İBB'nin suya yüzde 35'lik zam talebi reddedildi...

İBB son bir yılda suya 3. kez zam yapmak istedi. İlk olarak 2019 Aralık ayında İBB'nin belediye meclisine getirdiği yüzde 80'lik zam teklifi AK Parti ve MHP'li üyelerin oyları ile reddedilmişti. İkinci zam teklifi ise Temmuz'da bu kez yüzde 40 zam talep etti. Bu talep de AK Parti ve MHP'nin oyları ile reddedilirken zam oranı enflasyon oranında tutulmuştu. İBB yönetimi bu kez de 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 35 zam talep etti. AK Parti bu zamma da geçit vermedi.

CHP yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir yıl içinde suya zam yapmak için 3. kez teklif hazırladı.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere suya ortalama yüzde 35 zam yapılmasını talep etti.

İSKİ'nin hazırladığı 2021 Analitik Bütçe Tasarısı Tarife Tekliflerine göre 2020 için 7 milyar 776 milyon 456 bin lira olan bütçe, 2021 yılı için 7 milyar 959 milyon 457 bin TL olarak tespit edildi.

2021 yılı su satış tarifeleri tekliflerinde ise, konutlarda kullanılan 0-15 metreküpe kadar olan su kullanımı için uygulanan 4,50 liralık tarife yüzde 35 artışla 5,63 lira, 16 metreküp ve üzeri olan kullanımda 6,76 lira olan tarife ise yine yüzde 35 artışla 8,45 lira olarak belirlendi.

İBB'nin suya yüzde 35'lik zam talebi reddedildi...

İSKİ YÜZDE 25 ZAM İSTEDİ

İş yerleri için uygulanan 12.10 liralık tarife ise 15.13 lira olarak tespit edildi. İBB yönetimi suya istediği ortalama yüzde 35 zam ile de yetinmeyip 2021 yılında her ay hesaplanan TÜFE oranına göre her ay su fiyatının zamlanmasını istedi. Buna göre 2021 yılında su fiyatları her ay zamlanarak vatandaşa yansıtılacaktı.

MAYIS'TA TEKRAR ZAM İSTEYECEK

Ancak İBB'nin zam girişimi AK Parti'yi geçemedi. 

İBB Meclisi tarife komisyonu AK Parti'li üyelerin oyları ile zam teklifini Mayıs ayında görüşülmek üzere komisyona iade etti.

Komisyon görüşünde "İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 2021 yılı su satış ve kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeli tarifeleri dünyamızın ve ülkemizin içinde bulunduğu küresel salgından dolayı insanların en temel ihtiyacı olan suya erişimine engel olmamak ve aynı zamanda Temmuz 2020'de de zam yapılmış olmasını da dikkate alarak İSKİ Yönetim Kurulu'nun su bedeli ve kullanılmış suların uzaklaştırılması bedeline yüzde 35 oranında zam öngören teklifin Mayis 2021'de görüşülmek üzere iadesi komisyonumuzca uygun görülmüştür" İfadesi kullanıldı.

İBB'nin suya yüzde 35'lik zam talebi reddedildi... - Resim : 2

İBB AK Parti Meclisi Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "İBB Başkanın yaptığı İSKİ tarafından teklif edilen yıllık yaklaşık yüzde 35 (yüzde 25 ve enflasyon farkı) oranındaki su zammını, yeniden görüşülmek üzere komisyona iade ediyoruz" dedi.

İBB'nin suya yüzde 35'lik zam talebi reddedildi... - Resim : 3

1 YILDA 3'ÜNCÜ ZAM İSTEĞİ

İBB yönetimi 28 Kasım 2019'da suya yüzde 80 oranında zam talep etmişti. Bu zam talebinin AK Parti grubu tarafından reddedilmesinin ardından İBB yönetimi 17 Temmuz'da hazırladığı taslak ile suya yüzde 40 zam yapılmasını istedi.

Ancak İSKİ'nin zam teklifi AK Parti ve MHP grubu tarafından Haziran ayı sonunda belirlenen TÜFE oranı olan yüzde 12.6 olarak zam yapılmasına karar verilerek onaylanmıştı. Ayrıca AK Parti ve MHP grubunun oyları ile fatura başına 1 metreküp su fiyatı karşılığı olan ve 4 TL alınan su bakım bedelinin abonelerden alınması da kaldırılmıştı.

İBB'nin suya yüzde 35'lik zam talebi reddedildi... ile ilgili etiketler İBB İSKİ İstanbul AK Parti MHP su zammı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.