İstinaf, Solcu akademisyen Murat Paker'in cezasını yarıya düşürdü

Gelen son dakika haberine göre; İstinaf Mahkemesi, 'cinsel saldırı' suçundan 4 yıl 2 ay hapse mahkum edilen solcu akademisyen Yrd. Doç. Dr. Murat Paker’in, 'sarkıntılık' yaptığını belirterek, cezasını önce 2 yıla, daha sonra ise 'takdir hakkı' ile 1 yıl 8 aya düşürdü. Bu da Paker'in cezaevine girmeyeceği ancak sabıka kaydında bu suçun görüleceği anlamına geliyor.

İstinaf mahkemesi, cinsel saldırıdan 4 yıl 2 ay ceza alan Klinik Psikolog ve akademisyen Yrd. Doç. Dr. Murat Paker'e yönelik davada kararını açıkladı.

Paker, danışanına yönelik cinsel saldırı suçlamasıyla yargılandığı davanın 17 Ocak 2019’daki İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında TCK 102/1-1 hükmü uyarınca 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

MAHKEME CEZAYI DÜŞÜRDÜ

Gazeteci Melis Alphan'ın haberine göre; İstinaf’ın kararına göre daha önce “cinsel saldırıdan” 4 yıl 2 ay ceza alan Paker’in “cinsel saldırı” suçunu işlediğini ancak bunu “sarkıntılık” suretiyle yaptığını belirterek cezayı iki yıla indirdildi.

Daha sonra mahkeme takdir yetkisini kullanarak Paker’in cezasını “1 yıl 8 aya” indirdi. Bu da cezaevine girmeyeceği ancak sabıka kaydında bu suçun görüleceği anlamına geliyor.

Paker’e “cinsel saldırı”dan dolayı sadece uyarma cezası veren Tabipler Odası, kadının avukatlarınca mahkemeye verilmişti. Bu kararın da Tabip Odası’na karşı açılan davaya sunulacağı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Klinik psikolog ve akademisyen Yrd. Doç. Dr. Murat Paker hakkında sekiz yıl önce terapiye başladığı bir danışanı "cinsel saldırı"ya uğradığını açıklamış, bunun üzerine Paker hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı davayı "hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle danışanına yönelik cinsel saldırı" suçu işlediği iddiasıyla açmıştı.

Davanın karar duruşması ocak 2019'da İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü. Duruşma Paker'in avukatlarının talebiyle izleyiciye kapalı yapılmıştı.

Davacı tarafın avukatları "tanık olmasa dahi cinsel saldırının delillerle kanıtlanabileceğinin ortaya çıkması açısından kararın önemli olduğunu" savunmuştu.

Paker'in avukatları ise "aksi ispat edilemeyecek derecede kesin bir delil bulunmamasına rağmen haksız ve hukuka aykırı olarak ceza verildiğini" açıklayarak karara itiraz edeceklerini bildirmişti.

Mahkeme heyeti "cinsel saldırı suçu işlendiğinin sabit olduğuna" karar vererek, Paker'in Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 102/1-1 hükmü uyarınca beş yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.

Mahkeme daha sonra, "sanığın duruşmadaki tutum ve davranışları, mahkemeye karşı saygılı tutumunu" dikkate alarak TCK 62/1 uyarınca altıda bir oranında indirim yaparak Paker'in dört yıl iki ay hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Kararda, verilen cezanın iki yıldan fazla olması nedeniyle "hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmesi" ve "cezanın ertelenmesi" hükümlerinin sanık hakkında uygulanmayacağı da belirtilmişti. Paker'in avukatları kararı üst mahkemeye taşımıştı.

MURAT PAKER KİMDİR?

Klinik psikolog ve akademisyen.

Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışıyor ve aynı bölümdeki klinik psikoloji yüksek lisans programının direktörlüğünü yürütüyor. Temel ilgi alanları psikanaliz, travma, psikoterapi ve bunların politikayla kesişimi.

1985'te Istanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Bir süre hekimlik yaptı. Bu sürede Boğaziçi Üniversitesi'nde klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamladı.

1992'de aynı alanda doktora yapmak üzere New York'a, New School for Social Research'e gitti. Bu üniversitedeki doktora ve doktora-sonrası çalışmalarını 2000'de tamamladı. 2005'te Türkiye'ye dönene kadar yine New York'ta travma/işkence mağdurlarına psiko-sosyal hizmet veren bir merkezde psikoterapist ve klinik direktör olarak çalıştı.

İstinaf, Solcu akademisyen Murat Paker'in cezasını yarıya düşürdü

İstinaf, Solcu akademisyen Murat Paker'in cezasını yarıya düşürdü ile ilgili etiketler cinsel saldırı Ceza hapis Murat Paker istinaf mahkemesi
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.