BİK'ten Evrensel'e 'Zarakolu' cezası!

Gelen son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında skandal ifadeler kullanan Ragıp Zarakolu’nun yazısına yer veren Evrensel gazetesine, Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından '45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilme cezası' verildi.

"Artı Gerçek" isimli internet sitesinde Ragıp Zarakolu tarafından kaleme alınan "Makus kaderden kaçış yok" başlıklı yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal düzenine karşı skandal ifadeler yer almıştı.

Söz konusu yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının karşısında darbeciler tarafından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'in fotoğrafı da yer alıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı söz konusu yazı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verilmişti;

"Şüpheliler tarafından Adnan Menderes'in 27 Mayıs 1960 askeri darbesi sonrasında darbeciler tarafından 17 Eylül 1961 tarihinde idam edilmesi olayı üzerinden halk oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a karşı açıkça darbe ve idam tehdidi yapılmıştır. Bu yayın ve tehditler aynı zamanda içinden geçmekte olduğumuz küresel salgın sürecinde ülkemizin devleti ve milletiyle birlikte yürüttüğü mücadeleyi de hedef alarak başta yürütülen bu başarılı mücadeleye önderlik eden Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm milletimizin moral ve motivasyonunu düşürmeyi, halk arasında korku ve tartışma yaratarak kamu barışını bozmayı amaçlamaktadır. Bu çabalarında başarılı olamayacak olsalar da sistematik bir şekilde yürütüldüğü anlaşılan bu tehdit ve korkutma içeren yayınları yapan kişi ve yayın kuruluşları hakkında soruşturma yürütülmesi, haklarında kamu davası açılması ve bu suçlardan zarar gören kamu adına ceza verilmesi gerekmektedir."

TÜM KİŞİ VE KURUMLARA DAVA AÇILMIŞTI

Dilekçede, açıklanan nedenlerle yazıyı kaleme alan Ragıp Zarakolu, söz konusu internet sitesinin sahibi Arti Media GmbH ve şüpheli vasfına uygun tespit edilecek tüm kişi ve kuruluşların, Türkiye Cumhuriyetinin anayasal düzenine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı alenen işlemiş oldukları fiiller nedeniyle ve resen tespit edilecek diğer suçlar nedeniyle cezalandırılması için kamu davası açılması istendi.

BASIN İLAN KURUMU'NDAN CEZA

Basın İlan Kurumu, Evrensel gazetesinde de yayımlanan Ragıp Zarakolu’nun “Makus Kaderden Kaçış Yok” başlığıyla yayımlanan yazısına, rekor ceza verdi.

Yazı nedeniyle Evrensel gazetesine ve internet sitesi “evrensel.net”e 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi kararı alındı.

Karara itiraz edeceklerini söyleyen Evrensel Avukatı Devrim Avcı, “45 günlük ilan kesme cezası şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası. İfade özgürlüğü kapsamında bir köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesi hukuk ile açıklanabilir değil” dedi.

GAZETE BİLE YAZARININ ARKASINDA DURAMADI

Sayfalarında darbe tehdidi ve imasına yer veren Evrensel’i, "bunlar gazetenin değil yazarın görüşleri" savunması da kurtaramadı.

Evrensel Gazetesi, Basın İlan Kurumu’na yaptığı savunmada, köşe yazısında ileri sürülen hususların yazarın görüşleri olduğunu ileri sürerek kendilerinin bu hususlarla ilgili olarak sorumlu tutulmamaları gerektiğini ima etse de bu savunma kabul görmedi.

Kararda, "üçüncü bir kişinin söyleminden ibaret olsun olmasın, üçüncü bir kişiye ait olduğu gerekçesiyle tırnak içinde verilmiş olsun olmasın, yayınladıkları her konunun doğruluğunu araştırması, bunun sonucunda da sorumlu duruma düşmemek için kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkanları içinde bulunan yayınları araştırıp doğruluğuna emin olmadan ve Basın Ahlak Esaslarını ihlal edip etmediğini irdelemeden yayınlamaması" gerektiği hatırlatıldı.

 

BİK'ten Evrensel'e 'Zarakolu' cezası! ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Erdoğan dava basın Ragıp zarakolu basın ilan kurumu
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.