonun başlangıcı: Antarktika’daki buzullar rekor seviyede eridi!

Antarktika’daki deniz buzulları yeniden rekor seviyelerde erimeye başladı. Bilim adamları bunun 'sonun başlangıcı' olup olmadığını merak ediyor. İşte dünyanın karşılaştığı o vahim tablo…

Antarktika deniz buzu, iki yıl içinde ikinci kez rekor seviyede erimeye başladı ve bazı bilim adamları, dramatik düşüşlerin iklim krizinin bu geniş, karmaşık ve izole bölgeyi şimdi daha net bir şekilde etkileyebileceğinin bir işareti olduğu konusunda alarma geçti.

İngiltere Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'ne (NSIDC) göre Antarktika'yı çevreleyen deniz buzu, 13 Şubat'ta sadece 1.91 milyon kilometre kareye düştü ve önceki rekor olan 1.92 milyon kilometre karenin de altını gördü. Son rekor geçen yılın 25 Şubat ayında kaydedilmişti. Deniz buzu daha da küçülebilir mi? Güney yazının en düşük seviyesine ulaşması bir haftayı bile bulmayabilir.

BUZULLAR, TARİHTE İLK KEZ 2 MİLYON METREKARELİK ALANIN ALTINA DÜŞTÜ

Sonun başlangıcı: Antarktika’daki buzullar rekor seviyede eridi!

Son iki yıl, uyduların 1978'de onu izlemeye başlamasından bu yana deniz buzu seviyelerinin 2 milyon kilometrekarenin altına düştüğü tek zaman bu iki sene oldu. Colorado Boulder Üniversitesi'nden bir buzulbilimci olan Ted Scambos, CNN'e verdiği demeçte, "Bu sadece bir rekor düşük değil, buzullar o kadar hızlı eriyor ki, her geçen gün yeni bir rekor seviyesini görebiliriz.”

İklim değişikliği hızlanırken deniz buzu kaybı oranının oldukça tutarlı bir aşağı doğru yörünge izlediği Kuzey Kutbu'nun aksine, Antarktika deniz buzu kapsamı yukarı ve aşağı sallanarak kıtanın ve onu çevreleyen okyanusun nasıl tepki verdiğini anlamayı zorlaştırdı.

İKİ KUTUP BÖLGESİ BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLI ÖZELLİKLERE SAHİP

İki kutup bölgesi çok farklıdır. Kuzey Kutbu kıtalarla çevrili bir okyanusken, Antarktika okyanusla çevrili bir kıtadır. Bu, deniz buzunun karayla sınırlandırılmadan dışa doğru büyüyebileceği anlamına gelir. Antarktika buzu, kışın daha fazla yükselme ve yazın daha dik düşüşlerle Kuzey Kutbu buzundan daha ince olma eğilimindedir.

İklim modelleri Antarktika deniz buzunda Kuzey Kutbu'na benzer düşüşler öngördü, ancak yakın zamana kadar bölge bu modellerin tahmin ettiğinden tamamen farklı davranıyordu.  Ancak 2016'da bir şeyler değişti. Bilim adamları dik bir düşüş eğilimi gözlemlemeye başladılar. Düşüşün devam etmesi halinde bilim adamları bunun “sonun başlangıcı” olabileceğini söylüyorlar.

Sonun başlangıcı: Antarktika’daki buzullar rekor seviyede eridi! ile ilgili etiketler Antarktika
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.